09 / 01 / 2025

Zemin etüd raporlarının hazırlanmasına ilişkin esaslar!

Zemin etüd raporlarının hazırlanmasına ilişkin esaslar!

Yer altı tabakalarının durumlarını, konumlarını, hangi tür jeolojik yapıdan olduklarını incelemek için zemin etüdü çalışmaları yapılıyor. Peki, Zemin etüd raporlarının hazırlanmasına ilişkin esaslar nelerdir?



Zemin etüd raporlarının hazırlanmasına ilişkin esaslar!


Yer altı tabakalarının durumlarını, konumlarını, hangi tür jeolojik yapıdan müteşekkil olduklarını, derinliklerini, kalınlıklarını, yoğunluklarını, elektriközdirençlerini, sismik hızlarını, ivmesini, yeraltı suyu derinliğini ve bu tabakaların diğer dinamik parametrelerini, deprem karşısında gösterecekleri davranışları, tespit etmekamacıyla yapılan etütlere zemin etütleri deniyor.


Zemin etüdü, zeminin cinsine ve aranacak şeye göre çeşitli yöntemlerle yapılır. Bu yöntemlerin en önemlileri: Sismik, Elektrik, Manyetik, Elektromanyetik, Gravite, Radyoaktivite başlığı altında toplamak mümkün oluyor. 


İmara yeni açılacak bölgeler ile geniş alanların sismik mikro bölgelendirme haritalarının hazırlanması (Yer seçimi) Yapılacak Zemin etüdlerinde, deprem bölgelerinde hasarın en aza inmesi açısından önem teşkil ediyor. Zemin etüdü raporu Bayındırlık Bakanlığı şartnamelerine uygun olarak düzenlenmesi gerekiyor. 


13 Temmuz 1944 tarihinde çıkarılan , 4623 sayılı "Yer Sarsıntılarından Evvel ve Sonra Alınacak Tedbirler hakkında Kanun" ile imar planına esas jeolojik etüt çalışmaları yapılıyor. Zemin etüt raporların hazırlanma şekli Zemin etüd raporlarının hazırlanmasına ilişkin esaslar yönetmeliğinde yer alıyor. İlgili yönetmelik maddeleri aşağıda yer alıyor;


Uygun Alanlar: Çalışma alanı içinde, deprem koşulları hariç, hiçbir doğal afet tehlikesi potansiyel taşımayan, jeolojik-jeoteknik özellikler açısından yerleşime uyguluğu etkileyebilecek hiçbir mühendislik problemi bulunmayan, herhangi bir önlem alınmasına gerek olmadan yapılaşmaya gidilebilecek alanlar olarak düşünülmeli ve söz konusu nedenler detaylı olarak verilmelidir. Rapor içerisinde ve Yerleşime Uygunluk Paftalarında “UA” simgesiyle gösteriliyor.


Önlemli Alanlar: Çalışma alanı içinde, doğal afet tehlikeleri ve/veya jeolojik-jeoteknik özellikleri nedeniyle yerleşime uygunluğu etkileyebilecek, belirli önlemleri yapılaşma öncesi ve/veya esnasında almak şartıyla planlamaya ve yapılaşmaya gidilebilecek alanlar olarak düşünülmeli, önlem alınması gereken konular, nedenleri ve alınması önerilen önlemler alt başlıklarda verilmelidir. Rapor

içerisinde ve Yerleşime Uygunluk Paftalarında “ÖA” simgesiyle gösteriliyor. 


Ayrıntılı Jeoteknik Etüt Gerektiren Alanlar: Yapılan jeolojik etütler sonucunda, jeoteknik çalışmalar (sondaj, laboratuar deneyleri, tehlike analizleri, vb.) yapılmadan yerleşime uygunluk değerlendirilmesinin sağlıklı olarak yapılamayacağı öngörülen alanlar olarak düşünülmesi gerekiyor. Daha sonra yapılacak jeolojik–jeofizik-jeoteknik etüt esnasında üzerinde durulması gereken konular vurgulanıyor. Rapor içerisinde ve Yerleşime Uygunluk Paftalarında “AJE JEGA”

simgesiyle gösteriliyor.


Uygun Olmayan Alanlar: Çalışma alanı içinde doğal afet tehlikeleri ve/veya jeoteknik problemler, diğer kanunlar vb. nedenler veya teknik ve ekonomik olarak önlem alınması uygun bulunmamış alanlar olması nedeniyle, planlanmaması ve herhangi bir sebepten ötürü yapılaşmaya gidilmemesi gereken alanlar olarak

düşünülmesi gerekiyor. Rapor içerisinde ve Yerleşime Uygunluk Paftalarında “UOA” simgesiyle gösteriliyor.  UOA olarak belirlenen alanlar nedenleri ile birlikte açık olarak alt başlıklarda verilmesi gerekiyor. 



Zemin etüdü sondajı nasıl yapılır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön