1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?
Konut ve işyeri gibi gayrimenkul kiralayan kiracılar bazı haklarını merak ediyor. Peki, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?Bu sözleşme hem mal sahibinin hem de kiracının haklarını koruyor
Kira sözleşmeleri, gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden imzalanıyor. Bu sözleşme hem mal sahibinin hem de kiracının haklarını koruyor. 1 yıllık kira sözleşmesi imzalayan kiracılar sözleşmenin hangi durumlarda feshedilebileceğini araştırıyor.
Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu'nda kira sözleşmesinin fesih şartları açık bir şekilde belirtiliyor. Burada yer alan hükümlere uyulmaması halinde taraflar birbirlerini dava edebiliyor. Peki, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? Ev sahibinin fesih hakları nelerdir?
EV SAHİBİ KİRA SÖZLEŞMESİNİ HANGİ DURUMLARDA FESHEDEBİLİR?
Gereksinim, yeniden inşa ve imar
Kiraya veren, kira sözleşmesini; 1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, 2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.
Yeni malikin gereksinimi
Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
Kiracıdan kaynaklanan sebepler
Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir. Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir. Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir
1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARABİLİR Mİ?
1 yıllık kira sözleşmesinin bitmesi halinde ev sahibi, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor.
Kiracıların 1 yıllık kira sözleşmesinin bitmesi halinde kira sözleşmesini feshetme hakkı bulunuyor. Bu hakkın kullanılmaması halinde kira sözleşmesi bir seneliğine yenilenmiş oluyor.
İLGİLİ KANUN MADDESİ
BORÇLAR KANUNU MADDE 347-
Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır.
Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler. Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.
Kiraya enflasyondan yüksek zam yapılır mı?
Kira depozitosu 2022 ne kadar?
Kira artış oranı 2022 hesaplama nasıl yapılır?