27 / 04 / 2024

Ziraat Bankası Ankara Next Nevel AVM'yi 1 milyar liraya satıyor!

Ziraat Bankası Ankara Next Nevel AVM'yi 1 milyar liraya satıyor!

Pasifik Gayrimenkul tarafından yapılan Ankara Next Level AVM, 2019’da kredi borcu karşılığı Ziraat Bankası’na devredilmişti. Ziraat, AVM’yi bu ay 1 milyar liraya satışa çıkardı. 



Ziraat Bankası’nın, borç-varlık takasıyla aldığı Ankara’daki Next Level AVM satışa çıkarıldı. Neredeyse tamamı Ziraat kredisiyle yapılan AVM için yandaşın 2019’da 412 milyon lira borcu silinirken, Ziraat Bankası AVM’yi bu ay 1 milyar liraya satacağını duyurdu.

NEXT LEVEL AVM'NİN YERİ

Ufuk Üniversitesi’ne ait  Ankara  Otogarı’nın karşısında bulunan, Başkent’in en değerli arazilerinden birisi için  TOKİ  anlaşma yaptı. Buna göre arazi TOKİ eliyle satılacak ve gelir paylaşımı yöntemiyle kamuya, sosyal konut yapımı için ciddi kaynak yaratılacaktı.

İhaleyi 200 milyon 730 bin lira ile ikinci sıradaki Pasifik Gayrimenkul kazandı. 60.2 milyon liralık arsa payı TOKİ ve üniversite arasında paylaşıldı.

Ziraat Bankası Ankara Next Nevel AVM yi 1 milyar liraya satıyor!

AÇILIŞI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAPMIŞTI

Pasifik Gayrimenkul’ün ilk büyük işi olan Next Level AVM’nin açılışı, Ekim 2013 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı.

Şirketin o dönemki açıklamalarına göre toplam yatırım tutarı 500 milyon liraydı. Kısa sürede de ofislerin, iş yerlerinin ve özellikle rezidans dairelerinin yüzde 75’i satılmıştı.

2019 yılının Aralık ayında Ziraat Bankası’nın, Next Level AVM’ye el koyduğu haberi geldi. Fatih Erdoğan ise Sabah gazetesine verdiği röportajda el koyma olmadığını, bir ‘varlık-borç takası’ gerçekleştiğini söylüyordu. Açıklamalarına göre 412 milyon liralık kredi borcu karşılığında Next Level’ın AVM bölümündeki ofisler ve iş yerleri Ziraat Bankası’na devredilmişti.

1 MİLYAR 27 MİLYON LİRAYA SATILACAK

Ziraat Bankası da Ziraat GYO’ya devrettiği Next Level AVM’nin kendi payına düşen kısmı satılacak İhale 25 Aralık 2023 günü düzenlenecek.

Şartnameye göre teklifler toplanacak, uygun olanlar seçilip pazarlık usulü satış gerçekleşecek. Bu satış için Ziraat GYO’nun adına Next Level AVM’nin ekspertizini yapan Marka Kurumsal Gayrimenkul Değerleme şirketinin raporuna göre, Ziraat’in elindeki varlıkların piyasa değeri 1 milyar 27 milyon lira olarak belirlendi.

Ancak bu miktar Ziraat’in, AVM karşılığı sildiği borcun o dönemki dolar kuru karşılığı üzerinden hesaplandığında büyük zarar ettiği anlamına geliyor.

ZARAR ETTİ

Ziraat Bankası’nın 2019 yılında Pasifik Gayrimenkul’ün sildiği borcu 412 milyon liraydı. Bunun karşılığında Next Level’ın C Bloku’nda satılmamış olan 14 bölüm devralındı.

Merkez Bankası dolar kurunun 5.7 lira olduğu hesaba katılırsa, bu bölümlerin değeri 73 milyon dolara tekabül ediyordu. Üstelik Ziraat’in kendi raporundan alınmış aşağıdaki fotoğrafta da görüleceği gibi, Pasifik iyi kazanç getiren A ve B bloktaki rezidans ile ofisleri zaten yüksek fiyata sattı.

Ziraat’e düşen kısım ise hemen hepsi restoran ve kafe olarak kullanılan iş yerleri ile bir de çocuk oyun alanı.

Ziraat’in Nisan 2021'de yaptırdığı değerleme raporunda bu bölümlerin fiyatı 433 milyon 660 bin lira olarak tespit edildi. Yine dönemin kuru dikkate alındığında 53.5 milyon dolardı.

Aralık 2022’deki değerlemedeki 650 milyon lira fiyat, 34.9 milyon dolara denk geliyordu. Son olarak 11 Eylül 2023’te bir değerleme yapıldı ve satışın başlangıç bedeli olarak da belirlenen miktar 1 milyar 27 milyon lira oldu.

Raporda baz alınan kur ile hesaplandığında ihalenin başlangıç bedeli 38.1 milyon dolar demek. Yani Next Level ancak bunun iki katına satılırsa kamunun zararı olmayacak.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat daha birkaç gün önce 450 AVM’nin borçları yüzünden 70 tanesinin bankaların eline geçtiğini açıkladı.

İzmir'deki Ege Park Balçova AVM ve otel icradan satışa çıkarıldı!

 


Geri Dön