05 / 11 / 2024

10 soruda imar barışında ödeme!

10 soruda imar barışında ödeme!

8 Haziran'da başlayan imar barışı uygulamasında başvuru dönemi devam ediyor. Yapı kayıt belgesinin alınabilmesi için başvuru sonrasında yapı kayıt belgesi bedelinin ödenmesi gerekiyor...




31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayan imar barışı uygulamasında başvurular devam ediyor. Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.

Başvurunun e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınıyor.

Peki, yapı kayıt belgesi için ne kadar ödeme yapılıyor? İmar barışında ödeme nasıl yapılıyor? İşte sorularınızın yanıtı;

1- Yapı kayıt belgesi bedeli konutlar için ne kadar?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3 oranında ödeniyor.

2- Yapı kayıt belgesi bedeli ticariler için ne kadar?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında ödeniyor.

3- Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl hesaplanıyor?

Yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyesinden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınmak suretiyle hesaplanıyor.

4- Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli nedir?

1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ m2

2) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/m2

3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/m2

4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/m2

5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/m2

6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW

5- Yapı Kayıt Belgesi bedeli hesaplama formülü nedir?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli; yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, yapının konut veya ticaret olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı da gözetilerek ve karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş katsayısı ile çarpılması suretiyle belirleniyor. 

6- Yapı kayıt belgesi bedeli için ödeme nereye yapılır?

Yapı kayıt belgesi bedeli, kayıt sırasında verilen başvuru numarası ile Ziraat Bankası’na yatırılıyor.

7- Yapı kayıt belgesi bedeli taksitli ödenebiliyor mu?

Yapı kayıt belgesi bedeli taksitli ödenemiyor. Ödemenin peşin yapılması gerekiyor.

8- Yapı kayıt belgesi bedeli ne zamana kadar ödenebiliyor?

Yapı kayıt belgesi bedeli 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebiliyor.

9- Yapı kayıt belgesinde online hesaplama aracı var mı?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın  imar barışına başvuran vatandaşların Yapı Kayıt Belgesi için ne kadar ödeme yapacağına ilişkin bilgilendirme amaçlı sayfası bulunuyor. Hesaplama aracı için tıklayın.

10- Yapı kayıt belgesi bedeli için kredi veren banka var mı?

İmar barışı uygulamasına yönelik olarak bazı bankalar düşük faizli kredi vermeye başladı. Bu bankalar arasında Ziraatbank, Halkbank, Vakıfbank ve Şekerbank yer alıyor.

İmar barışı randevusu nasıl alınır?

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön