06 / 11 / 2024

Ziraat mühendisleri belediyelerde tarım daire başkanlığı istiyor!

Ziraat mühendisleri belediyelerde tarım daire başkanlığı istiyor!

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) yeni Büyükşehir Belediye Kanunu' nu taran ve kırsal alanlar açısından değerlendirerek, önlem alınmaması halinde önümüzdeki süreçte ciddi sıkıntılar yaşanacağına dikkat çekti...





Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) yeni Büyükşehir Belediye Kanunu'nu taran ve kırsal alanlar açısından değerlendirerek, önlem alınmaması halinde önümüzdeki süreçte ciddi sıkıntılar yaşanacağına dikkat çekti. Sorunun çözümü için belediyelerin bünyesinde taran daire başkanlıkları kurulmasını talep eden ZMO üyeleri İzmir, Konya gibi illerde bu yöndeki çalışmaların başladığını, bu çalışmaların Mersin gibi tarımın ekonominin önemli enstrümanları arasında yer aldığı illerde de gerçekleştirilmesini istedi. Köylerin mahalle statüsüne dönmesiyle birlikte tarımda sıkıntı yaşanacağına dikkat çeken ZMO üyeleri, tarımdan vazgeçilme riski bulunduğunu, buna paralel işsizliğin de artacağına inandıklarım vurguladı. 


Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi tarafından düzenlenen "Tarımsal ve Kırsal Alanlar Açısından Büyükşehir Kanunu" konulu toplantıda konuşan ZMO Yönetim Kurulu Üyesi ve  Ankara  Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Türkiye'de tarımın Büyükşehir Yasası ile sıkıntıya girebileceğini söyledi. Gülçubuk, yeni rantların oluşabileceğini belirtti. 


Önümüzdeki süreçte kıyı ve orman köylerinde tarımdan vazgeçilecek alanlar oluşturulduğunu, Prof. Dr. Bülent Gülçubuk özer Güngörbu bölgelerin turizm amaçlı değerlendirilmek istenebileceğini kaydeden Gülçubuk, "Yeni yasa ile doğal kaynaklar üzerindeki baskılar artabilir, kırsaldan göç daha da artabilir. Tarım işçisi işsiz kalınca sermaye için yetersiz ucuz işgücü ortaya çıkabilir. Kırsal arazi kentsel arsaya dönüşüp kırsal bölge topraklan imara açılabilir" dedi. 


ZMO Genel Başkam Özer Güngör ise dünyadaki su miktarının yüzde 97'sinin tuzlu, yüzde 3'ünün ise tath su olduğunu söyledi. Türkiye'deki suyun yüzde 75'inin taran alanında, yüzde 10'unun sanayide, yüzde 15'inin ise içme suyu olarak kullanıldığını belirten Güngör, suyun kıymetinin bilinmesi gerektiğini ifade ederek, HES'lere karşı olduklarım bildirdi. 



Dünya


Geri Dön