Ziya Yılmaz: Uçan bina yapmak isterim!
Maltepe'de Dragos Royal Towers'la 'yelken'ini şişiren, Burgu Kule ile imajını perçinleyen, Dalga Kule ile de tasarım sınırlarını zorlayan Ziya Yılmaz'ın hayali İstanbul'la birlikte anılacak eserler ortaya koymak, hatta uçan ev bile yapmak
Maltepe'de Dragos Royal Towers'la 'yelken'ini şişiren, Burgu Kule ile imajını perçinleyen, Dalga Kule ile de tasarım sınırlarını zorlayan DAP Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz'ın hayali İstanbul'la birlikte anılacak eserler ortaya koymak, hatta uçan ev bile yapmak
Açılımı Doğru Alanda Projeler olan DAP Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, son yıllarda ortaya çıkardığı estetik tasarımlı kulelerle adından söz ettiriyor. Maltepe'de Dragos Royal Towers'la İstanbul siluetine 'yelken' açan, Burgu Kule'den sonra Dalga Kule ile tasarım sınırlarını zorlayan Yılmaz, "daha farklı projeler olacak mı" sorumuza, verdiği cevap hayal dünyasının genişliğini gözler önüne seriyor.
200 YIL SONRA UÇANI DA OLUR
Gündeminizde yeni bir proje var mı
Öyle bir motor olsa uçan bina yapmak isterim. Uçaklar uçabiliyorsa, içinde yüzlerce insan varsa, binaların ayağı niye yerden kesilmesin. Mümkün olsa uçan evi de yaparım. Teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, biz görürüz veya görmeyiz ama 100 yıl, 200 yıl sonra o uçan evler de olacaktır diye düşünüyorum. Çocukken uzay çizgi filmlerini izlerdik. 20-30 yıl önce. Bu kadar kısa bir sürede bile bunların bir çoğunu gördük. Kafamızda bir çok proje var ama bir kere arazinin imar durumunun uygun olması lazım. Projenize uygun bir arazi olması lazım.
DEĞER ARTTIRAN PROJELER
Bu projeler ülke için ne ifade ediyor
Bunları yaparken ki amacımız; hem ülkeye değer katsın, hem sektöre vizyon katsın, hem de bizim kurumumuzu değerlendirsin. Projelerimizi yaparken, kendimizle yarışıyoruz. Bir sonraki projeyi nasıl daha güzel yapabiliriz, nasıl bir farklılık katabiliriz, nasıl yeni bir şey icat edebiliriz diye mücadele ediyoruz.
HAYALLERİNİ TASARLIYOR
Dünyadaki farklı ülkelerden, şehirlerden mi ilham alıyorsunuz
Bizler ülkeye değer katan insanlarız. Bizim sektörde olsun başka sektörlerde olsun işini iyi yapabilmek adına, dünyada ne yapılıyorsa iyi takip etmeleri lazım. Bazı şeyler de yerinizde oturmakla olmuyor. Sahaya inmeniz gerekiyor.
İSTANBUL'A ÖZEL YAPILAR
Dünyada şehirlerle özdeşleşmiş yapılar var. İstanbul için böyle bir hayaliniz var mı
Aslında bir çok proje üzerinde öyle düşündüm ama bunun için yer çok önemli. İşin açıkçası yere göre proje çözüyoruz. Diyelim ki Sultanahmet'e yakın bir yerde proje çözseydik, kesinlikle ve kesinlikle o mimariyi bozmayan, o mimari dokusunu taşıyan bir yapıyı oraya tasarlardım. Yani baktığınız zaman bütünlüğü bozmaması lazım. Ama bütün gelişmiş ülkeleri görüyoruz. Bir Roma gibi, bir Paris gibi şehirlere gittiğinizde, yapılanmasını yüzlerce yıl önce tamamladığını görüyorsunuz. Roma'da bir eczaneye gittik. 500 yıllıktı ve içerisinde yaklaşık 400 yıllık dolap vardı. Bizim ülkemizde böyle çok doku yok ama olanın kesinlikle korunması lazım. Fakat bunun da gelişmenin önünde engel olmaması lazım. Yatırımcıları ürkütmemek lazım.
Yeniden Avrupa yakasına
Hep konut tarzı mı çalışacaksınız
Çağlayan'daki projemizi biliyorsunuz. Orada ofis ve altında çarşı olacak. Şu anda projeleri çiziliyor. Hedefimiz Şubat 2012 gibi start vermek. Yatay bir yapıda olacak. Yeri çok güzel. Adliye'ye yürüyüş mesafesinde olacak.
Avrupa yakasına yeniden geçmiş oluyorsunuz!
Evet, aslında biz Avrupa yakasındaydık. Kağıthane'de 3 tane proje ürettik. Ondan sonra Anadolu yakasına geçtik. Şimdi tekrar o tarafa geçiyoruz.
İkinci kule satışa çıktı
Kemikleşmiş bir alıcı-yatırımcı kitleye sahip olan DAP Yapı'nın son dönemde ürettiği projeler satış öncesinde talep almaya başladı. İlk etapta 2 kule olarak projelendirilen DAP Dalga'nın, A Blok'unun yüzde 40'ının satılması üzerine B Blok'u da satışa sunuldu. Projede iki adet rezidans konut bloğu, A Blok'ta 178 adet konut, B Blok'ta 176 adet konut ve 15 adet dükkan olmak üzere toplamda 369 üniteden oluşuyor.
360 derece manzarası bulunan dev jakuziler
Dünyada ve ülkemizde ilk defa kullanılan bir mimariyle, deniz dalgasından esinlenerek tasarlanan DAP Dalga Kule, dalgaların zeminden itibaren dikey yükselerek bulutları yakaladığı 22'şer katlı 2 kuleyi işaret ediyor. Dış yüzeyde camların yansıma hareketleriyle kuvvetlenen mavilik, sonsuz deniz ve gökyüzü manzarasıyla kucaklaşıyor. Adalar, havuz, bahçe ve şehir manzarasıyla bütünleşiyor. Projenin yüzde 80 gibi geniş ve önemli bir bölümü yeşil ve sosyal alanlar için ayrıldı. Dört mevsim kullanılan açılır-kapanır yüzme havuzu, yürüyüş ve koşu parkurları ve çok amaçlı spor sahasının yanı sıra sosyal tesis bünyesinde fitness center, sauna, Türk Hamamı ve masaj odaları gibi keyifle değerlendirilebilecek alanlar, açık ve kapalı otoparklar bulunuyor. Blok üstlerindeki roof'larda ise 360 derecelik manzaraya hakim dev jakuziler yer alacak.
Yeni Şafak/Yılmaz Yıldız