28 / 04 / 2024

Vekaletle tapu alınır mı?

Vekaletle tapu alınır mı?

Vekaletle tapu alınır mı? sorusuna verilen evet cevabının yanı sıra şu bilgiyi de eklemek gerekir. Vekaletle tapu işlemi yapılabilmesi için herhangi bir durumdan dolayı tapu dairesine gidemeyecek kişinin bir başkasına noter aracılığıyla vekalet vermesi ge




Vekaletle tapu alınır mı?


İşleri yoğun olanlar, vakit bulamayanlar, sağlık durumu nedeniyle tapu dairesine gidemeyecek durumda olanlar tapu işlemlerini vekaleten bir başkasına yaptırabiliyorlar. İşlemin bir başka şehirde yapılması gerekiyorsa oraya kadar gitmek zorunlu değildir. İsteyen kişiler kendisine bir vekil atayarak, işlerini vekiline yaptırabiliyor. Hiçbir tapu işleminin bizzat yapılması zorunlu olmamakla beraber, her işlem bir başkasına yaptırılabiliyor.


Tapu işlemlerine özgü vekaletnamenin noterde düzenlenmesi gerekiyor. Vekaletname mutlaka nüfus cüzdanına veya pasaporta göre düzenlenmelidir. Başka bir kimlik belgesine göre düzenlenmiş vekaletnameyi tapu dairesi kabul etmez. Vekaletname üzerine vekalet verenin son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafının yapıştırılması zorunlu oluyor, daha eski tarihli fotoğraflar noterce kabul ediliyor. 


Vekaletnamede verilen yetkiler net yazılmış olmalıdır. Tapu dairesi vekalet üzerinde yorum yapmaz. Vekaletnamede hangi işlemler yazılmış ise sadece o tapu işlemleri yapılabiliyor. Bu nedenle, satış, bağış, ipotek, kira, satış vaadi, kat karşılığı inşaat, terkin gibi açıkça tapu işleminin adı yazılmalıdır. İşlemin adı yazılmamışsa o anlama gelecek ibareler yazılmış olsa dahi tapu dairesi risk almayacağı için o işlemi yapmaz.


Vekaletle tapu alınır mı?


Taşınmazın yeri ile ilgili olarak “T.C.hudutlarındaki taşınmazlarımı satmaya…” şeklinde geniş yetki verilebilir. Ancak vekalet veren isterse vereceği vekaletnamede bu yetkiyi sınırlayabilir de… Örneğin “Adana ili hudurtları içerisinde bulunan taşınmazlarımı satmaya veya  Adana  ili, Ceyhan ilçesi…köyünde bulunan…” şeklinde de verebilir. Hatta taşınmazın mahalle/köy ve ada parselini de yazarak yetkiyi tam olarak somutlaştırabilir. Vekaletnameyi tapu dairesi “Aslı Gibidir” şeklinde onaylarsa başka tapu dairelerinde bu vekaletname ile işlem yaptırmak mümkündür.

Tapu işlerinde vekilin avukat veya emlak müşavirleri arasından seçilmesi her zaman yararlı olur. Vekilin akli melekelere haiz ve reşit olan yani 18 yaşını bitirmiş kişiler arasından seçilmesi zorunludur, mümkünse okur yazar olması ve Türkçe bilmesi gereklidir.



Vekalet nasıl verilir?
Vekaletle tapu işlemleri!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön