Ekonomi

Zincir marketlerde kavga büyüyor! ŞOK Marketler'den şok açıklama!

Zincir marketler ve iktidar paydaşları arasındaki kavga zincir marketleri de birbirine düşürdü. ŞOK Marketler şok bir açıklama yaparak BİM yöneticisini istifaya davet etti.Gazeteci Bahadır Özgür’ün paylaştığı açıklamada Aykaç’ın konuşmasından Gıda Perakendecileri Derneği’nin ‘haberinin olmadığı’ belirtilerek, “Son zamanlarda farklı mecralarda gerçekleştirilen zincir marketlere yönelik suçlamaların doğru olmadığı ve özellikle zincir marketlerin fiyat artışlarının müsebbibi olmadığı aşikardır ve enflasyonun sebebi olarak zincir marketlerin gösterilmesi doğru değildir” ifadesine yer verildi

Ülker Grubu'nun indirimli market zinciri ŞOK Yönetim Kurulu, BİM Yöneticisi Galip Aykaç’ın 30 Kasım 2022’deki konuşması nedeniyle bir açıklama yayınladı. Gazeteci Bahadır Özgür’ün paylaştığı açıklamada Aykaç’ın konuşmasından Gıda Perakendecileri Derneği’nin ‘haberinin olmadığı’ belirtilerek, “Son zamanlarda farklı mecralarda gerçekleştirilen zincir marketlere yönelik suçlamaların doğru olmadığı ve özellikle zincir marketlerin fiyat artışlarının müsebbibi olmadığı aşikardır ve enflasyonun sebebi olarak zincir marketlerin gösterilmesi doğru değildir” ifadesine yer verildi.

Yapılan açıklamada Aykaç’ın kamuoyunu doğru bilgilendirmekten çok maksadını aşarak tartışmaları siyasi düzleme çektiği’ ifade edilerek bu açıklamalar nedeniyle ŞOK ve derneği zan altında kaldığı, haksız ve ölçüsüz saldırıların artmasına sebebiyet verdiği kaydedildi.

BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç'ın istifaya davet edildiği açıklamada Aykaç istifa edene kadar ŞOK’un toplantılara katılmayacağı ve alınan kararlara bağlı olmayacağı dile getirildi. Açıklamada, “Bu süreçte kendisi tarafından şirketimizi ve derneğimizi bağlayacak bir açıklama yapmamasını önemle rica ederiz” denildi

Tartışma nasıl başladı ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan zincir marketlerin fiyat artışlarını sürdürmeleri nedeniyle yeni önlemler alınacağını açıklamıştı. Erdoğan, para cezası dışında atılacak adımlar üzerinde çalışıldığını kaydetmiş bazı çevreler bu önelmlerin kar sınırlaması getirilmesi olacağını belirtmişti. Ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında yaptığı konuşmada enflasyondan zincir marketleri sorumlu tutması ve FETÖ bağlantılarının araştırılmasını istemesi üzerine BİM'in Patronu Aykaç Bahçeli'ye sert yanıt vermiş, bundan "sonra anladıkları dilden konuşacağız" şeklinde bir ifade kullanmıştı. Ardından MHP'li Semih Yalçın çok daha sert sözlerle Aykaç'ı, BİM'i ve diğer zincir marketleri hedef almış, marketlerin iktidarı düşürmek için fiyatlara fahiş zamlar yaptığını ifade etmişti.

BİM patronu Aykaç, ise katıldığı bir toplantıda kürsüden yaptığı açıklamada “Bre ahlaksızlar, bre densizler sizlere bundan sonra sizin tonunuzda cevap vereceğim bilesiniz” ifadesini kullanmıştı.

Açıklamalara tepki gösteren MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise  Aykaç’a yönelik olarak  “Bazı süpermarketlerin ortak hareket ederek halkın ekmeğine uzattıkları haris ve tecavüzcü elleri kıracağız. Halkın hakkını, haram kâr istiflenmiş kursaklarından çıkaracağız” ifadesini kullandı.

İktidar ve BİM arasındaki kavga borsaya yansıdı, hisseler çakıldı, piyasa değeri eridi

Zincir marketlerle siyaset arasında ipler yay gibi gerildi. MHP'den BİM'in patronuna çok ama çok sert sözler...