Zafer Çağlayan Kazakistan'ı yatırıma davet etti
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'ye daha fazla yatırım yapılması" çağrısında bulundu
DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, Kazakistan yönetimine, "Bürokratik engellerin kaldırılması, ulaşım ve nakliyede altyapının iyileştirilmesi ve Türkiye'ye daha fazla yatırım yapılması" çağrısında bulundu.
Çağlayan, Almatı'da düzenlenen Türkiye-Kazakistan İş Forumu'na katıldı. Kültür ve soybirliği olan iki ülke arasında ilişkilerin istenilen düzeye ulaşamadığına dikkat çeken Çağlayan, Avrasya'daki 19 ticaret müsteşarını Kazakistan'da toplayarak kendilerinden bilgi alacağını kaydetti.
10 milyar doları geçmeliyiz
Çağlayan, şöyle konuştu: "Avrasya, Türkiye'nin çok daha fazla dış ticaretinin olması gereken bir bölgeyken, maalesef rakamlar tümünde 4.5 milyar doları geçemedi. Bu rakamın psikolojik sınır olan 5 milyar doları aşıp, 10 milyar dolara ulaşması gerektiğine inanıyorum. Kazakistan bölgenin, Türkiye de bulunduğu coğrafyanın yıldızı. Yedi yılda ticaret hacmi 10 kat arttı ama yetmez. Hedefimiz 5 yılda 10 milyar dolarlık hacme ulaşmak, hatta geçmek."
Kazakistan Sanayi Bakan Yardımcısı Berik Kemaliyev ise, ülkesinde 1800 Türk şirketinin çalıştığını söyledi. Kazakistan'da bölgesel ve devletsel önemi olan 237 proje bulunduğun kaydeden Kemaliyev, "Biz sadece yabancı yatırımları çekmekle kalmayıp, hem tecrübe, hem teknolojiyi paylaşalım istiyoruz" dedi.
Süleyman Demirkan / Hürriyet
Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler
Kazak buğdayı Türkiye üzerinden dünyaya ulaşsın
Almatı'da bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, dünyanın en büyük buğday ve un üreticisi Kazakistan'ın buğdayına talip oldu
TÜRKİYE ile Kazakistan arasındaki ticaret hacmini artırmak için Türk-Kazak İş Forumu, Almatı'da toplandı. Türk heyeti daha az bürokrasi, ulaşım ve nakliyede altyapının iyileştirilmesini istedi. Foruma katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kazak gazetecilerin sorularını yanıtlarken Kazakistan'ın dünyanın en büyük buğday ve un üreticisi olduğuna işaret ederek, "Kazak buğdayının Türkiye üzerinden dünyaya ulaşmasını istiyoruz" diye konuştu.
FİRMANIN AYAĞINA GİT
Çağlayan, Kazakistan'ın Almatı şehrinde, bölge ülkelerindeki 16 dış ticaret müşaviri ile bir araya geldi. Çağlayan'ın verdiği bilgiye göre, dış ticaret müşavirlikleri çalışma şeklini değiştirecek. Ürün pazarlama ile de uğraşacak. Özel sektör mantığı ile hareket edilecek. Çağlayan ticaret müşavirlerine, "Özel sektör gibi çalışın. Firmaların ayağına gidin. 'Sizin için ne yapabiliriz, önünüzü açmak için ne gerekiyor' diye sorun" talimatı verdi Çağlayan yapılacak yenilikleri şöyle sıraladı:
Teşkilat kanunu değişecek. Görev süreleri 3 yıldan en az 5 yıla çıkarılacak.
Yurtdışına atama kriterleri değişecek. Çalışma sistem ve usulleri yenilenecek. Müşavirler ürkeklikten kurtarılacak.
Dış ticaret müsteşarlığı anonim şirket gibi çalışacak. Ürün pazarlama ile de uğraşacak. Özel sektör mantığı ile hareket edilecek.
Dışişleri ve AB'den sorumlu bakanlık ile çalışmalar koordineli yürütülecek.
Sayıları 115 olan dış ticaret müşavirlikleri 250'ye çıkarılacak. İlgili kanun Meclis'te öncelikli olarak ele alınacak. 250 müşavirin 175'i bu yıl atanacak, 2012'ye kadar tamamı atanmış olacak.
Lokal ya da destek olarak çalıştırılan personel için kaynak sağlanacak. İhracatçılardan kesilen parayla oluşan yıllık 3,5 milyon lira, bakanlığın dinlenme tesisleri için kullanılmayacak, buraya aktarılacak.
Sayıları 4 olan ticaret merkezleri artırılacak. Müşavirlikler, mümkün olursa elçilik binaları dışına çıkarılacak, bağımsız hareket etmelerinin önü açılacak.
Oluşturulan ülke masaları aracılığıyla hangi ülkeye ne satılabilir araştırılacak.
Dış politikada sıfır sorun, sınırsız ticaret mantığıyla hareket edilecek.
15 yıl boyunca merkez teşkilatında daire başkanı olarak kalınamayacak. Bu süre 5 yıl ile sınırlanacak.
Uğur Becerikli / Sabah
Kazakistan'dan Türk firmalarına gümrük müjdesi
Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar hızlandı.
Almatı'da dün gerçekleştirilen Türk-Kazak İş Forumu'nda, ticarî potansiyelin artırılması kararı alındı. Kazakistan yönetimi bu çerçevede Türk şirketlerine gümrük işlemlerinde kolaylık sağlama sözü verdi. Foruma katılan Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Kazakistan'dan bürokrasiyi azaltmalarını isterken, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşliğin ekonomik açıdan da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Bakan Çağlayan, Türkiye'de daha fazla Kazak yatırımcı görmeyi arzuladıklarını kaydetti. Türkiye, geçen yıl bu ülkeden 1,2 milyar dolarlık ithalat yaptı. Kazakistan'a ihracat ise 600 milyon dolarda kaldı. Ticaret hacmi 2 milyar doları bile bulmuyor. Kriz öncesi bu rakam 3,2 milyar dolar civarındaydı. Bakan Çağlayan, karşılıklı ticaret hacminin kimseyi memnun etmediğini belirtirken, "Mademki kader birliğimiz var, tarihî bağlarımız var, kardeşiz, öyleyse daha çok ticaret yapmalıyız. Hedefimiz 5 yılda 10 milyar dolar hacme ulaşmak." dedi.
Kazakistan Sanayi Bakan Yardımcısı Berik Kemaliyev ise bin 800 Türk şirketinin Kazakistan'da iş yaptığını aktardı. Kemaliyev, Türk firmalarına gümrük muafiyetleri, serbest ticaret bölgeleri ve teknoparklarda avantajlar verileceğini bildirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, "Kazakistan'ın bankacılık ve turizmle başlayan Türkiye'deki yatırımlarının da artması gerektiğini düşünüyorum. Kazakistan'da da büyük taahhüt işleri almak istiyoruz." diye konuştu.
Hüseyin Sümer / Zaman