12 / 05 / 2024

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere verilen kredinin süresi uzatıldı

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere verilen kredinin süresi uzatıldı

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılması uygulamasında tarih bir yıl uzatıldı. Kredi kullandırma süresi 31 Aralık 2022 yerine 31 Aralık 2023 olarak düzenlendi.



Karar kapsamında kanatlı sektörüne yönelik damızlık yatırım ve işletme kredisi kullanacak damızlık kanatlı işletmeleri ile kuluçkahane (damızlık amaçla civciv çıkaran) işletmelerinin aynı gerçek kişi ya da aynı tüzel kişiliğe ait olma zorunluluğu bulunmazken, gerçek ya da tüzel kişiler sadece damızlık kanatlı işletmesi ya da sadece kuluçkahane (damızlık amaçla civciv çıkaran) sahibi olabilecek.


Üreticilerin stratejik bitkisel üretim konusunda karar kapsamında faiz indirimli kredi kullanabilmeleri için aspir, yağlık ayçiçeği, dane mısır, kolza, soya, susam, yağlık zeytin ve tıbbi aromatik bitkilerden “kekik, yağlık gül, yağlık lavanta, oğulotu, zencefil, sahlep, biberiye, adaçayı, sığla yağı, sumak, keçi boynuzu, defne, fesleğen, maviyemiş (likapa), aronya, ıhlamur, safran ve jojoba” üretimini yapıyor ya da yapacak olması gerek.
Örtüaltında yapılan muz yetiştiriciliğine yönelik olarak yeni yatırım kredisi kullandırılmayacak, yeni kullandırılacak işletme kredilerinde ise özellikli kriter indirim oranları uygulanmayacak.


Sabit süt sağım tesisleri, tam otomatik süt sağım makineleri (sağım robotları), sabit güneş enerjisi sistemleri, lineer ve center pivot sulama sistemleri ve sera ısıtıcılarında, 9 Ekim 2020 tarihli ve 31269 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tarım Makineleri ve Tarım Teknolojisi Araçlarının Deney ve Denetim Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında kredi uygunluk belgesi yerine işletme bazında düzenlenen deney raporu esas alınacaktır.
Sulama birliklerinin, sulama tesislerinin elektrik ihtiyaçlarını, güneş enerjisi kaynağından üretmek için gerekli olan alet-ekipman alımı ve tesis kurulumu konularındaki kredi talepleri alınan karar kapsamında değerlendirilecek.
Tarımsal amaçlı kooperatiflerin ve üretici birliklerinin ortaklarının ya üyelerinin kapasiteleri ile uyumlu olmak kaydıyla ortak sağım ünitesi (sağım makinesi ya da sistemi ve soğutma tankı alımı) ve süt analiz cihazı, yem karma makinesi, balya makinesi alımına yönelik kredi talepleri de bu kapsamda değerlendirilir. Bu amaçla kredi talep edecek tarımsal amaçlı kooperatif ya da üretici birlikleri, kredi başvurusunda ortak sağım ünitesinden yararlanacak ortaklarının veya üyelerinin isimlerini ve sağmal hayvan varlıkları ile ilgili bilgileri yazılı bir liste halinde ilgisine göre Banka veya Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’ne bildirilecek.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere verilen kredinin süresi uzatıldı


1163 sayılı Kanun kapsamında faaliyet gösteren sulama kooperatifleri ve 6172 sayılı kanun kapsamında faaliyet gösteren sulama birlikleri ile gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin elektrik perakende satış şirketi, elektrik toptan satış şirketi ve elektrik dağıtım şirketince düzenlenmiş tarımsal faaliyetler, sulama tarifesine tabi elektrik fatura ödemeleri, üretim konusu ayrımı yapılmaksızın bu kapsamda değerlendirilecektir. Geçmiş borçların kredilendirilmesinde de bu maddenin yayımlandığı tarih dikkate alınacak.
Sulama kooperatifleri ve sulama birlikleri ile gerçek ya da tüzel kişi tarımsal üreticilerin yeni faturalarını ödemek amacıyla bu krediden yararlanabilmesi için birikmiş ya da normal ödeme günü geçmiş, ödenmemiş veya taksitlendirilmemiş tarımsal elektrik borcunun bulunmaması ve taksitlendirilerek ödenen ya da ödenecek borçları varsa bununla ilgili gecikmiş taksitinin bulunmaması gerek. Bu madde kapsamında kredi kullanacaklarda TARSİM şartı da aranmayacak.


TARSİM’e konu olan Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası kapsamındaki ürünlerde hasar tespitleri köy bazlı yapıldığı için bu ürünleri hasar gören üreticilerin parsel bazında hasarlarının ve oranlarının tespitini yapar. Ancak Banka ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yapılacak borç erteleme işlemlerinde Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası yapılan köylerde TARSİM verim kaybı oranları geçilmeyecek.

20'nci maddenin ikinci fıkrasında yer alan hüküm, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla onaylanmış yatırım kredileri için uygulanmayacaktır.

Editör notu: Bu haber 16 Eylül 2022 tarihinde saat 07.30'da yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,25 Türk Lirası, euro 18,26 Türk Lirası, altının gramı ise 991 Türk Lirası değerinde.

Skoda Karoq'un eylül ayı fiyatları açıklandı! Skoda Karoq kaç lira oldu? İşte Skoda Karoq'un 16 Eylül 2022 fiyat listesi

İkramiye müjdesi! İkramiye ödemeleri belli oldu! İşte çalışanların dört gözle beklediği haber!


10 soruda TOKİ 2022 sosyal konut projesi tüm detaylarıyla! Kimler başvurabilir?

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön