28 / 04 / 2024

Zahid Akman'a 4 bin lira lojman yardımı yargıdan döndü!

Zahid Akman'a 4 bin lira lojman yardımı yargıdan döndü!

Zahid Akman'ın villa kirasını ödemek için 4 bin liraya çıkartılan lojman yardımı yargıdan dönünce, eski RTÜK Başkanı kendi bütçesine uygun konut arayışına girdi



Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Başbakanlık müfettişleri ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun arka arkaya yaptığı incelemeler ve  Ankara  8. İdare Mahkemesi’nin “4 bin TL’lik lojman yardımı olmaz” kararının ardından eski RTÜK Başkanı Zahid Akman, Bilkent’teki 3 katlı villasını boşaltma kararı aldı.

Deniz Feneri e.V davasıyla bağlantılı olarak hakkında gündeme gelen iddiaların ardından RTÜK Başkanlığı’nı bırakan ancak kurul üyeliği devam eden Akman’ın ismi, üst kurulun 17 Eylül 2009 tarihli toplantısında alınan bir kararla yine tartışma konusu olmuştu. Toplantıda kurul üyelerine yapılan lojman yardımı ödeneğine “Zahid Akman ayarı” yapılmıştı. Akman’ın daha önce başkan sıfatıyla aldığı 4 bin TL’lik lojman yardımı, koltuğunu bırakınca 3 bin 500 TL’ye düşünce, kirası aylık 2 bin 850 dolar olan bir villada oturan Akman’ın “mağdur olmaması” için idari ve mali işler başkanlığı devreye girmişti. Başkanlık, Akman’a ödenen yardımın kirasını karşılayacak şekilde sürmesini önermişti. CHP’li üyelerin itirazları üzerine Akman’a özel zam kararından vazgeçilmiş ve tüm kurul üyeleri için yardım tavanı ayda 4 bin TL’ye yükseltilmişti. Ancak üst kurulun bir diğer üyesi Mehmet Dadak önce kurul kararına karşı oy kullanmış, ardından da yargıya başvurmuştu. Ankara 8. İdare Mahkemesi de Dadak’ın başvurusunu yerinde bulmuştu. İdari işlemlerin belli bir kişiye yarar sağlamak amacıyla tesis edilmemesi gerektiğine işaret eden mahkeme, kurul kararının yürütmesini durdurmuştu.

2010 yılı başında önce DDK’nin incelemesinden geçen, daha sonra Başbakanlık müfettişleri ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun gündemine giren RTÜK hakkında, yargıdan da bu tür bir karar çıkması, Akman’a geri adım attırdı. Akman’ın halen oturduğu Bilkent Mahallesi Şafak Sitesi’ndeki 3 katlı villayı boşaltmaya karar verdiği, bölgede başka bir “lojman” aradığı öğrenildi.
Cumhuriyet/Fırat KOZOK


Geri Dön