03 / 05 / 2024

Zincirbozan'daki askeri tesis demokrasi atölyesi olacak!

Zincirbozan'daki askeri tesis demokrasi atölyesi olacak!

12 Eylül darbesinin ardından birçok siyasetçinin zorunlu ikameti olan Zincirbozan'daki askerî tesis, demokrasi atölyesi oluyor. Burada artık öğrenciler için yaz kampları düzenlenecek.



12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra Süleyman Demirel, Deniz Baykal ve Hüsamettin Cindoruk gibi siyasilerin koyulduğu Zincirbozan'daki askerî tesis, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından 'Demokrasi Atölyesi' yapılacak. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, kötü hatıraların bir daha yaşanmaması için askerî tesisi kampa dönüştürüp öğrencilere yönelik konferanslar ve seminerler düzenlemek istediklerini söyledi.


Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı Çardak beldesindeki Zincirbozan mevkiinde bulunan, askerî darbe döneminde siyasetçiler ve devlet adamlarının tutulduğu tesis, geçen yıl boşaltılarak kapısına zincir vuruldu. Bölgedeki belediye başkanları, Türkiye demokrasi tarihinde kötü hatıraların yaşandığı bu yerin ÇOMÜ'ye devredilip bir fakülte kurulmasını istiyor. Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş, tesisin iyi değerlendirilmesi için üniversitenin burada bir fakülte açmasından yana olduklarını söyledi. 128 dönümlük arazinin bir fakülteye yetecek büyüklükte olduğunu belirten Başkan Ulaş, darbeyle anılan Zincirbozan'ın kötü imajının, öğrencilerin yararlanacağı bir fakülteyle silineceğini aktardı.


Bu taleplerini değerlendiren Rektör Laçiner de âtıl durumdaki askerî tesise bir okul veya fakülte açmayı düşünmediklerini söyledi. Laçiner, bazı kurumlarla işbirliği yaparak mevcut yeri 'Demokrasi Atölyesi' yapmak istediklerini ifade etti. Laçiner, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Kıymetli bir yer burası. Kültür merkezi gibi değerlendirmek istiyoruz. Deniz kenarında da olduğu için yaz kampları düzenleyip öğrencileri eğitmek istiyoruz. Seminerler ve konferanslar düzenlenebilir. Unutulmaması gereken kötü hatıralar var burada. Bir daha yaşanmaması için çalışmalar yapmayı hedefliyoruz."


Millî Güvenlik Konseyi'nin 31 Mayıs 1983 tarihli kararıyla AP'den Süleyman Demirel, Ali Naili Erdem, Ekrem Ceyhun, Saadettin Bilgiç, Nahit Menteşe, İhsan Sabri Çağlayangil ve Yiğit Köker, CHP'den Deniz Baykal, Celal Doğan, Sırrı Atalay, Metin Tüzün, Ferhat Aslantaş, Süleyman Genç ve Yüksel Çakmur, Büyük Türkiye Partisi'nden Hüsamettin Cindoruk ve Mehmet Gölhan Zincirbozan'daki askerî tesiste zorunlu ikamete tâbi tutulmuştu. Etrafı tel örgülerle çevrili tesis, geçen yıl boşaltılarak kapısına kilit vuruldu.


Zaman


Geri Dön