27 / 04 / 2024

Zigana Tüneli başladı, gözler demiryolunda...

Zigana Tüneli başladı, gözler demiryolunda...

Doğu Karadeniz ve Kafkasları Ortadoğu'ya ve İran'a bağlayan, Trabzon-Gümüşhane Karayolu üzerindeki Zigana Tüneli'nin yapımına başlandı. 3 yılda bitirilmesi planlanan proje, 500 milyon liraya mal olacak



Doğu Karadeniz ve Kafkasları Ortadoğu'ya ve İran'a bağlayan, Trabzon-Gümüşhane Karayolu üzerinde bulunan Zigana Tüneli'nin yapımına başlandı.


Tarihi İpek Yolu güzergâhında yapılacak olan, Doğu Karadeniz ve Kafkasları Ortadoğu'ya ve İran'a bağlayan, Trabzon-Gümüşhane Karayolu üzerinde bulunan Zigana Tüneli'nin yapımına başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Ekim 2014 tarihinde yaptığı Gümüşhane mitinginde müjdesini verdiği 12.9 km uzunluğundaki çift tüplü Zigana Tüneli'nin ihalesini kazanan Cengiz İnşaat, Karayollarıyla yapılan sözleşmeden sonra tünel çalışmalarına başladı. 


Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapıldıktan sonra yapımına başlanan Zigana Tüneli, 500 milyon liraya mal olacak olup, 3 yıl içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. 


Bitirildiğinde Türkiye'nin en uzun ikinci tüneli olacak yeni Zigana Tüneli'nin giriş ve çıkışındaki kavşak ve viyadüklere ek olarak iki adet tahliye / dönüşü ve kaçış tüneli de yapılacak. Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyünün girişinden başlanacak olan tünelin güzergâhı da belli oldu. Köstere köyü girişindeki çeşmeden yaklaşık 500 metre aşağıdaki virajdan direkt yolun karşısındaki Zigana Dağından girecek olan tünel, Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başar köyünden çıkacak. 


Yaklaşık 500 milyon liraya mal olacak tünelin 3 buçuk yıl içerisinde bitirilmesi planlanırken, resmi temel atma töreni Milletvekili Kemalettin Aydın ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Liitfi Elvan'in da katılımıyla 15 gün içerisinde yapılacak. 


Zigana Tüneli'nin her iki tarafındaki kodun 1250 metre olduğu öğrenildi. Mevcut tünelin ise 1750 metre kodunda olduğu biliniyor. 



Karadeniz'den Günebakış




Geri Dön