Emlak Konut

1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?

Kiracıların oturdukları eve dair pek çok sorusu olabilir. Onlardan biri de 1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur? İşte sorulan soruların detayları!Kira sözleşmeleri her yıl yenilenir

Kiracılar, belli bir miktar karşılığı bir mülkü kiralayan kişilere denir. Kira sözleşmeleri her yıl yenilenir. Ancak 1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur? sorusunu pek çok kiracı sormaktadır.

İşte 1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur? sorusunun detaylı yanıtı…

1 YILLIK KİRA SÖZLEŞMESİ YENİLENMEZSE NE OLUR?

1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur? sorusu kiracılar tarafından sorulan popüler sorulardan biridir. Gayrimenkullerin kiralanması durumunda kiracı ile mal sahibi arasında kira kontratı yapılmaktadır. Kontratta kiranın süresi, bedeli, artış oranı, ödemelerin yapılacağı tarih ve kiracının kullanımına bırakılan demirbaşlar bu kontratta açıkça belirtilir.

Genellikle yıllık olarak imzalanan kira kontratları, taraflar arasında herhangi bir tahliye kararı çıkmazsa böyle bir karar alınmazsa uygulanmaya devam eder. Kontrat yenilenmez ya da gayrimenkul sahibi taşınmazın tahliyesini kiracıdan talep ederse belirlenen süre içinde kiracının mülkü boşaltması gerekmektedir.

Kira kontratı nedir? diye soranlara ise şöyle yanıt verelim; Bahsi geçen kira sözleşmesi, gayrimenkul sahibinin, taşınmazının kullanım hakkını kiracıya bıraktığını, bir nevi emanet ettiği, kiracının da bu kullanım hakkı karşılığında bir bedel ödemeyi kabul ettiğini gösteren resmi bir belgedir. Kontratlar genellikle belirli bir süreliğine iki taraf arasında yapılır. Süre sona erdiğinde taraflar karşılıklı anlaşmaya vararak yeni bir kontrat yapabilir veya taraflardan herhangi birinin kararıyla taşınmaz boşaltılabilir. Fakat içeriğinde gayrimenkulün teslimine dair bir tarihi belirtilmeyen kontratların süresi bittiğinde; herhangi bir yenileme yapılmazsa, kontrattaki şartlar uygulanmaya devam eder. Bu durumda kontrat, belirsiz süreli sözleşmeye dönüşmektedir. Kiracı, sözleşmenin iptal edilmesine veya yenilenmesine kadar mevcut kontrattaki şartlar altında gayrimenkulü kullanmayı sürdürür.

Kira kontratında gayrimenkulün, veya mülkün teslim tarihi belirtilmiş ve süre sonunda kira ilişkisinin devamına yönelik yeni bir sözleşme yapılmamış ise kiracının bu süre sonunda gayrimenkulü boşaltması istenir. Kiracının bu hükme uymaması durumunda gayrimenkul sahibi, icraya başvurarak veya dava açarak kira kontratını sonlanabilir.

TOKİ ucuz konut başvuruları başladı mı 2022? İşte TOKİ İstanbul, Ankara, İzmir konut başvuruları!

İslam Memiş’ten beklenmedik piyasa yorumu! İşte detaylar!

Fed faiz kararından sonra altının durumu! Gram, çeyrek, cumhuriyet altını…