07 / 05 / 2024

Zeynep Bodur Okyay: Rotamızı Afrikaya çevirdik

Zeynep Bodur Okyay: Rotamızı Afrikaya çevirdik

Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Başkanı Zeynep Bodur Okyay, küresel krizin nedeniyle Avrupa’da yaşanan pazar daralmasının sektörü etkilenmemesi için yeni pazar arayışında olduklarını söyledi



Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Başkanı Zeynep Bodur Okyay, küresel krizin nedeniyle Avrupa’da yaşanan pazar daralmasının sektörü etkilenmemesi için yeni pazar arayışında olduklarını ve rotalarını Afrika pazarına çevirdiklerini söyledi.
Kahramanmaraş’a yaptığı ziyarette inşaat malzemeleri içinde önemli bir paya sahip olan seramik piyasası hakkında açıklamalar yapan Okyay , 2009 yılında 400 milyon 662 bin doları bulan ihracat rakamının, 2010 yılı sonunda 480 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
Seramik ihracatının önemli bir bölümünü Avrupa ülkelerine yaptıklarını hatırlatan Okyay, "Avrupa ülkelerinde küresel kriz sonrasında yüzde 25’lik bir pazar kaybı yaşandı. Bizde sektör olarak bunun üzerine Afrika ülkelerindeki gelişen pazarlara yöneldik" diye konuştu. Pazarda çok farklı aktörlerin yer aldığını anlatan Okyay, " Türkiye’de ciddi miktarda üretim yapan firmalar ve dünyayla rekabet var. O yüzden kaybedilen pazarı ertesi sene geri almak mümkün değil” diye konuştu.
Libya gibi Afrika’da inşaat hamlesi yapan bir takım ülkeler in varlığına dikkat çeken Okyay oralarda ciddi girişim ler olduğunu belirterek, “Türk müteahhitler sayesinde de o pazarlarda varlığımızı sürdürüyoruz. Ama bu o kadar kolay olmuyor. Türkiye’nin ihracatta kurla ilgili problemi var. T L şu anda değerli , bunun yanı sıra bir çok Avrupa ülkesi ve Amerika ihracatını artırmak için kendi paralarının değerini düşürdü ” diye konuştu.
Bu ülkelerin enflasyona katlanmak pahasına para bastığını dile getiren Okyay, bunun ciddi bir sorun olduğunu ancak başa çıkmak zorunda olduklarını ifade etti.
Sektörde Türkiye’nin dışa bağımlı olduğunun altını çizen Okyay, "Enerji maliyetleri, diğer gelişmekte olan ülkelerle kıyasla ndığında Türkiye’de çok yüksek. Girdi maliyetlerinde de bu sıkıntı var. İki taraflı makasla uğraşıyoruz. Dolayısıyla ihracat kolay artmıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Okyay, dış politikadaki gelişmelerin olumlu olduğunu ve vizelerin kalktığı ülkelerin Türk ürünlerine sıcak baktığını söyle yerek son yıllarda içinde bulunduğumuz hamle nin Türkiye’yi dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden birisi yaptığını kaydetti. Okyay, şöyle konuştu:
"Türkiye dünyada bu performansıyla dikkat çekiyor. Konum itibariyle de gelişen pazarlara çok yakın ve merkez ülke konumunda. Siyasi istikrar olduğu ve devam ettiği sürece Türkiye büyür diye düşünüyorum. Ülke ticar i olarak zaten gelişiyor. Sanayide de geçen sene ciddi yatırımlar yapıldı. Bu anlamda Türkiye’nin sanayi alt yapısının daha da güçlendirilmesi gerekiyor. Ülkenin dışarıya açılıp, başka ülkelerde de üretim yapması gerekiyor."


Geri Dön