02 / 05 / 2024

Zorlu Grubu, İsrail'e santral kurmaktan vazgeçti

Zorlu Grubu, İsrail'e santral kurmaktan vazgeçti

İsrail ile önemli enerji işbirliği anlaşmaları bulunan Zorlu Grubu, 800 megavat kurulu gücündeki doğalgaz çevrim santralinin inşaatından çekildi...



Mavi Marmara baskınında İsrail'in 9 Türk vatandaşını öldürmesiyle başlayan gerilim, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de olumsuz etkiliyor.

İsrail ile önemli enerji işbirliği anlaşmaları bulunan Zorlu Grubu, 800 megavat kurulu gücündeki doğalgaz çevrim santralinin inşaatından çekildi.

Zorlu Enerji'nin yıl sonu değerlendirme yemeğinde gazetecilerle bir araya gelen Zorlu Holding Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, Türkiye-İsrail ilişkilerinde uzun vadede devam etmeyeceğini umdukları gerginlikler yaşandığına dikkat çekti. Bursa, "Biz bunlara bigane kalmak, hiçbir şey olmamış gibi devam etmek istemedik ve beklenti içinde olduk. Şimdi Zorlu Endüstriyel 800 megavat doğalgaz çevrim santralinin yapım, montaj, devreye alınması çalışmalarından vazgeçti." dedi. Zorlu Grubu, İsrail'de birer adet 800 ve 50, iki adet de 100 megavatlık doğalgaz çevrim santrali projesinde yer alıyor. Zorlu Enerji'nin yüzde 25 ortaklığının bulunduğu 800 MW kapasiteli Dorad Doğalgaz Çevrim Santrali'nin yaklaşık 1,1 miyar dolarlık proje finansmanı tamamlandı. Projenin mühendislik, inşaat, lojistik ve satın alma gibi yapım faaliyetlerinin Zorlu Endüstriyel tarafından yürütülmesi planlanmıştı. Ancak iki ülke arasında yaşanan gerilim dolayısıyla Türk şirketi bundan vazgeçerken, bu işlemlerin Amerikalı Wood Group tarafından yerine getirilmesi kararlaştırıldı. Ancak santralin hizmete girmesinden sonra bakım hizmetlerini 25 yıl süreyle Zorlu Grubu şirketlerinden O&M üstlenecek.

Zorlu Enerji'nin bu yıl üzerinde duracağı alanlardan biri de 'elektrik ticareti' olacak. Bu yılın ikinci yarısında enerji sektörüne elektik dağıtım özelleştirmeleri damgasını vururken, 2011 yılında ise EÜAŞ santral portföylerinin özelleştirmelerinin gündemde olması bekleniyor. Bu ihalelerin de dağıtım ihaleleri gibi hızlı bir şekilde bitirilmesini isteyen Zorlu Enerji Grup Başkanı Bursa, kendilerinin bu ihalelerde yer alabileceğini kaydetti. Zorlu Enerji Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürü Arif Özozan da, bu alanda büyümek istediklerini belirterek, "Dağıtıma ilgi göstermedik. Bunda, ticaret sektörüne girmeyi düşünmüş olmamızın etkisi büyük. Üretim ihalelerinde yer alabiliriz." dedi.

Gelecek beş yılda dört kat büyümeyi hedefleyen Zorlu Enerji'nin kurulu gücü 2010'da, Kayseri, Lüleburgaz, Yalova ve Ankara'da bulunan doğalgaz santralleri, 7 hidrolik, 1 jeotermal ve 1 rüzgâr santraliyle toplam 738 MW'a ulaştı. Bugüne kadar enerjide milyar dolar yatırım gerçekleştiren grup, gelecek beş yılda 4 kat büyümeyi ve 3000 MW kurulu kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Zorlu Enerji Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Selen Zorlu Melik, 900 çalışanla hizmet vermeye devam ettiklerini söyledi. Çevreye duydukları hassasiyete dikkat çeken Melik, güneş enerjisi ve kömür gazlaştırma disiplinlerinde Ar-Ge çalışmaları başlattıklarını açıkladı. Zorlu Enerji'nin gaz dağıtımı ile uğraşan diğer bir şirketi Gazdaş'ın Genel Müdürü Ertuğrul Altın da, 162 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirterek, "Bundan sonra da 300 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.
Zaman/ARİF BAYRAKTAR


Geri Dön