28 / 04 / 2024

Zorlu Enerji Grubu'ndan çevreye duyarlı tesis!

Zorlu Enerji Grubu'ndan çevreye duyarlı tesis!

Zorlu Enerji Grubu, Kömür gazlaştırma için tesis kuruyor



Zorlu Enerji Grubu, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek ve Kömür Gazlaştırma Teknolojisine Dayalı Elektrik Üretim Pilot Tesisi kuracak. Grup, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) işbirliği kapsamında TEYDEB, Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'ye 9 milyon lira değerindeki tesisin Ar-Ge çalışmaları için faizsiz olarak 1.5 milyon lira kaynak ve araştırma desteği sağlayacak. 

Zorlu Enerji Grubu'ndan yapılan açıklamada, "Zorlu Enerji Grubu, kömür gazlaştırma teknolojisine dayalı elektrik üretimine yönelik Ar-Ge çalışmaları ile kömürün çevreye olan zararlı etkisini minimuma indirmeyi hedefliyor. Tesislerde yapılacak Ar-Ge çalışmaları ile kömür, kısmi yanmayla gaz haline getirilecek ve elde edilen gazın temizlenmesiyle içindeki zehir ve partiküller tutulacak. Elde edilen kömür gazı, doğalgaz gibi temiz ve çevreye zarar vermeyen bir hale getirilecek" denildi.

Kurulacak elektrik üretimi pilot tesisinde kömür gazlaştırma işleminin, akışkan yatak gazlaştırma teknolojisiyle yapıldığına dikkat çekilirken 2 MW kapasiteye sahip olacak tesisteki çalışmaların 24 kişilik bir ekiple yürütüleceği ifade edildi.

Zorlu Enerji Grubu Yatırımlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Topuz, bu projenin, yerli kömür kaynaklarının çevre dostu olarak değerlendirilmesinde önemli bir adım olduğunu vurguladı ve tesisi 2011 sonunda faaliyete geçirmeyi planladıklarını açıkladı.

Dipnot

Kömür gazlaştırma teknolojisine dayalı elektrik üretimi, dünyada ağırlıklı olarak ABD, Almanya, Japonya, Avusturya, Danimarka ve Hollanda'da uygulanıyor.
Vatan

Geri Dön