29 / 04 / 2024

Zeki Toçoğlu: Az katlı yapılardan yanayız!

Zeki Toçoğlu: Az katlı yapılardan yanayız!

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Biz betondan değil, yeşilden yanayız. Yüksek katlı yapılardan, gökdelenlerden değil, az katlı yapılardan yanayız” dedi.




Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya’ya özgü yatay mimariye yönelik açıklamalar yaptı.


Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, 1999 depreminde büyük acılar yaşadıklarını belirterek bazı kararlar aldıklarını söyleyen Başkan Toçoğlu, “Biz depremden gereken dersi şehir olarak çıkarttık ve şuna inandık: Depreme en büyük hazırlık sağlam zeminlerde sağlam yapılar inşa etmektir. Öncelikle güvenli bölgelerde yeni konutlar inşa edildi. Ardından şehirde kat sınırlaması uyguladık. 9 şiddetindeki depreme dayanıklı AKOM’u inşa ettik. İtfaiye teşkilatımıza modern bir bina kazandırdık. İlçelerimize çağdaş standartlarda itfaiye merkezleri kurduk. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuyu gündeme getiriyor ve yüksek katlı binaların bizim şehircilik anlayışımızla, medeniyet tasavvurumuzla çok uyumlu olmadığını ifade ediyorlar. Bizde şehrimizde yatay mimari anlayışıyla hareket ediyoruz ve bundan asla taviz vermiyoruz” diye konuştu.

Sakaryalılar yatay mimariyi benimsedi


Başkan Zeki Toçoğlu, “Yatay mimari sadece depreme hazırlık olarak değil, aynı zamanda estetik açıdan da çok farklı bir şehircilik anlayışının doğmasına imkan tanıdı. Farklı şehirlerden Sakarya’ya gelenler şehrin kendine has gelişen mimari tarzını takdir ediyor. Vatandaşlarımız da yatay mimariye sahip çıktılar” dedi.

Biz yeşilden ve az katlı yapılardan yanayız


Başkan Zeki Toçoğlu, “Biz şuna inanıyor ve şunu söylüyoruz: Şehirler bizim her aklımıza geleni, her istediğimizi tatbik edeceğimiz alanlar değildir. Şehirler bize Allah’ın ve milletin emanetidir. Bize düşen görev ise bu emanete uygun bir anlayışla hareket etmektir. Biz istiyoruz ki Sakarya’da yetişen çocuklar evin önüne çıktığında toprağa basabilsin, yeşilin tüm çeşitlerini görebilsin, ağaçları, çiçekleri, böcekleri tanısın. Sakaryalı çocukların yüksek katlı gökdelenlerle, binalarla gökyüzüyle temasları kesilmesin. Biz betondan değil, yeşilden yanayız. Yüksek katlı yapılardan, gökdelenlerden değil, az katlı yapılardan yanayız” diye konuştu.

 


Geri Dön