29 / 04 / 2024

Halil Ersoy: Kentsel dönüşümle ilgili bakanlık kurulmalı!

Halil Ersoy: Kentsel dönüşümle ilgili bakanlık kurulmalı!

ATSO 41. gurup Emlak Komisyoncuları Başkan Yardımcısı Halil Ersoy, “Acilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında kentsel dönüşümle ilgili apayrı bir birim yada bakanlık kurulmalı” dedi.



Hükümetin Afet Riski kapsamında kentsel dönüşümü hızlandırmak için bakanlık düzeyinde yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duyduğunu belirten Halil Ersoy, “Acilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında kentsel dönüşümle ilgili apayrı bir birim yada bakanlık kurulmalı” dedi.


SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ


ATSO 41. gurup Emlak Komisyoncuları Başkan Yardımcısı Halil Ersoy, yeni kurulacak hükümetten kentsel dönüşümün hızlandırılması amacıyla kentsel dönüşüm seferberliği çağrısı yaptı.7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinin geride kaldığını hatırlatan Ersoy, “Son birkaç yıllık dönemde makro ve ulusal bazı gelişmelerin de etkisiyle kentsel dönüşüm seferberliğinin sekteye uğradı. Şu son dönemde karmaşa ortamının da etkisiyle  kentsel dönüşüm konusunda en ufak bir adım bile atılmadı. Bu adımların ivedilikle atılmasını bekliyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının işlevsel bazda ayrılması ve kentsel politikaları yürütecek Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Bakanlığının kurulması, dönüşümün tüm paydaşlarına kolaylık sağlar” şeklinde konuştu.


ATSO 41. gurup Emlak Komisyoncuları Başkan Yardımcısı Halil Ersoy, üst üste yaşanan seçimler ve yaşanan terör olaylarının da etkisi ile kentsel dönüşümde ilerleme kaydedilemediği gibi geri gidildiğini savundu.


Yeni kurulacak hükümetten kentsel dönüşümün hızlandırılması talebinde bulunduklarını dile getiren Halil Ersoy, kentsel dönüşüm seferberliği çağrısı yaptı.31 Mayıs 2012 tarihinde Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girdiğini kaydeden Ersoy, seçimlerin ardından Türkiye’nin ilk önceliğinin kentsel dönüşüm olması gerektiğini vurguladı.


Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors’un Eylül ayında doğal felaketlerin kredi notları üzerine muhtemel etkilerine dair bir araştırma raporu yayımladığını hatırlatan Halil Ersoy, bu raporda Türkiye’nin fay hatları nedeniyle ekonomisi tehdit altında bir bölge olarak gösterildiğini kaydetti.


Son birkaç yıllık dönemde makro ve ulusal bazı gelişmelerin de etkisiyle kentsel dönüşüm seferberliğinin sekteye uğradığını anlatan ATSO 41. gurup Emlak Komisyoncuları Başkan Yardımcısı Halil Ersoy, “Gerginlik olduğu zaman ilk duraksayan mekanizma zaten bürokrasi oluyor. Arkasında kuvvetli bir irade olmadığı zaman bürokrat duruyor, risk almıyor. Bürokratı iş yapıp, değer üretmeye itecek siyasi irade lazım. Dileriz ki gayrimenkul sektörünün, taşın altına elini koyabilecek bir bakanı olur. Şu son dönemde karmaşa ortamının da etkisiyle  kentsel dönüşüm konusunda en ufak bir adım bile atılmadı, hatta geri adım atıldı. Sektörü, bürokrasiye boğmayacak bir bakan istiyoruz” diye konuştu.


KENTSEL DÖNÜŞÜM BAKANLIĞI KURULMALI


Yeni hükümetin seçim beyannamesinde yer alan “Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Gözeten Kentsel Dönüşüm” ifadesini süratle hayata geçirmesi gerektiğini vurgulayan Halil Ersoy, “Kentsel dönüşüm gibi hayati bir konuda bakanlık kurmanın nesi yanlış? Çevre ve Şehircilik Bakanlığının işlevsel bazda ayrılması ve kentsel politikaları yürütecek Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Bakanlığının kurulması, dönüşümün tüm paydaşlarına kolaylık sağlar. Bunun yanında üst ölçekli kentsel dönüşüm master planlarının yapılması, imar transferi ve gayrimenkul sertifikası uygulamalarının hayata geçirilmesi şarttır. Alternatif finansman çözümlerinin desteklenmesi, imar ve müktesep hak konularının ele alınması, KDV iadesi, harç muafiyeti ve kira yardımları gibi teşviklerin devam etmesi kısa ve orta vadede afet riskine karşı özel sektörün beklentileridir” şeklinde konuştu.


ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ


2012 ve 2013’te hızla yürütülen kentsel dönüşümde şu anda hareketliliğin tamamen kaybolduğunu savunan Halil Ersoy şu ifadeleri kullandı; “Yeni kurulacak hükümetin kentsel dönüşüm konusunda acilen önlem alıp 2014 yılının sonlarından bugüne kadarki kayıpları telafi etmesi gerekiyor. Yalçın KÜÇÜK


Antalya Hilal


Geri Dön