26 / 11 / 2024

Zemin etüdünde yapılan deneyler neler?

Zemin etüdünde yapılan deneyler neler?

Arazinin yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü gibi özelliklerinin incelenmesine zemin etüdü çalışması deniyor. Zemine etüdü çalışmalarında bazı deneyle yapılıyor. Peki, zemin etüdünde yapılan deneyler neler?




Zemin etüdünde yapılan deneyler neler?

Bir arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk, elektrik özdirenci, sismik hızı, ivme, yeraltı su derinliğini ve bu tabakaların geriye kalan dinamik parametrelerinin olası bir deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek amacıyla yapılan çalışmaların tamamına zemin etüdü çalışması deniyor. 


Zemin etüdü raporu; zemin bilgilerinin tespit edildiği; değişik katmanlarda yer alan toprak – taş türü, bölgenin deprem riski açısından risk derecesi, olası bir fay hattına olan uzaklığı gibi özelliklerin detaylı olarak yapılan incelemeler neticesinde inşaata elverişli olup olmadığı konusunda elde edilen bilgilerin bir araya getirildiği rapor olarak tanımlanıyor.


Zemin etüdü, özellikle zemin cinsi kapsamında çeşitli yöntemlerle yapılıyor. Bahse konu yöntemler arasında öne çıkanlar; sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik, gravite, radyoaktivite olarak sıralanabiliyor.


Zemin etüdü çalışmaları esnasında Sondaj yerlerinin koordinatları bir tablo halinde verilmeli ve plankote ve vaziyet planı üzerine işlenmesi gerekiyor.  Ek olarak verilecek sondaj loglarının da belirlenmiş olması gerekiyor. Bunun içinde topraktan alınan örnek ile bazı deneyler yapılıyor. Zemin ortamında (kum-kil-silt-çakıl) SPT (standart penetration test) deneyleri yapılıyor ve zeminden shalby  tüpü ile UD (örselenmemiş numune) alınıyor. 


Zemin birimlerinin düşey yöndeki değişimleri, zemin tanımlamaları, alınan örselenmiş ve örselenmemiş örneklerin derinlikleri, örselenmemiş örneğin türü, arazide yapılan deneyler logu hazırlayan tarafından imzalı olarak sunulması gerekiyor.  Düzenlenen raporun Bayındırlık Bakanlığı şartnamesine uygun olarak düzenlenilmesi gerekiyor. 



Zemin etüd raporunu kim onaylar?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön