Zorla kentsel dönüşüm yapılır mı?
Posta Gazetesi'nin köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusun sorduğu soruyu cevapladı. İşte Heper'in yazısı...
Üç yıl önce bitmiş inşaatımıza iskan iznini yeni aldık ama bu arada bitişik parseller bir inşaat şirketi tarafından satın alındı ve bizim parselimiz de bunların arasında kaldı. Şimdi burayı da almak istiyorlar ama bize verecekleri daireler şimdikinden küçük. Bizim binada benimle birlikte bir daire sahibi daha buna karşı çıkıyor. Bu durumda bizim muvaffakatimiz olmadan bu yer satılabilir mi?
Şimdi binaların yıkılması işi kolay. Müteahhit ile ister anlaşın ister anlaşmayın. Biri çıkıp da 'bu bina depreme dayanıksızdır' dedi mi akan sular duruyor. Ve ben şimdiye kadar karar alınıp da incelemeye giden binalardan 'yıkılmasına gerek yok bina dayanıklıdır' raporuna rastlamadım. İtirazlardan da olumlu bir sonuç görmedim. İnanılır gibi değil, bu ülkedeki bütün binalar mı depreme dayanıksız? Bu sözlerim sizin moralinizi bozmasın. Zira sizin anlattığınız olayda bir özelliğiniz var. Binanız yeni bina. Sizin binanız son yıllann tekniği ile yapılmış. Yani 'depreme dayanıksızdır' denilemez. Demek ki sizin binanız kentsel dönüşüm konusu olmayacak. O halde binanızın müteahhide verilebilmesi için tam bağımsız bölüm maliklerinin kabulü şart. Bir tek malikin bile karşı çıkması halinde binanın müteahhide teslimi söz konusu olmaz. Size söylenecek 4/5 oranı diye bir oranın kabulü ile böyle bir iş yapılamaz. Sizin müteahhit ile yapacağınız sözleşme, kat karşılığı inşaat sözleşmesi olacaktır ki siz ve diğer kat malikinin de izni olmadan böyle bir sözleşme geçerli olmaz. Sizi türlü şekillerde yanıltmaya çalışacaklardır, önerim bir meslektaşımın yardımı olmadan herhangi bir sözleşme imzalamamanız.
Posta