Sigorta

Zorunlu Afet Sigortası artık eşya hasarlarını da ödeyecek!

Steel Sigorta ve Brokerlık CEO’su Abdullah Özcan, yaptığı açıklamada zorunlu afet sigortasının eşya hasarını da ödeyeceğini belirterek, sigortalıların ek olarak konut paket sigortası alma maliyetinden kurtulacağını dile getirdi.

Ülkemizde her sene ortalama olarak 200’ün üzerinde sel ve su baskını felaketi yaşanıyor. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre önceki sene Sinop, Bartın ve Kastamonu’da meydana gelen sel felaketi 590 milyon TL'nin üzerinde bir hasara sebep olmuştu. Paylaşılan bilgilere göre, sigorta sektörü bu hasarın sadece yüzde 18’lik kısmını ödedi. Yani söz konusu hasarın yüzde 80’lere kadar ulaşan kısmı da sigortasızdı. Paylaşılan bilgilere göre, deprem gibi sel hasarlarının da ekonomiye yükünü hafifletmek için SEDDK’nın uzunca bir zamandır üzerinde çalışmış olduğu bütüncül afet sigortası projesinde son adımlar atılıyor. DASK kapsamında olan zorunlu deprem sigortası, yerini artık Zorunlu Afet Sigortası’na bırakıyor.

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI YERİNİ ZORUNLU AFET SİGORTASINA BIRAKIYOR

Yaptığı açıklamada öngörülen bu değişikliklerle beraber Zorunlu Deprem Sigortası’nın yerini, Zorunlu Afet Sigortası’na bırakacağını kaydeden, Steel Sigorta ve Brokerlık CEO’su Abdullah Özcan, sistemin sigortalılar için çok daha avantajlı hale getirildiğine değinerek,  şunları dile getirdi: “DASK hem depremi hem de seli teminat altına alacak. Söz konusu bu düzenlemeyle beraber ZAS’ın teminat kapsamına, konutlardaki eşyalar da dahil olacak. ZDS’de yalnızca konut sigortalandığı için sigortalılar eşyalarını sigorta korumasına almak için de ayrıca konut paket poliçesi  almak durumunda kalıyordu. Yaşanan bu durum da sigortalıya ek maliyetler de getiriyordu. Sadece burada ufak bir detay daha var, sigortalanan evde söz konusu eşyaların da da sigorta kapsamında olması için kiracılık şartı da aranacak. Bir diğer önemli nokta ise Zorunlu Deprem Sigortası bulunmayan konuta konut paket poliçesi kapsamında deprem teminatı da verilmeyecek. Böylece sigorta şirketi, DASK sigorta bedelinin üzerindeki hasardan da sorumlu olacak.”

Yaptığı açıklamada SEDDK’nın yeni şartlara göre yayınlamış olduğu örnek tabloya da değinen Steel Sigorta ve Brokerlık CEO’su Abdullah Özcan, “Konut sigorta bedeli 1 milyon 200 bin Türk Lirası ve DASK teminat tutarı 300 bin Türk Lirası şeklinde olan 1. derece deprem bölgesinde olan bir konutun sigorta bedeli 900 bin Türk Lirası şeklinde olacak ve bunun için sigortalı 1.692 Türk Lirası prim ödeyecek” diye konuştu.

Paylaşılan detaylara göre, söz konusu bu yeni düzenlemeyle teminatların da yükseleceğine değinen Steel Sigorta ve Brokerlık CEO’su Abdullah Özcan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Şu anda DASK’ın birim metrekare bedeli 3 bin 16 Türk Lirası. DASK 100 metrekarelik bir konut için ortalama olarak 301 bin 600 Türk Lirası teminat veriyor. En yüksek teminat tutarı da 640 bin Türk Lirası. Söz konusu bu yeni düzenlemeyle 100 metrekarelik bir konut için DASK’ın ödeyeceği tutar 603 bin Türk Lirası şeklinde olacak. En yüksek teminat tutarı da 1 milyon 280 bin Türk Lirası şeklinde güncellenecek. Diğer yandan DASK poliçesi de enflasyona endeksli olacak. TÜFE’ye göre her ay belirlenmiş olan enflasyon oranında sigortalı konutun tutarı da yükselmiş olacak. Fakat söz konusu bu artış prime de yansımayacak, sigortalı olan kişi ZAS’ı yaptırırken bir defa ödeyecek. Poliçe yenilemelerinde ise güncel tutardan ödeme yapacak. DASK poliçesi enflasyona endeksli olacağı için zeyilname sorunu da yaşanmayacak. Kahramanmaraş depreminde sigorta şirketleri ile sigortalılar arasında yaşanan en büyük sorunlar da burada yaşandı. Zeyilname yaptıranlar hasarlarını artış gösterek, teminatlar üzerinden alırken yaptırmayanlar eski tutarlar üzerinden yani daha düşük bir ödeme aldılar.”

MUAFİYET ALARAK PRİMİNİZİ DÜŞÜRMENİZ MÜMKÜN

Yaptığı açıklaamada söz konusu yeni sistemde konutlara yapılan deprem sigortasında sigorta şirketlerinin yüzde 2 oranında muafiyet uygulayabileceklerine de değinen Steel Sigorta ve Brokerlık CEO’su Abdullah  Özcan “Yani oluşabilecek olan hasarın belli bir tutarını sigortalı üstlenebilecek. Söz konusu muafiyet yüzdesi artıkça sigorta şirketleri de primde indirim yapacak. Örnek vermek gerekirse, sigortalı yüzde 10 muafiyet isterse sigorta şirketi fiyatta yüzde 35’lere ulaşan bir indirim de uygulayacak. Bu sebeple küçük hasarların belli bir tutarını sigortalı üstlenirse daha az prim ödeme şansına da sahip olmuş olacak” dedi.

Söz konusu bu yeni düzenlemede iş yerleri ve sanayi kesimine yönelik deprem sigortası şartlarında da önemli değişiklikler gerçekleştirildiğini kaydeden Steel Sigorta ve Brokerlık CEO’su Abdullah Özcan, iş yerleri için 400 bin Türk Lirası şeklinde olan sigorta bedeli limitinin 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren 2 milyar TL'ye yükseltildiğini belirtti.

POLİÇE ARTIŞ HIZI DÜŞTÜ MÜ?

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda asrın felaketi olark belirtilen Kahramanmaraş depremlerinin öncesinde Türkiye genelindeki evlerin yüzde 55.10’u DASK poliçesi yaptırmışken bugün sigortalılık oranının yüzde 58.70’e ulaştığını kaydeden Steel Sigorta ve Brokerlık CEO’su Abdullah Özcan, “Asrın felaketi olarak nitelendirilen deprem öncesinde ülke genelindeki 20 milyon konuttan 11 milyonu zorunlu deprem sigortalıyken bugün ise toplamda 11.7 milyon konut sigortalı. Sigortalılık oranının en çok Doğu Anadolu’da arttığını görüyoruz. Doğu Anadolu’da toplamda 868 bin konuttan 442 bini sigortalıyken bugün sigortalı konut sayısı 498 bine çıktı. Fakat son aylarda poliçe satışında azalma var. Deprem sonrası ilk üç 1 milyon yeni poliçe yapıldı fakat sonrasında poliçe yaptırma hızı da yavaşladı” dedi.

 

Kentsel dönüşüme parsel değil ada bazlı formül gerekiyor! 

Anne babalar müjde! Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş'tan son dakika destek açıklaması! 1, 2, 3, 4 çocuğu olanlar..

Yıkıcı deprem açısından en güvenli 21 şehir tek tek belli oldu! Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan son dakika açıklaması!