29 / 04 / 2024

10 maddede konut sitelerinde aidat kavramı!

10 maddede konut sitelerinde aidat kavramı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " konut sitelerinde aidat kavramı " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



1.Konut sitelerinin yönetim ve hizmet giderleri için KMK belirtildiği şekliyle toplanan avansa halk arasında ve yönetim sektöründe “aidat”  denir, aylık olarak tahakkuk ve tahsil edilir.


2. Aidat, tahmini olarak yapılan yıllık giderlerin “ işletme projesinde” gösterilip, tebliği ile hukuki statüsünü kazanır.


3. KMK ve yönetim planında açıkça bahsedildiğinden aidata değil miktarına itiraz edilebilir.


4. Aidatlar, yönetim planında özel bir madde yoksa KMK madde 20 çerçevesinde hesaplanır ve diğer ilgili maddelere göre gecikme tazminatına (aylık %5 üzerinden günlük hesapla) ve hukuki takibe tabidir.


5. Demirbaş avansı aidata olarak değerlendirilmez, demirbaşın muhatabı malikler, aidatın ki ise sakinlerdir.


6. Hiçbir kullanıcı/sakin-malik;  vaziyet planında mevcut ortak tesis ve temel site hizmetlerini kullanmadığı gerekçesiyle aidat ödemezliğinde bulunamaz.


7.Aidata konu gecikmelere uygulanan tazminat,  yönetimlerin gecikme faizi uygulamasından başka bir kavramdır ve ikincisinin  uygulamasına mani değildir. Tazminat gecikmeyle, faiz hak kaybı ile ilgilidir.


8. Aidatın muhatabı asıl olarak maliktir, kiracı ortak sorumludur. Malik, aidatın ödeme sorumluluğunu kira kontratı ile kiracıya yüklemiş kabul edilir.


9. Ödenmemiş aidat tapu devriyle, KMK çerçevesinde yeni tapu sahibine geçer. Malikler arası borç halefliği borçlar hukukuna girer.


10. Aidata esas giderler; temel olarak enerji-emek ve malzemeden ibarettir.


http://www.konutsitesiyonetimi.com 


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


3 maddede site hizmetleri sürecinin özeti!




Geri Dön