Ekonomi

Zamlar bel bükerken bir de vergi çıktı! Akaryakıt ve doğal gazdan ek vergi alınacak

2022 yılı bütçe kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini Meclis'e sunuldu. Ek bütçede benzin, motorin ve tüp gaz gibi ürünlerden alınacak ek verginin arttırılması dikkat çekti. Kanun teklifinde petrol ve doğal gaz ürünlerinden 47 milyar TL ek vergi geliri elde edilmesi planlandı. Kanun teklifi ile genel ve özel idareli bütçelere 880 milyar lira ek ödenek tahsis edilecek

Cumhurbaşkanlığı, bu yılın bütçesine 880 milyar lira ek ödenek tahsis edilmesi için TBMM'ye kanun teklifi iletti. Kanun teklifi ile genel ve özel idareli bütçelere 880 milyar lira ek ödenek tahsis edilecek. Yine teklife göre bütçe geliri tahmini 1,08 trilyon lira yükselecek. Gelir artışının neredeyse tamamı vergi gelirlerinden sağlanacak.

Yapılan değişiklikle daha önce yaklaşık 280 milyar lira olarak öngörülen 2022 bütçe açığı tahmini yaklaşık 80 milyar liraya düşecek.

Teklifin genel gerekçesinde, "Dünyada ve ülkemizde yaşanan ekonomik ve jeopolitik gelişmeler sonucu genel fiyatlar seviyesinde önemli artışlar meydana gelmiş, dolayısıyla bütçe ödeneklerinde de artış yapılması ihtiyacı doğdu." denildiği aktarıldı.

Gerekçeler arasında doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artışın tüketicilere yansıtılmaması için BOTAŞ'a yapılan kaynak transferleri, enflasyon nedeniyle kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerinde yapılan artışlar, emekli maaşları, sağlık, eğitim, güvenlik başta olmak üzere mal ve hizmet alım giderlerindeki artışlar, hububat üretimi yapan çiftçilere ödenen ilave girdi maliyet desteği, afet, faiz ve diğer giderlerdeki artışlar olduğu belirtildi.

Teklife göre yeni eklenen giderlerin 16,8 milyar lirası personel giderleri, 86,7 milyar lirası mal ve hizmet alım giderleri, 89,4 milyar lirası faiz giderleri, 421 milyar lirası cari transferler, 74,1 milyar lirası sermaye giderleri, 13,6 milyar lirası sermaye transferleri, 140 milyar lirası borç verme giderleri ve 38,9 milyar lirası yedek ödenek için tahsisi yapılacak.

Detaylara bakıldığında BOTAŞ'a ve Türkiye Taş Kömürü Kurumuna 120,5 milyar lira sermaye transferleri, BOTAŞ ve EÜAŞ'a 14.5 milyar lira görevlendirme gideri ile kur korumalı mevduat için ayrılan 40 milyar lira gider tahmini öne çıktı.

İç borç faiz giderlerine ek 44 milyar lira, dış borç faiz giderlerine ise ek 32 milyar lira ayrılacak.Ek bütçe öncesi 2022'de bütçe giderlerinin 1,75 trilyon lira, bütçe gelirlerinin 1,47 trilyon lira ve bütçe açığının 278,4 milyar lira olması tahmin ediliyordu.

EK VERGİ GELİYOR

Ek bütçede benzin, motorin ve tüp gaz gibi ürünlerden alınacak  ek verginin arttırılması dikkat çekti. Kanun teklifinde Petrol ve doğalgaz ürünlerinden 47 milyar 207 milyon 952 bin TL ek vergi geliri elde edilmesi planlandı. 

Motorlu taşıtlardan alınan ÖTV gelirinin 70 milyar 285 milyon 902 bin TL artacağı öngörüldü. Alkolden alınacak ÖTV’nin 11 milyar 845 milyon 646 bin TL, tütün mamullerinden toplanacak ÖTV’nin ise 16 milyar 974 milyon 821 bin TL artacağına ilişkin hesap ek bütçe teklifinde.

https://emlakkulisi.com/petrol-fiyatlarinda-ruzgar-ters-esmeye-basladi-akaryakita-zam-yolda/710352

https://emlakkulisi.com/unlu-ekonomistten-heyecanlandiran-asgari-ucret-tahmini-vatandas-rahat-nefes-alacak/710350