05 / 05 / 2024

Zafer Çağlayan: Kızılderililere konut yapalım!

Zafer Çağlayan: Kızılderililere konut yapalım!

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Mohikan açılımı tam gaz devam ediyor. Çağlayan, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği ABD gezisinde Kızılderilileri kendisine yeni hedef olarak seçerken, bu yöndeki temasları da yoğunlaştırdı



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Amerikan yerlileri tarafından Mart ayında düzenlenen ekonomi zirvesine davet edilirken, Türkiye, bu zirveye katılan ilk deniz aşırı ülke oldu.

YERLİLERDEN DAVET GELDİ
Bakan Çağlayan, geçtiğimiz ay da Amerika'nın Yerlileri İş Gelişimi Ulusal Merkezi'nin (NCAIED) düzenlediği 25.Bölge Ekonomik Zirvesi'ne davet edildi. DTM yetkilileri, bu davetin Türkiye için bir ayrıcalık olduğunu belirterek, Amerikan yerlilileriyle işbirliğinde Türkiye'nin zirvede öne çıktığını ifade etti.  Türk heyeti, zirve programı çerçevesinde 12 yerli Amerikalı firma ve kabile temsilcisiyle ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Heyet,  bu kapsamda Yerli Amerikalılarla işbirliği olanaklarını değerlendirirken, Amerikalı yerlilerle maden çıkarılması ve işlenmesi karşılığında konut yapımı konusu gündeme geldi. Yerli Amerikalıların ile Türk girişimcilerinin toplu konut yapımından, alt yapı yatırımlarına, müteahhitlik hizmetlerinden, kömür ve bakır başta olmak üzere maden ve minerallerin çıkarılması ve işletilmesine kadar işbirliği yapabileceği aktarıldı. Öte yandan Türk heyeti,  Las Vegas Belediye Başkanı ile görüştü. Heyet, dev otellerin bulunduğu Las Vegas'ta inşaat firmalarımızın hizmet sunmaya hazır olduklarını vurguladı.

FORUMDA BULUŞACAKLAR
Şimdi Türkiye ve Kızılderililer, yeni işbirliği olalnakları ve fırsatlarını ele almak için bir iş forumundna bir araya gelecek. Bu çerçevede, karşılıklı işbirliği olanaklarını yaratılması için Kasım 2011'de İstanbul'da İş Forumu'nun düzenlenmesi kararlaştırıldı. İş forumuna tüm kabile ve kuruluş temsilcilerinin katılması bekleniyor.

APAÇİLER TÜRKLERİ İSTİYOR
BAKAN Çağlayan, ABD'deki Kızılderili kabileleri ile baba memleketi Muş'taki aşiretlerin bazı isimlerinin birbiriyle benzeştiğini belirtirken, buna, 'Mohikan-Cemalan' isimlerini örnek göstererek dikkat çekmişti. ABD Kongresi'nin Kızılderili kabilelerin yaşam standartlarını yükseltmek için bu kabilelere hibe desteği verme kararı aldığını söyleyen Çağlayan, 'Arizona'da Apaçiler için binlerce konut, bunların altyapısı, alışveriş merkezleri inşa edilecek. Bizim inşa etmemizi istiyorlar. Görüşmelerimiz sürüyor' dedi.
Akşam/Deniz ÇİÇEK


Geri Dön