29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde yeni dönemle birlikte süreç hızlanacak!

Kentsel dönüşümde yeni dönemle birlikte süreç hızlanacak!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi ile kentsel dönüşüm sürecinin daha hızlı olacağını açıkladı.



Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeleri kapsayan kanun teklifini değerlendiren Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Kanun çerçevesinde öncelikli olarak yargı sürecinin hızlandırılması amaçlanıyor. Ayrıca artık yapı ruhsatı alınması da dahil olmak üzere tüm iş ve işlemler, hisseleri oranında maliklerin salt çoğunluğu ile aldığı karara istinaden yapılabilecek” dedi.

Kentsel dönüşümde yeni dönemle birlikte süreç hızlanacak!

REZERV YAPI ALANLARI TANIMINDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ!

Kanun'daki ‘rezerv yapı alanı’ tanımında da değişikliğe gidildiğini anımsatan Özelmacıklı,  ‘yeni
yerleşim alanı olarak’ ibaresi metinden çıkartılarak meskun alanların bu kapsama alınmasının önünün açıldğını söyledi.

Bu kapsamda, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na dış finansman imkânlarından faydalanma imkanı sağlandığını ve  hazine taşınmazlarının bu başkanlık tarafından kullanılmasını sağlamak üzere değişiklik yapıldığından bahsetti.

Öte yandan Özelmacıklı, İstanbul'da kentsel dönüşümü  hızlandırmak için başlatılan ‘yarısı bizden’ kampanyasının uygulanabilmesi için hak sahiplerine yapım için mali yardım yapılabilmesine yönelik kanunda düzenleme de yapıldığını belirtti. 

Kentsel dönüşümde yeni dönemle birlikte süreç hızlanacak!

90 GÜN SÜRE TANINACAK!

Özelmacıklı, kanun kapsamındaki yapıların tahliyesinin engellenmesi durumunda; mülki idare amiri tarafından verilecek yazılı izne istinaden yeterli kolluk kuvveti marifetiyle tahliyelerin ve yıkımların yapılabileceğini de aktararak, yapıların yıktırılması konusunda Bakanlığa verilen görev ve yetkiler de bundan sonra Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafındaan kullanılacağından bahsetti.

Özelmacıklı ''Tahliyelerde kolluk kuvvetleri de kullanılabilecek. Riskli yapıların yıktırılması için maliklere tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere süre verilecek.Tebligat Süreci Kolaylaştırılıyor.'' dedi.

Kanun çerçevesinde tebligat sürelerinin de önemli ölçüde kısalacağını ifade eden Özelmacıklı, “Kanun kapsamındaki yapıların tahliyesine ve yıktırılmasına ilişkin olarak ayni ve şahsi hak sahiplerine yapılacak tebligat, tahliye ve yıktırmaya ilişkin tutanağın yapıya asılması, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirilmesi ve ilgili muhtarlıkta 15 gün süreyle ilan edilmesi suretiyle yapılacak. Tahliye ve yıktırmaya ilişkin işlem, muhtarlıkta yapılan ilanın son günü ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılacak” ifadelerini kullandı.

TBMM’den geçen kentsel dönüşüm düzenlemesi ne içeriyor?

Kentsel dönüşümde önemli bir aşama tamamlandı! Hak sahipleri tapularını alacak!

Geri Dön