30 / 04 / 2024

Zafer Çağlayan: Libya'ya ücretsiz üç okul yapıyoruz!

Zafer Çağlayan: Libya'ya ücretsiz üç okul yapıyoruz!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Libya Devletinin diğer ülkelerde 170 milyar dolar parası olduğunu belirterek, "Libya halkını, Libya'yı düşünenlerin burada yapması gereken şey, 170 milyar dolar parayı vermektir." dedi



Çağlayan, Libyaya gerçekleştirdiği ziyarette gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, belirlenmiş olan bazı şehirlerde okullar, polis merkezleri ve sağlık merkezlerinin onarımı ile üç tane 24 derslikli okulun müteahhit firmalar tarafından ücretsiz olarak inşa edilerek Libyalıların hizmetine sunulacağını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Libyaya son gelişlerinde Misratada bir fizik tedavi merkezinin yapılması ile Trablusta merkezi hükümet için bir parlamento binasının yapımı konusunda talimat verdiğini, bunların yapımı için Türk firmaları ile görüştüklerini ve bir liste hazırladıklarını dile getiren Çağlayan, bu listelerden birini Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelile, diğerini de Libya UGK Ekonomi Bakanı Abdullah Şamiyaya verdiklerini anlattı.

Çağlayan, bu listeleri verirken de bunları yapabilmek için firmaların çalışabilme kapasitesinin ve şartlarının sağlanması gerektiğini dile getirerek, bu konuda istediklerini gerekli makamlara ilettiklerini ve olumlu karşılandığını ifade etti.

UGK Başkanı Mustafa Abdülcelilin, Türk firmalarının yaptıkları her bir esere bir tabela asmasını istediğini, asılacak tabelada yapılan eserin Türk firması tarafından yapıldığının gelecek nesillerin bilmesi bakımından önemli olduğunu söylediğini aktaran Çağlayan, bu uygulamanın, Türkiyenin Libya halkının zor gününde yanında olduğunun göstergesi olacağını bildirdi.

Bakan Çağlayan, bakanlıkları olarak dünyadaki tüm Türk firmalarının yapacağı müşavirlik hizmetleriyle ilgili 50 milyon dolarlık bir kaynak ayırdıklarını, bu kaynağın bütçelerinin yüzde 15ine tekabül ettiğini belirterek, firmaların Libyanın yeniden yapılanması konusunda almış oldukları gerek altyapı, üst yapı inşaatları gerekse mühendislik müşavirlik gerektiren her alanda firmaların almış oldukları her bir işte 300 bin dolara kadar olan desteklerini Bakanlık olarak kendilerinin vereceğini vurguladı. Bayramdan hemen sonra özellikle jeneratör, kablo ve bu sektörde müessese sahibi işletmeler için Libyaya bir iş gezisi düzenleyeceklerini bildiren Çağlayan, bu iş gezisinin ihracatçı birlikleri tarafından organize edileceğini, kendi Bakanlığı tarafından da koordinesinin yapılacağını belirtti.

Çağlayan, Türkiyenin geçmişte Libyaya 2 milyar dolara yakın ihracatı olduğunu anımsatarak, bu yılki dış ticaret rakamının geçen yıla göre üçte bire gerilediğini ve 648 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini dile getirdi.
Mal ihracatının dışında Libyaya Türkiyenin ciddi anlamda know-how ihracatı yapacağını vurgulayan Çağlayan, "Libya Ulaştırma Bakanı ile görüşürken e-devlet ve bütün kurumların elektronik ortama geçişiyle ilgili bizden destek istiyorlar. Biz de kendilerine çok önemli yazılım firmalarımızın olduğunu ve sistem dizaynı yapan firmalar olduğunu söyledik. Burada da bayramdan sonra ayriyeten bir heyet gezisi düzenleyeceğiz" dedi.

Zafer Çağlayan, Libyanın tamamen sil baştan yeni bir omurga kurmak istediğini dile getirerek, bu çerçevede bütün kurumların çalışma usul ve sistemlerini yeni sisteme adapte etmek istediklerini, bu konuda da Türkiyeden ciddi talepleri olduğunu bildirdi.

"HER ALANDA LİBYA'YA DESTEK VERECEĞİZ"

Her alanda Türkiyenin Libyaya teknik destek vereceğini ve Libyanın belli elemanları seçerek Türkiyeye göndereceklerini ve bu elemanların Türkiyede ücretsiz olarak eğitileceğini anlatan Çağlayan, özellikle Libyanın dış ticaret müşavirleri başta olmak üzere birçok bürokratın eğitimini de Türkiyenin yapacağını söyledi.

Çağlayan, Türk Hava Yollarının (THY) şu anda Bingaziye ve Trablusa belli bir uçuş frekansı bulunduğunu hatırlatarak, hem Bingaziye hem de Trablusa olan uçuş sayısını haftada 14e çıkarmayı istediklerini, aynı zamanda üçüncü bir destinasyon olarak da Misratanın bulunduğunu kaydetti.

THYnin gerek pilot gerek de teknik eğitim konusunda Libyalı meslektaşlarına eğitim desteği vereceğini ifade eden Çağlayan, "Havaalanları ve limanlar konularındaki özelleştirmelerde Türk firmaları yer alacak. Aynı zamanda TAVı Misratada bir havaalanı yapılması konusunda bekliyorlar. Biz de TAVa söyledik, TAVı göndereceğiz. Ulaştırma Bakanı ile görüşme yapacaklar. Misratada bir havaalanını TAVın yapmasını istiyorlar" dedi.

Bakan Çağlayan, UGK Libya Ulaştırma Bakanı Enver El Feyturi ile yaptığı görüşme neticesinde Trablus-İzmir seferlerinin başlayacağını, bu konunun da çok olumlu karşılandığını belirterek, turizm konusunda da Türkiye ile Libyanın beraber işbirliği yapacağını, Türkiyenin bu konuda fazlasıyla gelişmiş potansiyelinden Libyanın da faydalanmak istediğini kaydetti. Libya ile Serbest Ticaret Anlaşması paralelinde bir ekonomik ortaklık anlaşması şeklinde çalışmaları bulunduğuna işaret eden Çağlayan, yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte bir tür Serbest Ticaret Anlaşması niteliğinde olan bir anlaşmayı Libya ile süratli bir şekilde yapacaklarını dile getirdi.

Çağlayan, Türkiyenin bu coğrafyada hiçbir zaman sömürgecilik yapmadığını, Türkiyeye diğer ülkelerden ayıran en büyük özelliğin bu olduğunu belirterek, "Libya Devletinin diğer ülkelerde 170 milyar dolar seviyesinde bir parası var. Ağırlıklı olarak ABDde. Libya halkını, Libya Devletini düşünenlerin burada yapması gereken şey, 170 milyar dolar parayı bir an önce vermektir. Bu Libya halkının parasıdır, bunun üzerine hiç kimse yatamaz" dedi.

ARAP-TÜRK BANKASI

Libya Merkez Bankası Başkanı ile bir görüşme yaptığını aktaran Çağlayan, şunları kaydetti: "Biz çok kısa bir süre içinde bir araya geliyoruz. Bu konuda mutabakat sağladık. Arap-Türk Bankasının sermaye yapısı, sermayesinin kuvvetlendirilmesi başta olmak üzere yeni dönemde ciddi bir çalışma içerisine gireceğiz. Onlar Türkiye ile bu konudaki ortaklıktan son derece mutlu ve memnunlar. Bunun Türk ve Libya ticaretinde önemli bir yeri de var. O konudaki etkinliği yetkinliği daha fazla artırma çabası ve düşüncesi içindeyiz. Sermaye artırımı için bir rakam konuşulmadı ama böyle bir niyet var. Ama bunun genel kurulu var, ortaklar oturur, bunu konuşurlar.

Ama biz tavsiye mahiyetinde, geçen yıl sermayesinin 1 milyar dolara çıkması için anlaşmayı ben imzalamıştım, karşılıklı mutabakat zaptında. 1 milyar dolara o zaman çıkacaktı. Ayriyeten o tarihte sayın Başbakanımız bunu çıkartırken Türkiye adına önemli bir koz elde etmişti. Bizim teminat mektuplarımızı Libya bankaları kabul etmiyordu. Ama o anlaşma çerçevesinde Arap-Türk Bankasının vereceği mektupların da kredilerde ayriyeten bir akreditasyon ve kefalet, anlaşmaya bağlanmıştı ve sistem o şekilde çalışmaya başlamıştı."

50 milyon dolarlık gıda için kullanılacak kredi için Libya İstikrar Fonu, Libya UGK Ekonomi Bakanlığı ve Libya Dış Bank yöneticileriyle toplanıldığını dile getiren Çağlayan, "Sistemi çalışır hale getirebilmek için Libya İstikrar Fonu doğrudan bakanlığımızla temasa geçerek ilgili üretici-ihracatçı listelerini alacak. Bir sonraki aşamada da bu listelerdeki firmalarla temas kurarak ihracatçısını belirleyecek. Sistemde Ziraat Bankasının yanı sıra Libyalı ithalatçının tercihi çerçevesinde Arap Türk Bankası da yer alabilecektir. Sistem Libyalı yetkililerle bir kaz daha istişare edilerek karara bağlanacaktır" dedi.

AA


Geri Dön