28 / 04 / 2024

Zorunlu deprem sigortası ve DASK yasal bir çerçeveye kavuştu!

 Zorunlu deprem sigortası ve DASK yasal bir çerçeveye kavuştu!

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı: Yeni kanunla birlikte zorunlu deprem sigortası ve DASK daha sağlam bir yasal çerçeveye kavuştu



DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, iki hafta gibi kısa bir sürede yeni yasanın olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını belirterek şunları ifade etti:


“Yeni kanunla birlikte zorunlu deprem sigortası ve DASK daha sağlam bir yasal çerçeveye kavuştu. Yasa yürürlüğe girene kadar sadece tapu işlemlerinde ve konut kredilerinde gündeme gelen zorunlu deprem sigortası artık elektrik ve su abonelik işlemlerinde de kontrol ediliyor. Yeni elektrik ve su aboneliklerinde zorunlu deprem sigortası şartı aranması poliçe satışını ciddi biçimde artırdı. Hem mevcut konutlarda hem de bundan sonra inşa edileceklerde abone değişikliği olması durumunda işlemin tamamlanabilmesi için o konutun zorunlu deprem sigortasının bulunması gerekiyor.”


Abonelik şartı

Yazıcı, elektrik ve su idarelerinin, abonelik işlemlerinde mutlaka zorunlu deprem sigortası olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Burada kamudan alınan hizmetin zorlaştırılması amaçlanmıyor. Aksine halka sigorta yaptırması gereği hatırlatılıyor. Deprem bölgesinde bulunan ülkemizde herkesin elini taşın altına koyması lazım. DASK'ı sosyal dayanışma havuzu olarak düşünürsek ödenen primler tüm topluma, depremde hasar ödemesi yoluyla geri dönmektedir. Birinci derecede deprem risk bölgesinde bulunan 100 metrekare betonarme bir konutun zorunlu deprem sigortası primi ayda yaklaşık 12 liraya geliyor. Zorunlu deprem sigortası poliçesi bu büyüklük ve özellikteki bir konuta depremde hasar görmesi durumunda azami 64 milyon lira güvence sağlıyor. Aynı apartman, site ya da mahalledeki konut sahipleri en az 8 daireyle birlikte yaptıkları toplu başvurularda yüzde 20, poliçe yenilemelerinde yüzde 20 olmak üzere toplamda yüzde 40’a varan indirimlerden de yararlanabiliyor.”

Milliyet


Geri Dön