27 / 12 / 2024

Zilliyet tapu alınır mı?

Zilliyet tapu alınır mı?

Zilliyet olarak bilinen zilyetlik taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma durumu olarak ifade ediliyor. Peki, zilliyet tapu alınır mı?



Zilliyet tapu alınır mı?

Medeni Kanun'da "Zilyetlik" olarak ele alınan ve halk arasında zilliyet olarak bilinen hak, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma durumu olarak ifade ediliyor.


Zilliyet hakkına sahip olan kimseler zilyet oluyor. Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişiler olabiliyor.


Zilyet olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisi durumundadır. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumundadır. 


Peki, zilliyet tapusu nedir? Zilliyet tapu alınır mı?


Zilliyet tapusu, tapusu olmayan taşınmazların zilyetini gösteren belge oluyor. Gerçek bir tapu olmayan bu taşınmazın durumu Kadastro çalışmalarına göre değişebiliyor.


Bu nedenle satışa konu olmadan önce, zilliyet tapusu olan taşınmazın son durumu Kadastro Müdürlüğünden öğrenilebilmesi faydalı oluyor.


Zilliyet tapulu arsanın 2b olması, sarı alan olması veya hazine adına tescilli olması durumuna göre yapılacak işlemler değişkenlik gösteriyor.


Muhtelif tapu nedir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön