Kiracıyım evden çıkmak istemiyorum, ne yapabilirim?
Son zamanlarda oturdukları evden çıkmak istemeyen kiracılar "Kiracıyım evden çıkmak istemiyorum, ne yapabilirim?" sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte tahliyesi istenilen kiracı hakları... Kimi zaman kira bedelinin tahsilinde sorun yaşayan mal sahipleri kimi zaman da kiracının tahliyesinde birtakım problemler yaşayabiliyor
Konut kiralamalarında kiracı ve ev sahipleri zaman zaman sorun yaşayabiliyor. Kimi zaman kira bedelinin tahsilinde sorun yaşayan mal sahipleri kimi zaman da kiracının tahliyesinde birtakım problemler yaşayabiliyor. Ancak mal sahipleri her zaman haklı olmayabiliyor. İki tarafın da hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. Bu sözleşmeyi imzalayan tarafların kanuna göre hareket etmeleri gerekiyor. Aksi halde taraflar hakimin müdahalesini talep edebiliyor.
Son zamanlarda konut kiralamalarında yaşanan sorunlar "tahliye" nedenli oluyor. Ev sahipleri çeşitli nedenlerden dolayı kiracılarından çıkmasını isterken, kiracılar oturdukları evden çıkmak istemeyebiliyor. Peki, siz de "Kiracıyım evden çıkmak istemiyorum, ne yapabilirim?" diye soruyorsanız işte yanıtı...
EV SAHİBİNİN TAHLİYE HAKLARI
Borçlar Kanunu kapsamında açıklanan mal sahibinin tahliye hakları şu şekilde sıralanıyor:
Kiracı, kira bedelini veya yan gideri ödeme borcunu ödemezse, kiraya veren kiracıya yazılı olarak bir süre verip, bu sürede de ifa etmeme durumunda, sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlü oluyor. Kiracının bu yükümlülüğüne uymaması halinde mal sahibi, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur.
Kiracı, kiralananın tesliminden sonra iflas ederse kiraya veren, işleyecek kira bedelleri için güvence verilmesini talep edebilir. Ev sahibi, güvence verilmesi için kiracı ve iflas masasına yazılı olarak uygun bir süre verir. Bu süre içinde kendisine güvence verilmezse kiraya veren, sözleşmeyi herhangi bir fesih bildirim süresine uymaksızın hemen feshedebilir.
Ayrıca ev sahibi, kira sözleşmesini;
1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,
2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirme hakkına da sahiptir.
Ev sahibi yeni malikse; Kanunen kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.
KİRACIYIM EVDEN ÇIKMAK İSTEMİYORUM DİYORSANIZ...
Kiracı olup, evinden, muhitinden ve kira bedelinden memnun olan kimseler aynı şartlarda başka bir ev bulamama kaygısı ile oturdukları evden çıkmak istemeyebiliyor. Evden çıkmak istemiyorsanız mal sahibinin yukarıdaki haklı fesih nedenlerine ve sürelerine uymasını talep edebilirsiniz. Bu nedenlerin varolmaması veya sürelere uyulmaması halinde çıkmayacağınızı, yasal haklarınızı kullanmak istediğinizi bildirebilirsiniz.
Ayrıca Borçlar Kanunu hereğince ev sahibi gereksinim amacıyla evini tahliye ettikten sonra haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamıyor.
Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralanyamıyor.
Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gerçekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda öncelik hakkı bulunuyor.
Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde kullanılması gerekir; bu öncelik hakkı sona erdirilmedikçe, taşınmaz üç yıl geçmeden başkasına kiralanamaz.
Kiraya veren, bu hükümlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlü olur.
İnşaat bitmeden tapu alınır mı?
Tapu devir masrafları kime aittir?
Tapu sorgulama şifresiz nasıl yapılır?