Sigorta

Zorunlu deprem sigortasıyla ilgili 10 soruda tüm detaylar!

Zorunlu deprem sigortasıyla tapuda ticarethane olarak geçen işyerleri ve sanayi tesisleri sigortayı yaptıramıyor. Tapuda mesken olarak geçse de binalardaki dükkan, büro gibi işyerleri zorunlu deprem sigortasını yaptırabilir

1) Hangi binalar sigorta kapsamına giriyor? 

Tapuya kayıtlı, özel mülkiyete tâbii taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş, belediye sınırları içinde yer alan tüm konutlar sigorta yaptırabilir. Tapuda ticarethane olarak geçen işyerleri ve sanayi tesisleri sigortayı yaptıramıyor. 

Tapuda mesken olarak geçse de binalardaki dükkan, büro gibi işyerleri zorunlu deprem sigortasını yaptırabilir. 



2) Ne kadar prim ödeyeceğim, alacağım teminat ne olacak? 

Primler ve teminatlar konutun yapışma, bulunduğu deprem bölgesine göre değişiyor. Yıllık prim tutan ortalama 110 TL'ye geliyor. Birinci derece deprem risk bölgesindeki 100 metrekare betonarme bir konutun yıllık prim tutarı 164 TL'ye kadar çıkıyor. Aynı metrekare konut için alınacak teminat ise 70 bin lira. Konut başma alınacak en yüksek teminat tutarı 150 bin TL. 



3)Arsa bedeli de sigortaya;dahil mi? 

Sigorta bedeline, konutun arsa bedeli dahil değildir. Herhangi bir depremde konut tamamen yıkılsa bile arsa üzerinde sigortalının arsa payı baki kalacağından arsa değeri dikkate alınmaz. Tazminat hesabmda, konutun yeniden inşa bedeli ödenir. 



4)Hangi işlemlerde sigorta zorunlu olarak aranıyor? 

Hem mevcut konutlarda elektrik ve su aboneliği değişikliği olması durumunda, hem de yeni konutlarda elektrik ve su abonelikleri için sigortanın yapılmış olması gerekiyor. Ayrıca sigorta olmadan tapu daireleri tarafından alım-satım işlemi yapümıyor. 



5)Sigorta nerelerden yaptırılabilir ve neleri kapsar? 

Sigorta şirketlerine bağlı tüm sigorta acentelerinden ve zorunlu deprem sigortası satmaya yetkili tüm banka şubelerinden sigorta yaptınlabilir. 

Zorunlu deprem sigortası sadece konutta deprem ve deprem nedeniyle oluşacak yangın gibi hasarlan kapsar. Eşyalar sigorta kapsamında değildir. 



6)Sigortayı kimler yaptırmalı? 

Ev sahiplerinin yaptırması gerekiyor ama kiracılar da sigortayı yaptırabüirler ancak olası bir hasarda tazminat, tapu kimin üzerineyse, o kişiye ödenir. 



7) Poliçe yenilemelerinde indirim uygulanıyor mu? 

Yenüemede yüzde 20 oranında indirim uygulanıyor. Ayrıca, yapım yılı 2007 ve sonrası olan yeni binalara yüzde 10 ek indirim uygulanıyor. 



8) Sigortayı yaptırırken ne gibi belgeler gerekiyor? 

Tapu bilgileri ve konutun açık adresini beyan etmek poliçe düzenlemek için yeterli


9) İnşaat ruhsatı aranıyor mu? 

İnşaat ruhsatı aranmıyor ancak kentsel dönüşüm kapsamında yıkım karan alınmış binalara sigorta yapılamıyor. 

Ayrıca tapuda konut, arsa olarak gözüküyorsa sigorta ettirenin beyanı esas alınarak, arsa tapusuna ait bilgilerle sigorta yapılabilir. Kat mülkiyeti olmasa da sigorta yapılır. 



10) Hasar alabilmek için konutun tamamen yıkılması mı gerekiyor? 

Tazminatın ödenebilmesi için konutun tamamen yıkılması şart değil, deprem nedeniyle oluşan küçük hasarlar da ödeniyor. 

Hürriyet