29 / 04 / 2024

Zeytinburnu'na yüzyıllık kentsel dönüşüm planı!

Zeytinburnu'na yüzyıllık kentsel dönüşüm planı!

Zeytinburnu’nun yüz yıllık planını anlatan Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Ömer Arısoy, bölgenin örnek bir ilçe haline getireceklerini söyledi. Arısoy, tramvay hattının Mithatpaşa ile Seyitnizam bölümü yer altına alınacağını söyledi.



AK Parti Zeytinburnu Belediye Başkan Adayı Ömer Arısoy, yeni dönemde hayata geçireceği projeleri anlattı. 

Star Gazetesi'nden Kemal Gümüş'ün haberine göre, Zeytinburnu’nda temel belediyecilikte sorunların büyük kısmının çözüldüğü söyleyen Arısoy, “2004-2014 yılları arasında Zeytinburnu belediye başkan yardımcısı olarak görev yaptım. Bu dönemde kültürel ve sosyal belediyecilik alanında ciddi mesafe kat edildi. Sadece önümüzdeki beş yıl için değil gelecek yüzyıl için şehri planlamak zorundayız. Bütün adımlarımızı buna göre atmak zorundayız. Önümüzdeki dönemde ilçenin belediyecilik alanında öne çıkan sorunlarını ele alacağız. İnşallah kentsel dönüşüm uygulamaları ile birlikte otoparklı, çocuk oyun grupları, yeşil alanları millet bahçe ve kıraathaneleri ile iyi düzenlenmiş iyi çalışılmış projelerle Zeytinburnu’muz başka bir evreye geçecek” diye konuştu.

PROJELERİMİZ ÖRNEK 

1999’da personel maaşlarını ödemekten, çöp toplamaktan ve temel belediyecilik hizmetlerini dahi yapmaktan aciz bir belediye devraldıklarını söyleyen Arısoy, “Allah’a şükür tüm sokakları parke taşları ile kaplanmış, tüm sokakları temizlenen hatta yıkanan İstanbul’un en temiz ilçesi oldu. Yapılan araştırmada temizlik bakımından Zeytinburnu yüzde 85 oranında temiz bulundu. Burada bulunduğum ikinci ve üçüncü dönemde kültür alanında Zeytinburnu Türkiye’ye örnek olacak işler yaptı. Bilgi evi modelimiz, cami temizliği projelerimiz ve kültür sosyal faaliyetlerimiz örnek oldu.15 yıllık belediye idareciliği hem de toplu konut idaresinde konut sektörü ve kentsel dönüşüm uygulamalarından elde ettiğimiz tecrübe, bakanlık deneyimiyle Zeytinburnu’nda çıtayı daha da yükseltmemiz lazım” dedi.

OTOPARK SORUNU 

Zeytinburnu’nda görünen en temel problemin otopark ihtiyacı olduğunu anlatan Arısoy, “Projelendirilmiş 4 büyük otopark projemiz var. Yeni stadyum projesinin altında 2 bin 200 araç kapasiteli otopark inşa edeceğiz. Maltepe, Beştelsiz ve Sümer mahallemize otopark yapacağız. Batı Trakya Spor Kulübü Tesisleri’nin altına 305 araç ve 80. Yıl Cumhuriyet Parkı altına 377 araçlık otoparklarımız olacak. Yine, Litros yolu yanına 451 araç kapasiteli 3 katlı otopark inşa edilerek vatandaşların hizmetine sunulacak. Beş yıl içinde diğer mahallelerde uygun alanlar bulup yeni otoparklar yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

TRAMVAY YER ALTINA 

Zeytinburnu’nun İstanbul’a entegrasyonu bakımından çok şanslı bir ilçe olduğunun altını çizen Arısoy şu açıklamalarda bulundu: “Tramvay hattının yolla hemzemin olmasın büyük problem. 1999’dan beri bunun üzerinde düşünüyorduk, önümüzdeki en büyük engel tramvay hattının altından geçen isale hattı idi. İSKİ genel müdürlüğünce isale hattının yeri ve yönü değiştirildi. Yeni büyük bir tünel inşa edildi bu tamamlanmak üzere. Tramvayın Mithatpaşa ile Seyitnizam bölümünü yer altına alacağız. Büyükşehir de meclis kararı çıktı. Tamamlandığında o bölgedeki trafik büyük oranda rahatlamış olacak. Çünkü tramvay hattı iki taraftaki mahalleler arasında geçişi de zorlaştıran bir engeldi. Bir diğer sorun sahil tarafındaki vatandaşlarımızın sahile erişimini engelleyen tren ve banliyö hattı idi. Yine Marmaray’ın ilçemizden geçen büyük bir bölümünün üstünü kapatarak hem sahile erişimi rahatlatacağız hem de yeni bir yeşil alan kazandırmış olacağız. Buralarda bisiklet ve yürüyüş yolu, çocuk oyun alanları, fitness alanı gibi sosyal aktivite meydanları olacak.” 

21 OKUL YAPILACAK 

Eğitimde kapasiteyi arttıracak yeni okullar yapılması gerektiğini söyleyen Arısoy, şuanda yıkılıp yeninden yapılan üç okul olduğunu açıkladı. Bakanlık tarafından da iki okul inşaatı yapılacağını ve toplamda yeni 21 okulun inşa edileceğini söyleyen Arsoy, şu ifadeleri kullandı: “Okul alanları belirlenerek 6 anaokulu, 7 ilkokul, 6 ortaokul, 2 lise olmak üzere 21 yeni okul yapmayı planlıyoruz. Gözbebeğimiz çocuklarımızın daha temiz, sağlıklı tesislere kavuşturulması bizim en önemli önceliklerimizdir.” 

KENT MÜZESİ GELİYOR 

Topkapı Panorama 1453’ün yanına İstanbul Kent Müzesi’nin yapılacağını söyleyen Arısoy, bu müze de kentin 8 bin 500 yıllık tarihi üç boyutlu olarak anlatılacağının altını çizdi. Müzenin 38 bin metrekare inşaat alanına ve 45 bin metrekare kalıcı açık alana yapılacağını söyleyen Arısoy, “Ayrıca 6 bin 763 metrekare kalıcı ve 1 bin 460 metrekare geçici sergi alanına, 7 bin 600 metrekarelik bir terasa sahip olacak. İçerisinde kütüphane, çocuk atölyesi, gösteri salonu, kafe ve restoranlar bulunacak” dedi.

OKUL AİDATI OLMAYACAK

Yeni dönemde okulların temizliklerine de destek verileceğini söyleyen Arısoy artık Zeytinburnu’nda velilerden okul aidatı temizlik aidatı gibi hiç bir paranın istenmeyeceğinin altını çizdi. Arısoy, “Camilerde yaptığımız gibi okulların temizliğini de üzerimize alacağız. Velileri her ay temizlik aidatı ödemekten, okul aile birliklerimizi ve okul yöneticilerimizi her ay temizlik yapan personelin maaşlarını ödemek için para toplamaktan kurtaracağız” dedi.

Tramvay hattının Mithatpaşa ile Seyitnizam bölümü yer altına alınacak. 

SURLARA YENİ DÜZENLEME

Yedikule Mermer Kule’den Topkapı’ya kadar uzanan tarihi surlarının bakım ve aydınlatması ile bostan alanlarının yeniden düzenleneceğini söyleyen Arısoy, yeni düzenlemelere Çırpıcı Deresi’ni de ekleyeceklerini belirtti. Arısoy, “Dere uzunluğu 5 kilometre olup peyzaj proje alanı 448 bin 600 metrekareyi bulmaktadır. Projenin İBB işbirliğiyle yapılması ile birlikte dere ve çevresinde biyoçeşitliliğin ve su kalitesinin artırılması, yaya erişiminin sağlanması, tarihi kültürü yaşatılması, ekolojik döngüye katkı sağlanması, sürdürülebilir bir çevre oluşturulması hedefliyoruz” dedi.

90 BİN METREKARE MİLLET BAHÇESİ

Zeytinburnu’nun tam orasında bir millet parkı yapılacağını söyleyen Arısoy, şu açıklamalarda bulundu: “Askeri lojmanların bulunduğu alana Millet bahçesi projesi ile 90 bin metrekare alan kamuya kazandırılacak. Askeri lojmanların yenisi Başakşehir’de inşa ediliyor. 2019 yılı içerisinde bunları yıkıp millet bahçesi ile millet camiini inşa edeceğiz. Caminin yanında da bir sosyal tesis ile taziye evi olacak. Ayrıca, bir zamanlar İstanbul sanayinin en önemli bölgelerinden biri sayılan Çırpıcı Çayırı’ndaki eski tekstil fabrikaları şehrimize millet bahçesi olarak hizmete açılacak. ‘Çırpıcı Millet Bahçesi’ projesi 51 bin metrekarelik bir alanda inşa edilecek.”


Geri Dön