28 / 04 / 2024

Zeytinburnu'nun kentsel dönüşüm başarısı taçlandırıldı! 'Yeni İmar Plan Notu' projesi ile ödül aldı!

Zeytinburnu'nun kentsel dönüşüm başarısı taçlandırıldı! 'Yeni İmar Plan Notu' projesi ile ödül aldı!

Zeytinburnu, Çevre ve İklim Değişikliği Eğitim Merkezi'ndeki çalışmalar ile "Yeni İmar Plan Notu" projeleriyle "Altın Karınca 2022" ödüllerine layık görüldü.



Zeytinburnu'nda, Çevre ve İklim Değişikliği Eğitim Merkezi'ndeki çalışmalar kapsamında 2020 yılından bugüne yaklaşık 7 bin 493 ton atık toplanırken dönüşüm sayesinde 9 milyon 289 bin 321 lira gelir sağlandı.

YENİ İMAR PLAN NOTU PROJESİ İLE ÖDÜL ALDI!

Zeytinburnu'nda geçmişten gelen çarpık yapılaşmanın düzeltilerek kentsel dönüşümün sağlanması için hayata geçirilen, başarısı sayesinde ödül alan "Yeni İmar Plan Notu" projesi ile daha ferah caddelerin, sokakların ve donatı alanların ortaya çıkabileceği bir şehircilik yaklaşımı ortaya konuldu.

Zeytinburnu Belediyesi Başkanı Ömer Arısoy, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Arısoy, konutların ve yapıların depreme dayanıklı hale gelmesi ve kentsel dönüşümün önündeki engellerin aşılması amacıyla uzun bir plan notu çalışması yaptıklarını söyledi.

TÜRKİYE'NİN İLK GECEKONDULAŞAN İLÇELERİNDEN

Bu çalışmanın ilkinin yapıların depreme dayanıklı hale getirilip vatandaşların yükünü hafifletme amacı taşıdığına dikkati çeken Arısoy, Zeytinburnu'nun geçmişte Türkiye'nin ilk gecekondulaşan ilçelerinden biri olduğunu hatırlattı.

İlçenin sonra tekrar planlı yapıya döndüğünü ancak öncesinde çarpık yapılaştığını aktaran Arısoy,  dönüşüm esnasında biraz daha geniş sokaklar ve donatı alanları elde edebilir miyiz diyerek yola çıktıkları çalışmada büyük yol aldıklarını açıkladı.

Başak Arısoy mevcut yapıların dönüşümünün engellenmemesi için  problemleri çözen bir yaklaşım içinde konuyu ele aldıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: '' Söz gelimi iki parselin birleşmesini, imar artışı teşvik eden, donatı alanında kalan parsellerin yüzde 60'ına kadar imar hakkı veren, imar hak kayıplarını çözen, ada bazlı dönüşüm teşvikiyle daha ferah caddelerin, sokakların ve donatı alanların ortaya çıkabileceği bir şehircilik yaklaşımı içerisinde yer alan plan notu çalışmasıydı. Bu ödüle layık görüldü." dedi.

Zeytinburnu nun kentsel dönüşüm başarısı taçlandırıldı! Yeni İmar Plan Notu projesi ile ödül aldı!

2022'DE SON SEKİZ YILIN EN YÜKSEK RUHSAT TESLİMİ YAPILDI!

İmar plan notu çalışmasının 2021'in Kasım ayında yürürlüğe girdiğini açıklayan Arısoy, 2022'de son 8 yılın en yüksek yeni bina ruhsat verilme sayısına ulaştıklarını bildirdi.

Arısoy, aldıkları tedbirlerin ilçe halkınca yoğun ilgi gördüğüne dikkati çekerek, donatı alanlarına giden parseller, yıkılıp yeniden yapılamadığını nedeni olarak da hak sahiplerinin binayı yıkınca yeni bina yapamayacakları için bunu istemediklerini söyledi.

İmar hak kayıplarını telafi eden bir mekanizma getirdiklerini belirten Arısoy ilerleyen yıllarda  Zeytinburnu'nun depreme dayanıklı hale getirildiği yılların olacağını açıkladı.

Zeytinburnu'nun bu sayede daha kısa sürede dönüşmüş olacağını söyleyen Arısoy Kasım 2021'den bu tarihe kadar yaklaşık 5 bin bağımsız birimin yanilendiğini belirtti.  

Kentsel dönüşümde yeni dönemle birlikte süreç hızlanacak!

Milletvekili Karaismailoğlu: Kentsel dönüşümde süreç hızlanacak, bina sahibine mali avantaj sağlanacak!

Geri Dön