07 / 07 / 2024

Zorlu, doğalgaza üç yılda 50 milyon dolar yatırım yapacak!

Zorlu, doğalgaza üç yılda 50 milyon dolar yatırım yapacak!

Zorlu Enerji, Gazdaş şirketiyle Gaziantep ve Trakya’ da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ nun 2005’te düzenlediği ihaleyi kazanarak 2006 yılında başlattığı faaliyetlerini 2036 yılına kadar sürdürecek..




Zorlu Enerji Grubu, Gazdaş şirketiyle Gaziantep ve Trakya bölgelerinde 20 ayrı yerleşim birimine doğalgaz dağıtımı gerçekleştirirken, Zorlu Doğalgaz İthalat ve Zorlu Doğalgaz Tedarik şirketleriyle de doğalgaz toptan satış ve ithalat faaliyetlerini yürütüyor. Firma, Gazdaş şirketiyle Gaziantep ve Trakya’da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 2005’te düzenlediği ihaleyi kazanarak 2006 yılında başlattığı faaliyetlerini, 2036 yılına kadar sürdürecek. Zorlu Enerji Doğal Gaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepci, önümüzdeki üç yıl içerisinde, Gaziantep bölgesinde 30.2 milyon dolar; Trakya bölgesinde ise 19.6 milyon dolar olmak üzere toplam 49.8 milyon dolar yatırım gerçekleştirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bu yatırımlarla toplam 370 bin adet aboneye ulaşmış ve doğalgaz sağlamış olacaklarını belirten Celepci, “2013 yılı için her iki bölgemizde sanayi ve konut bazında tüketicilerimize ulaştıracağımız doğalgaz miktarının 2 milyar metreküp olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Celepci, Doğalgaz ticaret şirketleriyle yılın ilk yarısını hedeflerinin biraz daha üzerinde, tamamladıklarını ve 450 milyon metreküp doğalgaz satışı gerçekleştirdiklerini söyledi.


2012 yıl sonu itibarıyla Gaziantep bölgesinde gerçekleştirdikleri yatırım tutarının 110 milyon dolar, Trakya bölgesinde de 120 milyon dolar olduğu bilgisini veren Celepci, “2012 yılında Trakya bölgesinde Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Lüleburgaz ve Çerkezköy dahil 17 yerleşim yerinde toplam abone sayımız 153 bin; Gaziantep, Nizip ve Kilis’i içine alan Gaziantep bölgesinde de 124 bin bağımsız birime ulaştı” dedi. Fuat Celepci, “Trakya bölgesinde 2012 sonu itibarıyla, gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla çeşitli çaplarda 224 km çelik hat, 477 km servis hattı ve toplam bin 667 km polietilen boru hattı döşemesi gerçekleştirdik. Gaziantep’te ise çeşitli çaplarda 163 km çelik hat, 360 km servis hattı ve bin 763 km polietilen boru hattı döşeyerek Gaziantep’teki altyapı çalışmalarını hızla tamamladık. Gazdaş olarak 2012 yıl sonu itibarıyla Trakya ve Gaziantep’te 1.8 milyar metreküp doğalgaz dağıtımı yaptık” açıklamasını yaptı.


“Özel sektörde payımız yüzde 10’a ulaştı”


“Hem dağıtım faaliyetimizi destekleyen hem de diğer bölgelerde faaliyette bulunmamızı sağlayan gaz ticaretini geliştirmek ve yaygınlaştırmak için, BOTAŞ’ın yapacağı kontrat devirlerinden pay almayı hedefliyoruz” diyen Fuat Celepci, bu kapsamda 2010 yılında almış oldukları toptan satış ve ithalat (spot LNG) lisansları ile bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Mevcut lisansları dahilinde kurmuş oldukları Zorlu Doğalgaz İthalat İhracat ve Toptan Ticaret A.Ş. ve Zorlu Doğalgaz Tedarik Ticaret A.Ş. şirketleriyle sektörde hizmet verdiklerini aktaran Celepci, “2012 yılında kontratlarımız kapsamında 300 milyon metreküp olan boru gazı ticaret hacmimizi, kaynak çeşitliliğimizi artırarak 2013 yılında üç katına çıkardık ve 900 milyon metreküpe ulaştırdık. Bunu üretim sahalarından gelen üretim gazı ile birleştirerek hacmimizi 1 milyar metreküpün üzerine taşıdık” bilgisini verdi. Fuat Celepci, 2012 yıl sonunda yapılan kontrat devirleri ile 2013 yılında özel sektörün doğalgaz piyasasındaki hacminin 10 milyar metreküpe ulaştığını kaydetti. Kontratları devralan şirketlerden aldıkları boru gazı ve sahalardan gelen üretim gazı ile birlikte doğalgaz ticaret hacimlerini, Türkiye’deki özel sektör payının yaklaşık olarak yüzde 10’una çıkardıklarını söyleyen Celepci, “Bu kapsamda 2013 yılında Türkiye’de farklı noktalarda bulunan müşterilerimize gaz tedarik ediyoruz” dedi. Celepci, Zorlu Doğalgaz İthalat ve Zorlu Doğalgaz Tedarik şirketleriyle 2012 yılında, boru gazı ve üretim gazı olarak toplam 325 milyon metreküp doğalgaz satışı gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.


“Yetersiz depolama altyapısı arzda sıkıntı yaratıyor”


Doğalgaz sektöründe yaşanan problemlere de değinen Celepci, şunları söyledi: “Problemlerin başında Türkiye’de tüketilen doğalgazın neredeyse tamamının ithal edilmesi geliyor. Ülkemizde doğalgaz üretimi toplam tüketimimizin ancak yüzde 2’sini karşılıyor. Dolayısıyla doğalgaz sektörü arz yönünden tamamıyla dışarıya bağımlı durumda. Kullanım alanları gereği doğalgaz, yıl genelinde dengesiz bir ihtiyaç seyri gösteriyor. Konut sektörü, toplam yıllık tüketiminin yüzde 80’ini 6 aylık kış döneminde gerçekleştirirken, yalnızca yüzce 20’sini ise 6 aylık yaz döneminde gerçekleştiriyor. Tüketimin kendi içindeki bu değişken yapısı, sürecin yöneltilmesini zorlaştırıyor. Türkiye’de yeterli depo altyapısının olmaması da kış aylarında ortaya çıkan arz sıkıntısının daha ağır geçirilmesine neden oluyor.” Kış aylarında yaşanan arz sıkıntısının minimuma indirilmesi için en kısa sürede yeterli depo altyapısının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Fuat Celepci, bu konuda Silivri Yeraltı Deposu’ndan sonra, BOTAŞ’ın başlattığı Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi’nin çok önemli olduğunu dile getirdi. 2016’dan itibaren kademeli olarak devreye girecek projeyle, Tuz Gölü'nün altına 1 milyar metreküpe kadar gazın depolanabilmesinin öngörüldüğünü aktaran Celepci, ihtiyaç olması halinde depodan sisteme günlük 40 milyon metreküp gaz verilebileceğini belirtti. Celepci, doğalgaz arzının daha dengeli hale gelmesi için piyasanın da önemli bir değişim geçirmesi ve hızla serbestleşmesi gerektiğini vurguladı.


Kobiden


Geri Dön