Köşe yazıları

Ev sahibi kiracıyı evden nasıl çıkarabilir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kirada bulunan dairemi satmak istiyorum ama içinde kiracı olduğu için ya alıcı vazgeçiyor ya da büyük indirim istiyor. Ben de kiracıma ‘evi satışa çıkardım, çık’ diye ihtar gönderdim ama çıkmadı. Haklarım nelerdir?' sorusunu cevapladı.

Posta yazarı Tamer Heper 'Kirada bulunan dairemi satmak istiyorum ama içinde kiracı olduğu için ya alıcı vazgeçiyor ya da büyük indirim istiyor. Ben de kiracıma ‘evi satışa çıkardım, çık’ diye ihtar gönderdim ama çıkmadı. Haklarım nelerdir?' sorusunu yanıtladı.

Kirada bulunan dairemi satmak istiyorum ama içinde kiracı olduğu için ya alıcı vazgeçiyor ya da büyük indirim istiyor. Ben de kiracıma ‘evi satışa çıkardım, çık’ diye ihtar gönderdim ama çıkmadı. Haklarım nelerdir? l L.H.

***

Kiracının bir gayrimenkulden tahliyesi için yasada sayılı nedenlerden birinin bulunması şart. Bunlardan biri bulunmaz ise kiracı çıkmayabilir. Bu tahliye nedenleri arasında ise gayrimenkulün satışa çıkarılması şartı yok. Yani kiracıya yaptığınız bildiri nedeniyle kiracı çıkmayabilir ve hatta bu nedenle bir tahliye davası açsanız bile mahkeme talebinizi reddeder.

Bu nedenle kiracı muhtemelen yasal durumu öğrenmiş ve çıkmayı reddetmiş. Ancak içinde kiracı varken bu yeri satabilirseniz, yeni malikin kiracıyı çıkarma ihtimali olabilir. O da kiracıya bir ay içinde bir ihtarname göndererek, bu yeri ihtiyacı için aldığını, altı ay sonra çıkmasını ihtar eder, kiracı çıkmaz ise altı ayın sonunda yeni malikin ihtiyacını ispat şartı ile kiracının tahliyesini talep hakkı olacaktır.

***

Okuyucum kiracısına bu yeri satmak istediğini bildirip dolayısıyla tahliyesini istemiş ya işte bu uyarı bir noktada kendi aleyhine de bir durum yaratır. Şöyle ki şayet sözleşme süresi doldu da ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açma vakti geldiyse kiracı, kiraya verenin gerçekte ihtiyacı bulunmadığını, kendisini tahliye ettirmek için bu yola başvurduğunu, nitekim kendisine bu şekilde bir ihtarda bulunduğunu, dolayısıyla bu yeri boşaltmak için bir bahane yarattığını ileri sürer ve çok büyük ihtimalle de iddiasında haklı bulunur.

Her zaman hatırlatırım, bir hukuki girişimde bulunulacak ise bir meslektaşımın yardımını almakta yarar vardır. Aksi halde sonuçta zararlı çıkmak var. Zira bir dava kaybedildiğinde mahkeme masrafı ile karşı tarafın avukatlık ücreti de üzerinize kalır.