14 / 05 / 2024

1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Kira depozito iadesi güncel kira ile mi?

1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Kira depozito iadesi güncel kira ile mi?

Kiracılar, oturdukları evle ilgili bazı sorularına yanıt aramaktadır. Bu sorularda daha çok zam ve kontrat konusunda olmaktadır. İşte kiracıların araştırdığı yanıtlar!



1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ BİTİNCE KİRACI NASIL ÇIKARILIR?

Bu sorunun yanıtını öncelikle şöyle açıklamak gerekir; Kira sözleşmesinin belirli süreli olması durumunda süre sonunda, kira sözleşmesini sona erdirme hakkı sadece kiracıdadır. Kira sözleşmesinin süresi bittiği zaman kiraya verenin, sözleşmenin süresi bitti gerekçesi ile kiracıyı ev veya iş yerinden çıkarması mümkün değildir.

KİRACI KİRA ARTIŞINI KABUL ETMEZSE NE OLUR?

Evin sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar kapsamında belirlenmiş sınır oranında zamda bulunabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmemiş olan kiracıyı sözleşme bitimi ile birlikte evden tahliye ettirebilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyor ise kiraya yasalar kapsamında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.

KİRA DEPOZİTO İADESİ GÜNCEL KİRA İLE Mİ OLUR?

Kira kontratlarında depozito bedeli açıklığa kavuşturulurken, genel olarak kira bedeli üstünden bir hesaplama yapılır ve kararlaştırılır. Yalnız depozitonun kiraya verene teslim edilmesi ile depozitonun bedelinin iadesinde söz konusu olan güvence bedelinin değer kaybı yaşaması halinde de uyuşmazlıklar çıkabilir. Bu bağlamda depozitonun ortak vadeli banka hesabına yatırılması veya ABD doları, Euro üstünden de belirlenmesi bu sıkıntıların kritik ölçüde önüne geçecektir.

Aksi bir söylemde bulunulmadığı sürece depozito, kiracıya güncel kira bedeli üzerinden veyahut değer kaybı da eklenip iade edilmesi gerekir.

SÖZLEŞME BİTİNCE KİRACI NE ZAMAN ÇIKAR?

Kiralayan kişi, isterse sözleşme süresinin bitiminden önce yani 15 gün öncesinde bildirimde bulunarak çıkabilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, 10 senelik bir süre geçtikten hemen sonra uzayan yılların bitiminden 3 ay öncesinde bildirimde bulunarak çıkarılabilmektedir.


Geri Dön