05 / 05 / 2024

Zafer çağlayan: Müteahhitlerle et ve tırnak gibiyiz

Zafer çağlayan: Müteahhitlerle et ve tırnak gibiyiz

Devlet Bakanı Zafer çağlayan 'ın Libya 'daki Türk şirketlerine destek olun çağrısına bankalardan cevap geldi...



17 Aralık 'ta Tunus 'ta bir seyyar satıcının kendini yakması ile Afrika ve tüm dünya farklı bir boyuta geçmişti. O tarihte petrolün varili 88.22 dolardı. Dün ise 109 doları geçti. Petrolde her 10 dolarlık artış cari açığa 0.6 puanlık katkı yapıyor. Büyümeyi frenliyor, enflasyonu azdırıyor. Petroldeki artış nedeniyle benzine zam geldi.

Maliye Bakanı Mehmet şžimşek, Tunus 'la başlayan Kuzey Afrika 'daki eylemler nedeniyle ‘Sovyetler Birliği 'nin yıkılmasından sonra en önemli gelişme. çok yakından takip ediyoruz. Gelişmelerin Türkiye ekonomisi açısından da büyük önemi var. Özellikle petrol fiyatları bizim için çok önemli. Petrolde 10 dolarlık artış aşağı yukarı milli gelirin yüzde 0.6 'sı kadar cari açıkta değişikliğe neden oluyor. Bu fiyat hareketi büyümeyi aşağı çekiyor, enflasyonu yukarı itiyor ” demişti.

Petrolün varil fiyatı 17 Aralık 'ta yani Tunus olaylarının patlak verdiği tarihte 88.22 dolar seviyesindeydi. Bugün ise 109 doları geçti. 21 doların üzerinde bir artış oldu. şžayet petrol fiyatlarındaki bu seviye korunur ve düşmezse Türkiye 'nin en önemli problemi olan cari açık, 2011 yılında ekstra 1.2 puan artış gösterme riski taşıyor. Aynı şekilde Türkiye 'nin 2011 büyümesinin de artan petrol fiyatları ile frenlenmesi muhtemel. Yine bir hesaba göre petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artış, büyümede 0.4 puanlık bir gerileme yaratıyor. Bu hesaba göre de Türkiye 'nin 2011 büyümesinin 1 puana yakın azalması beklenebilir.

Mekanizma artınca çalışıyor

Petrol fiyatlarındaki artış, iç piyasada benzin fiyatlarının bir kez daha 4 TL seviyesinin üstüne çıkmasına neden oldu. 97 oktan kurşunsuz benzin son gelen 8-9 kuruşluk zamla birlikte litrede 4.06 ile 4.17 lira arasında değişen fiyatlardan satılmaya başladı. Shell 'de 95 oktan kurşunsuz benzinin satış fiyatı  Ankara  ve İstanbul 'da litrede 3.95 liradan 4.03 liraya,  İzmir  'de 3.94 liradan 4.02 liraya. Van 'da ise 4.03 liradan 4.11 liraya yükseldi. BP bayilerinde zam sonrası 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı Ankara ve İstanbul 'da 4.03 lira, İzmir 'de 4.02 lira, Van 'da 4.13 liradan, Opet bayilerinde Ankara ve İstanbul 'da 4.04 lira, İzmir 'de 4.03 lira, Van 'da ise 4.14 liraya çıktı. POAşž bayilerinde de 95 oktan kurşunsuz benzin litrede Ankara 'da 4.03 lira, İstanbul ve İzmir 'de 4.02 liraya yükseldi.

‘Müteahhitlerle et ve tırnak gibiyiz kredileri geri çağırmayız '

Devlet Bakanı Zafer çağlayan 'ın Libya 'daki Türk şirketlerine destek olun çağrısına bankalardan cevap geldi. Bankacılar Libya 'da ayaklanma nedeniyle işleri yarım kalan Türk müteahhitlere anlayışlı davranacak. CNBC-e 'ye konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen, müşterilerinin can güvenliğinden endişe ettiklerini, kredi derdinde olmadıklarını söyledi. Egemen, “Bakan çağlayan 'ın dediği gibi et ve tırnak olma olayı gerçek hayatta var. Büyük müteahhitlerin hepsi yurtdışında iş alırken arkalarında Türk bankalarının gücünün hissettiğinden o birlik ve sinerji ile işleri alıyoruz. Hiçbir zaman kredi çağırmak gibi bir şey aklımızın ucundan geçmez. Ben kendi bankam adına konuşayım. Biz zaten kriz döneminde destek olmamızla biliniriz. Ben sektörde kimsenin de tavır alacağını düşünmüyorum ” dedi.

Müteahhitlerin kullandığı nakdi kredilerin düşük olduğunu söyleyen Egemen, bankacılar için riskin teminat mektuplarında olduğunu belirtti.

Egemen, “15.3 milyar dolarlık işin yüzde 10-20 'sine teminat mektubu verilmiş olsa, 2 milyar doların üstünde 3 milyar dolara yakın bir mektup riskinden bahsetmek mümkün ” diye konuştu. Tolga Egemen, Libya 'nın da bu mektupların nakde çevrilmesini isteyeceğini düşünmediğini kaydetti. Egemen, aksi olursa ortada mücbir sebep bulunduğundan Türk bankalarının mahkemeye gidebileceğini söyledi.
Vatan


Geri Dön