24 / 07 / 2024

1 doları bile olanlar dikkat! Tek tek açıklandı! Dolar nereye gidiyor? 

1 doları bile olanlar dikkat! Tek tek açıklandı! Dolar nereye gidiyor? 

Piyasalarda doların değer kaybedeceği ile ilgili güçlü söylemler devam ederken, yatırımcılar neden düşüş beklediklerini tek tek açıkladı. Peki dolar neden düşecek?  




Diğer taraftan ise on dönemde yaşanan bankacılık krizinin büyük ölçekte ABD ile sınırlı olacağı ve bu nedenle Fed’in faiz oranlarını düşürecek adımlar atmaya zorlanacağı öngörülüyor. 

2000 ve 2008 yılında Fed’in attığı adımlar incelendiğinde, diğer merkez bankalarının tersine Fed’in keskin bir şekilde faiz indirimine gitme ihtimali bulunuyor. 

2000'li yılların başındaki ve Lehman Brothers’ın çöküşüne giden senede yaşanan teknoloji patlaması sırasında, ABD’nin para politikası küresel benzerlerinden radikal bir şekilde ayrılmıştı. 

1 doları bile olanlar dikkat! Tek tek açıklandı! Dolar nereye gidiyor? 

Lehman öncesi dönemde dolar çok zayıfken, Fed Ağustos 2007 ile Nisan 2008 arasından 325 baz puan indirime giderken; Avrupa Merkez Bankası ise 2008 Temmuz'da 25 baz puan artış yapmıştı. 

Dolara ilişkin karamsar senaryolar, yalnızca ABD ve politikalarından oluşmuyor. Büyük bir yatırımcı grubu yen veya yuan’ın değerlenmesinin, dolardaki gerilemenin ana sebebi olacağını öngörüyor. 

Yatırımcılar, dolardan uzaklaşmaya ilişkin riskleri de ciddi bir şekilde değerlendiriyor. Ankete katılanların çoğu on sene içinde doların küresel rezervlerinin azalacağını ve rezervlerin yarısından azını meydana getireceğini savunuyor. 

Kredi kart sahiplerine müjdeli haber! Yüksek mahkeme öyle bir karar verdi ki, herkes yararlanacak!

Yaşlılık aylığı, engelli maaşı, evde bakım yardımı kaç TL oldu? Hemen bu rakamlara göz atın! 

TOKİ yüzde 25 indirim kampanyası resmen başladı!


Geri Dön