Zeydan Karalar: Kentsel dönüşümle ilgili 17 aydır bekliyoruz!
Sadece Seyhan için değil Adana açısından da en önemli projelerden bir tanesi olarak nitelendirdiği Kent Meydanı’nın Adana’nın 100 yıllık projesi olduğunu belirten Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar,’’Kent Meydanı bizim onurumuzdur’’ dedi.
KeywordSadece Seyhan için değil Adana açısından da en önemli projelerden bir tanesi olarak nitelendirdiği Kent Meydanı’nın Adana’nın 100 yıllık projesi olduğunu belirten Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar,’’Kent Meydanı bizim onurumuzdur’’ dedi.
‘’Projeye herkes destek olmalı’’
Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Seyhan’ın sorunlarını ve projelerini Çukurova Press’e anlatan Başkan Karalar, ‘’Kent Meydanı 40 bin metrekare alandan oluşmaktadır. Sucuzade Mahallesi’ndeki bu projeye herkesin mutlaka destek olması lazım.Eğer aksilik olmazsa 2017 yılının sonunda bu meydanı Seyhan ve Adana halkına hizmete açacağız.Bu meydan Adana’ya ciddi anlamda bir güzellik sağlayacak’’ diye konuştu.
‘’Adana’yı bu ayıptan kurtaracağız’’
Kent Meydanı’nın yapılacağı yerde bulunan Kasaplar Çarşısı ve Balıkçılar Pazarı’nın Adana’nın bir ayıbı olduğunu vurgulayan Karalar,’’Kaos, çirkef, sıkıntılı bir bölgeyi kurtarıyoruz. Çıkmaz sokak var.Depremden zarar görmüş. En ufak bir afette mal ve can kaybı çok olacak. Balıkçıların ne halde olduğunu biliyorsunuz. Şimdi orayı meydan yaptığınız zaman 4-5 olumsuzluktan birden kurtulacaksınız. Bu gerçekten çok önemli bir projedir. Biz de bu konuda kararlıyız’’dedi.
Göreve geldiği günden bu yana Seyhan ilçesinin sorunlarının çözümü için gece gündüz çalışan ve yaptığı hizmetlerden dolayı takdir edilen CHP’li Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a yönelttiğimiz sorular ile aldığımız yanıtlar şöyle:
-Sayın Başkan göreve geldiğinizde Seyhan’ın kaybolan yıllarını geri vereceğinizi belirtmiştiniz. Bunu gerçekleştirmeye başladınız mı?
Çok hızlı belediyelerde ve bu kurumlarda çok hızlı iş yapmak, sizin arzu ettiğiniz oranda iş yapmak çok kolay değil. Bir kere diş çarkları son derece patlar. Hareket ettirmek lazım. Son derece zor. Sizin inisiyatifinize bağlı değil. Büyükşehir var, devlet var, hükümet var, çok çalışmak istemeyen yapılar var ama biz buna rağmen Seyhan’ın sorunlarını süratle çözüyoruz ve çözmeye de devam edeceğiz.
‘’Kentsel dönüşümle ilgili 17 aydır bekliyoruz’’
-En önemli projelerinizden biri olarak nitelendirdiğiniz Kent Meydanı ile ilgili son durum nedir?
Bizim üç tane onurumuz olacak projemiz var. Hatta dört tane. Bunlar Kent Meydanı, Yeşil Vadi, Yerinde dönüşüm yani Kentsel Dönüşüm Projesi ve Rehabilitasyon Merkezi. 5 yılda Kent Meydanı, Rehabilitasyon Merkezi’ni yapacağız, Yeşil Vadi’nin yarısını yapacağız ve Kentsel dönüşüme başlayacağız. Ancak Kentsel Dönüşümle ilgili 17 aydır bekliyoruz. Bu işte kasıt aramıyorum. Bunu seçim arefesine denk gelmesinden kaynaklandığına inanıyorum. Eğer yeni bir hükümet kurulursa, bu hükümet de projemizi onaylamasa o zaman o kasıt algısı bende oturacak. Sucuzade bize bağlı. Bizim meclisimizden geçirdik, Büyükşehir meclisinden geçirdik, askıdan indi ve bütün yasal işlem bitti ve hızlı istimlak yapıyoruz. Bir ilde ne kadar kent meydanı varsa kent o oranda güzelleşir. Bütün dünyanın her yerinde en güzel kentlerinde çok ciddi kent meydanları var. Biz de Adanamıza, Seyhanımıza güzel bir kent meydanı yapmaya çalışıyoruz.
“Sucuzade halkını mağdur etmeyeceğim’’
-Kent Meydanı’nı projesine Büyükşehir’in katkısı nedir ?
Biz bu meydanı kendimiz yapıyor. Burayı tamamlayan üçgen bir ada var. Onu Büyükşehir kamulaştırsın istiyoruz. Tabiatıyla kabul edebilirsiniz ki; Seyhan Belediyesinin bütçesi ile Büyükşehir’in bütçesi bir değil. Ama biz 40 bin metrekare yeri kendi imkanlarımızla yapacağız. Onlarca insanlarla anlaşmış durumdayız. Bu rakam da 50’yi aştı, konuştuklarımız da olduğu zaman 60’ı bulacak. Toplamda 450-500 civarında. Umarım burada insanlarla mahkemelik olmayız ama buda vatandaşın hakkıdır. Eğer mahkeme daha yüksek değer biçerse başımızın üstüne. Biz hakkını fazlasıyla veriyoruz ve vermek istiyoruz. Tabii ki, ufak tefek anlaşmazlıklar oluyor ancak biz hiç kimseyi mağdur etmek niyetinde değiliz. Orada her dükkana bir dükkan verme projemiz var. Ev isteyenlere her evine bir daire değil ama bunun değerinin biraz daha üstünde konut da verme projemiz var. Sucuzade mahallesindeki insanları bölmek, parçalamak, bir yerlere göndermek istemiyoruz. Yine oralarda güzel konutlar yaparak o komşuluk ilişkilerinin devam etmesini istiyoruz. Yine oralarda 300-500-1000 konut yapabiliriz. O Balıkçılar Pazarını çok kötü ve pislik olan bir yer olduğu için tercih ettik. Burası Sucuzade değil başka bir yer de olabilirdi. Gerek Balıkçılar Pazarı ve gerekse Kasaplar Çarşısı Adana’nın ayıbı. Biz Adana’yı bu ayıptan kurtaracağız.Ne öyle bir Kasaplar Çarşısı olur, nede öyle bir Balıkçılar Pazarı. İki tarafı da daha hijyenik ve insanların gelebileceği hale dönüştüreceğiz. Ben onlarla görüştüm, anlaşıldı. Ben onların kardeşleriyim, evladıyım, onlar da mağdur olmasınlar. İzah ettik. Adana için güzel proje olduğunu anlattık, bize ‘Mağdur etme bizi başkan’ dediler ve başka bir şey istemiyoruz. Biz onları mağdur etmeyeceğiz. Biz 2017 yılının sonuna doğru bu işi bitirelim istiyoruz. Ama burada yasal süreler olduğu için net tarih vermek çok mümkün değil. Diyelim ki, birkaç hak sahibi mahkemeye başvurdu ve mahkeme bu işi durdurdu ve uzattı. O zaman işimiz sıkıntıya girer. Biz mümkün olduğunca arkadaşlarımızı ikna ederek bu tarihe yetiştirmek istiyoruz.
-Başkanlığa seçilmeden önce Seyhan’ın Kentsel Dönüşüm ihtiyacı olduğunu, bunu da yerinde ve hatta TOKİ ile değil, müteahhitlerle yapacağını belirtmiştiniz. Bu projeyle ilgili son durum nedir?
O iş aynen mantık devam ediyor. Ama şimdi 150-160 bin konutun olduğu bir yerde yüzde 70’ini yıkacaksanız ve bunun yenilenmesi 110 bin konut demektir. Bu kadar konutu tek başına Çevre Şehircilik yapamaz, Adanalı müteahhit yapamaz, TOKİ yapmaz. Biz dörde bölüyoruz ve kendimiz yapalım diyoruz, Adanalı müteahhitler yapsın, TOKİ de yapsın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığın yardımıyla yapalım diyoruz. Dörde bölersek daha hızlı dönüştürülür. Yoksa 100 yıl sürer bu proje.
“Ben boşuna para harcamam”
-Siz göreve geldiğinizden beri bir önceki döneme göre kar yaptığınızı söylüyorsunuz. Hem de çok daha hizmet ederek, halkın parasını çarçur etmediğinizi söylüyorsunuz…
Biz kar işletmesi değiliz. Biz parayı iyi kullanıyoruz. Benim en büyük özelliklerimde bir tanesi budur. Ben matematikçiyim, ben mühendis adamım. Ben boşuna para harcamam, boşuna para da harcatmam. Eskiden yapılan işlerden çok daha fazla işler yapılıyor olmasına karşın bizim bütçemiz artı veriyor. Ama biz alırken artı vermiyordu eksi veriyordu bütçe. Zaten borç onun için oluşmuştu. Eksi veren bütçe borç üretir..
-Halkın sürekli içerisindesiniz ve gördüğüm kadarıyla Seyhanlı sizi çok seviyor. Hizmetlerinizle de takdir ediliyorsunuz. Ancak zaman zaman sizi eleştirenler de oluyor, hatta basında da çıkıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gazeteciler yalan ve şantaj üzerine haber yapmamalı. Basın gerçekten gücünü kullandığı zaman çok güçlü. Yasama, yürütme, yargıdan sonra dördüncü büyük güçtür. Ama nasıl büyük güçtür. Kendi konumunu iyi kullandığı zaman güçtür.Doğru yazdığı zaman güçtür. Haber alma kaynaklarının hakkını doğru düzgün yansıttığı zaman güçtür. Bunu bir şantaj ve bir tehdit aracı kullanarak haber yaptığı zaman güç olmaktan düşer.
“Bizim moralimizi hiç kimse bozamaz”
-Siz böyle bir uygulamayla karşılaştığınız zaman hukuka başvuruyor musunuz?
Biz hiçbir şey yapmıyoruz. Hukuka başvurduğumuz davalarımız var, gülüp geçiyoruz. Adam yazıyor bir şeyler palavra gibi..Biz kendimize güveniyoruz. Davaların sonucunda lehimize kararlar çıkmaktadır. Bu tür olaylarla karşılaştığımız zaman da olsa hiç kimse benim moralimizi bozamaz. Elbette biz eleştirilerin hepsini alıyoruz. Basın en ufak bir şeyde bir haber yazdığında hemen bunun altı var mı, üstü var mı bu nedir diye araştırıyoruz.. Keşke bizi doğru yönlendirse basın. Keşke bizim yanlışlarımızı alsa, ‘Başkan bunları yanlış yaptınız, düzelt’ demiş olsalar biz de eğer yanlış varsa düzeltiriz. Hatalar yaparız, nihayetinde şeşer beşeriz ve insanız. İnce eleyip, sık dokuyoruz az hata yapalım diye…Hata da olabilir. Basın bize ‘Bu hatadır başkan’ derlerse, ben araştırıyorum ve bir sıkıntı varsa çözüyorum. Ama yüzde 1 çıkmıyor. Çamur at izi kalsın mantığıyla yapılan haberlere karşıyız. Yoksa biz basına saygılıyız, emekçilerine saygılıyız. Ama bizim moralimizi bozuyorlar mı deseniz, yalan moralimizi bozmaz. Yalan döner yalancıyı vurur, bizi vurmaz.
-Seyhan’ın en önemli sorunlarından birisi olarak nitelendirdiğiniz imar ve istihdam konusunda son aşama nedir?
-İstihdam ile ilgili yapacak bir şeyimiz yok. Biz hükümet değiliz, devlet değiliz. Büyükşehir’in imkanları daha fazla. 30 bini üzerinde belediyemize bir başvuru var ve bunun büyük bölümünü de üniversite mezunu insanlar oluşturuyor. Bu insanlara üzülüyorum. Bu işin çözümü bizde değil hükümette. Bu işin çözümü ekonomik model. Taş patlasın biz 300 adam alabiliriz. Bunları da temizlik ve parklara görevlendirebiliriz. Biz memur alamıyoruz. Böyle bir şansımız yok. İmarla ilgili E-5’in güneyinde 1 bölü 5 binlikleri birlikte çalışarak yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Ondan sonra onun bir bölümünü binlikler yapacağız ve E-5’in güneyine yıl sonunda imar gelir.
-Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Adana’da bulunan Suriyeliler’in size getirdiği yük nedir?
Adana’da 200 bin Suriyeli var. Siz onlara hizmet ediyorsunuz. Belediyenin gelirlerinin önemli bölümü kişi başına düşen devletten aldığınız gelirdir. Ancak burada 200 bin kişiye hizmet ediyorsunuz, bir kuruş para almıyorsunuz. 800 bin nüfus üzerinden yardım alıyoruz ama gündüz 1,5 milyon, gece 1 milyon insana hizmet ediyoruz.
Adana Çukurova Press