Zorunlu arabuluculuk hangi davaları kapsıyor? Ev sahibi ve kiracı arasındaki arabuluculuk ücretini kim karşılıyor?
Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için yeni dönem Eylül ayında başlamıştı. Peki, Zorunlu arabuluculuk hangi davaları kapsıyor? Ev sahibi ve kiracı arasındaki arabuluculuk ücretini hangi taraf karşılıyor? İşte detaylar...
Eylül ayının gelmesiyle birlikte zorunlu arabuluculuk ile ilgili araştırmalar hız kazandı. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren hayata geçirilen zorunlu arabuluculuk uygulamasının hangi davalarda geçerli olduğu ve ücretin hangi taraf tarafından ödeneceği merak ediliyor. Peki Zorunlu arabuluculuk nedir, hangi davalarda geçerli oluyor? İşte tüm merak edilenler...
ZORUNLU ARABULUCULUK HANGİ DAVALARDA GEÇERLİ OLACAK?
1 Eylül 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren zorunlu arabuluculuk uygulamasının hangi davalarda geçerli alacağı netlik kazandı.
Eylül ayı itibarıyla başlatılan zorunlu arabuluculuk uygulaması kira anlaşmazlıkları, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi, komşuluk hukuku ve tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı hukuk uyuşmazlıklarının giderilmesi gibi davalarında zorunlu oldu.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yapılan açıklamada 1 Eylül tarihinde uygulamaya konulan Zorunlu arabuluculuk uygulamasına başvuru sayısının 15 günde 14 bin 385 başvuru yapıldığını duyurdu.
ZORUNLU ARABULUCULUK NEDİR?
Ev sahibi ve kiracılar arasındaki bazı uyuşmazlıklar için mahkemeye dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu getirildi. Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklar kapsamında bir dava şartı oldu. Yani, arabulucuya gitmeden açılan dava, dava koşulu yokluğu nedeniyle kabul görmüyor.
İş davaları ve ticari davalar konu olan bazı talepler (ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, kıdem tazminatı, maaşlar vb.) zorunlu arabuluculuk kapsamına alındı. 1 Eylül itibariyle ise kira anlaşmazlıkları, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi, komşuluk hukuku ve tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı hukuk uyuşmazlıkları zorunlu arabuluculuk davaları çerçevesine alındı.
ARABULUCULUK ÜCRETİ HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Arabuluculuk hizmeti yapılırken iki saate kadar olan görüşmeler ücretsiz olarak Adalet Bakanlığı'nın bütçesinden karşılanarak ödenecek. 2 saati geçen görüşmelerde ise aksine bir düzenleme taraflar arasında yok ise eşit olarak taraflarca Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Asgari Ücret tarifesine göre ödenecek.
Fakat 2 saate kadar Adalet Bakanlığı'nın ödediği ücret dava açılması durumunda davada haksız çıkan tarafa yargılama gideri olarak ödetilecek.
Borçlanmayla erken emekli olunabilir mi? Hemen emekli olmak isteyenler bu detaylara dikkat!
Emeklilere 100. yıl ikramiyesi verilecek mi? İşte masadaki formüller...