28 / 04 / 2024

Zeytinburnu NAKO arazisi için hak sahiplerinden açıklama!

Zeytinburnu NAKO arazisi için hak sahiplerinden açıklama!

Parsel anlaşmazlığı yaşanan Zeytinburnu NAKO arazisinin hak sahipleri bugün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binası önünde bir basın açıklaması yaptı. İşte o açıklama...




Zeytinburnu’ndaki 156 dönümlük İstanbul Nakliyat Ambarları İşletme Kooperatifi (NAKO) arazisi için nakliyecilerle geliştirici firma mahkemelik oldu. Akzirve Gayrimenkul'ün 2018 yılında projeye başlayacağı arazinin hak sahiplerinin bir kısmı bugün Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binası önünde bir basın açıklaması yaptı.


Akzirve Zeytinburnu NAKO arazisinde parsel anlaşmazlığı!


NAKO arazisi hak sahiplerinin açıklaması şu şekilde:

E-5 üzerindeki büyük arsalarından olan, merkezi ve değerli konumu sebebiyle emlak piyasasında satış haberleri manşetten takip edilen, satış süreci S.S. Nakliyat Ambarları Kooperatifi Yönetim Kurulu’nun insiyatifiyle ilerleyen Zeytinburnu Nakliye Ambarları Sitesi’nde yaşanan yeni gerçek.


Kooperatif üyesi olarak sahip olduğumuz ortak alanlarla ilgili Akzirve A.Ş. ile Kooperatif arasında anlaşma yapılmış, özel mülkiyetteki bazı parsellerde tapu devirleri yapılmış, bütün bunların üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen henüz bir proje üretilememiştir. 

Ortada olmayan bir projeye ilişkin anlaşma yapmak için projenin belirlenmesini bekleyen biz 30 münferit iş yeri sahipleri bugün 6306 Sayılı Yasaya dayanan bir satış kararıyla karşılaşmıştır.

İstanbul Nakliyecilerinin 1976 yılında Sirkeci bölgesinden çıkarılarak taşındığı ve halen ortalama günde 500 TIR’la seksen ayrı ilimize emtia sevkiyatı yapılan, ağaçlıklarla çevrili tek katlı iş yerlerinden oluşan, jeoloji haritalarında zemin açısından yerleşime uygun lejantlı Zeytinburnu’ndaki Nakliye Ambarları Sitesi, Bakanlar Kurulunun 10 Şubat 2017 tarih 29975 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilen 2017/9867 kararıyla afet riskli alan ilan edildi. 


•Yasada yer alan, riskli alanda uygulama yapılacak etap veya adada maliklerin 2/3’ü tarafından arazinin değerlendirilme usulü konusunda karar alınması gerekmektedir. Uygulama yapılan etap veya ada satışa çıkarılan parsellerin bulunduğu adalar değildir. Bu adalardan 3332 sayılı adada, hisseleri satışa çıkarılan bizler dışında hiç kimsenin bir metrekare dahi payı bulunmamaktadır. Diğer adada ise anlaşan maliklerin 2/3’ü sağlayan pay ve paydaş çoğunluğu bulunmamaktadır.


•​Maliklerin 2/3’ünün anlaşması koşulu yerine getirilmemiştir. Zira anlaşma sağladıklarını söyleyen Akzirve İnşaat, Pega Petrol, Asset Yatırım ve Nakliyat Kooperatifi olmak üzere toplam 4 malike karşı, anlaşmaya katılmayan toplam 30 adet parselde hissedarlarla birlikte yaklaşık 50 civarında malik bulunmaktadır. Yasa ve yönetmelikteki “hisseleri oranında maliklerin 2/3’ü” ifadesi, hem pay hem de paydaş sayısı bakımından 2/3’ün sağlanması gerektiğini ifade etmektedir. Aksi durumda örneğin payın 2/3’üne sahip tek bir paydaşın 1/3’e sahip örnekse 30 paydaşa, tek başına aldığı kararla istediği sözleşmeyi kabul ettirmesi anlamına gelir ki yasa koyucunun böyle bir durumu amaçladığı düşünülemez.


•​Satış kararı alınan parsellere ilişkin olarak gerek 6306 S.K. ve gerekse uygulama yönetmeliğinin ilgili hükümleri uyarınca Bedel Takdir Komisyonu tarafından belirlenmiş rayiç bedele ilişkin bir bilgi bulunmadığı gibi, maliklere taşınmazlarının satışa esas değerini dahi bildirmeden bir satış kararı alınmış, malikler hangi bedelden satışa çıkarıldığı anlaşılamayan bir satış kararı ile karşı karşıya bırakılmıştır.


Orijinalinde büyük çoğunluğu yaklaşık 260 metrekare büyüklükteki çok sayıda parselden oluşan toplam 7 ada birbiriyle harmanlanmıştır ve yeni oluşan taşınmaz adaları tapuya şu şekilde tescil edilmiştir:

-Ada 3284 / 55 parsel 79,382 m2 büyüklüğünde olup inşaat şirketi Akzirve ve Nako Kooperatifi adına

-Ada 3332 / 1 parsel  4,653 m2 büyüklüğünde anlaşmaya katılmayan tekil tapulu malik grubu adına

-Ada 3239 / 44 parsel 3,366 m2 büyüklüğünde anlaşmaya katılmayan hisseli tapulu diğer malik grubu adına

-Ada 3239 / 43 parsel 6,633 m2 büyüklüğünde Akzirve, Akzirve’yle bağlantılı iki şirket ve Zeytinburnu Belediyesi adına


Kalan bazı parseller de cami alanı, ilk öğretim alanı, park alanı, katlı otopark gibi kamusal kullanımlara ayrılmıştır.




Geri Dön