29 / 04 / 2024

Zafer Çağlayan: Türk müteahhidi 2 işin birini Araplara yaptı!

Zafer Çağlayan: Türk müteahhidi 2 işin birini Araplara yaptı!

Türk müteahhit sektörünün 2012’ de ulaştığı 26.6 milyar dolarlık büyüklüğün 12.7 milyar TL’ lik bölümünün Arap ülkelerinde gerçekleştiğini belirten Çağlayan, bölgenin önemine dikkat çekti...




Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 14 Arap ülkesinin ekonomi bakanlarıyla bir araya geldi. Bakan Çağlayan, “2012’de 26,6 milyar dolar tutarındaki projenin  12,7 milyar dolarlık kısmı Arap ülkelerinde gerçekleştirildi” dedi.

Çağlayan, Mersin’de düzenlenen Türk - Arap Ekonomi, Ticaret ve  Yatırım Bakanları toplantısı’nın açılışına  katıldı. Toplantıda 14  Arap ülkesinin ekonomi bakanları da hazır bulundu. Çağlayan, “Aramıza nifak sokmak isteyenlere inat  biz kardeşlik yolunda emin adımlarla ilerliyoruz” dedi. Çağlayan, 2012 itibarıyla Arap ülkelerinin toplam ihracatının 1,3 trilyon  dolar, ithalatının da 775 milyar dolar olduğunu kaydetti.


11 katlık artış yaşandı


Çağlayan, şöyle devam etti:  “2002 yılında Türkiye ve Arap ülkeleri arasında 5 milyar dolar olan  ticaret hacmi, 2012 yılında tam 11 kat artarak 55 milyar dolara yükseldi. Dünya  üzerinde bu oranda ticaretimizin arttığı başka bir ülke grubu yok. 2012’de Türkiye’nin gerçekleştirdiği 152 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık dörtte  birini Arap ülkelerine yaptık.


Arap ülkelerinden ithalatımız ise 19 milyar dolar ile 2012 yılı toplam ithalatımızın yaklaşık yüzde 8’ine karşılık geldi. Tüm Arap ülkelerinde hastane, okul, yol havaalanı gibi birçok yapı, ülkemiz  müteahhitleri tarafından yapılmış veya yapılmaktadır.


Ülkemiz müteahhitlerinin  yurtdışında 2012 yılında üstlendikleri 26,6 milyar dolar tutarındaki projenin  12,7 milyar dolarlık kısmı Arap ülkelerinde gerçekleştirildi. 2012 itibariyle müteahhitlerimizin Arap ülkelerinde üstlendiği toplam proje  bedeli 103,4 milyar dolara ulaştı.”

Bakan Çağlayan, 2002 yılında 5 milyon  dolar olan Türkiye’deki Arap yatırımının 10 yılda 9 milyar dolara ulaştığını  anlattı.


Arap ekonomi konseyi


Arap ülkelerinin kendi aralarındaki petrol dışı ticaretin çok düşük  seviyelerde olduğuna işeret eden Çağlayan, AB ülkelerinin birbirleriyle  ticaretinin yüzde 60 seviyelerinde olduğunu, Arap Ligi ülkelerinin ise birbiriyle  olan ticaretinin yüzde 11 düzeyinde olduğunu söyledi.


Arap Devletleri Ligi Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter  Yardımcısı Dr. Muhammed bin İbrahim Al Tuwaijri da “Bir konsey kurarak bu işbirliğini daha da pekiştirmeye çalışacağız. Bu şekilde ticaret ve yatırımı artıracağız” diye  konuştu. Tuwaijri, Arap ülkeleri  arasında serbest ticaret için çalışmalar yaptıklarını, elektrik ve gaz nakli konusunda ülkeler arasında bir  işbirliği yapılması gerektiğini kaydetti.


Çağlayan, Tuwaijri ve Amara ile Bahreyn, Cibuti,  Filistin, Irak, Katar, Kuveyt, Libya, Suudi Arabistan, Tunus, Umman ve Ürdün’den  gelen bakanlar aile fotoğrafı çektirdi.


Mithat Yurdakul/Milliyet



Geri Dön