02 / 05 / 2024

Zorlu, yenilenebilir enerjide rakipleriyle arayı açıyor

Zorlu, yenilenebilir enerjide rakipleriyle arayı açıyor

Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali olan Gökçedağ'da elektrik üretimine başlayan Zorlu Grubu, yenilenebilir enerjide rakipleriyle arayı açıyor



2 yılda 210 milyon euroya yaptırılan ve Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali olan Gökçedağ'da elektrik üretimine başlayan Zorlu Grubu, yenilenebilir enerjide rakipleriyle arayı açıyor.

Toros Dağları tepelerinde yüzyıllardır esen zorlu rüzgarları, Türkiye'nin en büyük rüzgar santrali olan Gökçedağ'ı kurarak elektrik enerjisine dönüştüren Zorlu Grubu, üretime başladı.

Osmaniye'ye bağlı Bahçe ve Hasanbeyli ilçeleri sınırlarında kurulan Gökçedağ Santrali (RES) için 2 yılda 210 milyon euroluk yatırım gerçekleştirildi. Her biri 2.5 megawat (MW) kapasiteli 54 rüzgar türbininden oluşan santral, 7 kilometrelik enerji nakil hattıyla ulusal elektrik sistemine bağlandı.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, 'Yine aynı bölgede Akçadağ'da kuracağımız yeni santralle toplam 245 megavatlik yenilenebilir enerji elde edeceğiz.2015'e kadar 4- 5 santral daha devreye girecek' dedi.

5'i doğalgaz, 7'si hidroelektrik, 1'i jeotermal ve 1'i de rüzgar santrali olmak üzere toplam 15 santralde 738 MW'lik elektrik üretim kapasitesine sahip olan Zorlu Grubu, böylece yenilenebilir kaynaklarla üretim kapasitesinde toplam üretimin yüzde 40'ını oluşturuyor.

Agresif bir büyüme ile yenilenebilir enerjide rakipleri karşısında açık ara ileri geçmeyi hedefleyen grup, THY'nin iştiraki THY Teknik ile şimdi de 'ortak bakım şirketi' kurmaya yöneliyor.

BİZİ KOVMADILAR

Bursa, santral için öncelikle yerel yönetim ve halkla sıkı bir diyalog kurduklarını belirterek, 'Her aşamada birlikte olduk. Santralin sağlayacağı faydalara inandılar ve bizi kovmaya kalkmadılar' dedi.

Taşınan tüm toprak, ağaçlar ve bitki örtüsünün doğaya kazandırılarak 'habitat restorasyonu' gerçekleştirildiğini kaydeden Bursa, bunun yanında santral alanında 7 ayda 23 bin fidan dikildiğini, 3 bin ağaçlık 'Hatıra Ormanı' kurulduğunu, yöredeki tarımsal faaliyetlere destek olunduğunu ve bölge kalkınmasına yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi ve 'Mehmet Zorlu Vakfı aracılığıyla geçen yıl yüksek öğretimdeki 82 öğrenciye katkı sağladık. Bu sayı bu yıl 100 öğrenciye ulaştı' bilgilerini verdi.

KUşžLARA RADAR KURULDU

Bursa, santralin göçmen kuşların uçuş rotalarından 50 kilometre uzakta bulunduğunu, buna rağmen kuşların göç sırasında olumsuz etkilenip etkilenmediğini izlemek amacıyla ornitologlar (kuş bilimci) çalıştırıldığını da vurgularken, bir kuş izleme sistemi (Bird Activty Monitoring - Kuş Radarı) kurulması çalışmalarının tamamlandığını, yıl sonunda sahaya yerleştirilmeyi hedeflediklerini anlattı.

14.5 MİLYON AĞAçLIK KATKI

Santral, yılda yaklaşık 500 milyon kWh elektriği 'sıfır' karbon salımıyla üreterek yılda 300 bin ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı azaltımı gerçekleştirecek.

Başkan Bursa, 'Tropikal bölgelerde bir ağacın ortalama olarak yılda 20 - 22 kilogram karbondioksit absorbe ettiği düşünülürse, Gökçedağ, yılda 14.5 milyon ağaca eşdeğer katkı yaratacak' dedi. Türkiye'nin iklim ve bitki örtüsü göz önüne alındığında ağaç sayısının 200 milyona kadar yükselebileceğini kaydeden Bursa, 'Bu santralle 'Gold Standard' sertfikası aldık. Böylece, Gökçedağ, Gönüllü Emisyon Azaltımı piyasasında tescil edilen dünyanın en büyük projesi oldu'
Perihan çakıroğlu/Bugün


Geri Dön