29 / 04 / 2024

1+0 yasağı ve yükseklik kararı sektörü böldü!

 1+0 yasağı ve yükseklik kararı sektörü böldü!

Gayrimenkul sektörüne geçtiğimiz hafta iki yeni düzenleme geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın geçtiğimiz hafta açıklanan stüdyo daireler ve binalarda yükseklik sınırlamasını sektör uzmanlarına sorduk. İşte cevaplar...



Gayrimenkul sektörüne geçtiğimiz hafta iki yeni düzenleme geldi. Bunlardan birincisi, "1+0" ya da "stüdyo" olarak bilinen dairelere getirilen 27.5 metrekare alt sınırı, diğeri ise kısaca "yükseldik sınırlaması" denilebilecek bir düzenleme. Buna göre bir stüdyo daire, odalarda çılana olsa bile en az net 27.5 metrekare büyüklüğünde olabilecek. Bir dairenin yatak odası en az sekiz metrekare büyüklüğünde olacak.

Binalardaki kat sayısı ise önünden geçen yolların genişliğine bağlı olarak aşağı çekildi. Taraf Emlak olarak biz de bu iki yeni düzenlemeyi sektörün önemli oyuncularına sorduk. İşte aldığımız yanıtlar...

TEKRAR İNCELENSİN"
» Ramadan Kumova Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi:
Stüdyo dairelere sadece rezidans projelerinde izin veriliyor.
Dolayısıyla yaşamların birbirine çok fazla değmediği projelerin üretilmesi yanlış değil. Öte yandan şehirde yükselen ve alçalan bölgelerin belirlenmesi lazım. Ve şehre değer katacak yükseldiğin serbest olacağı bölgeler belirlenmeli. Dünyanın en eski şehirleri olan Paris ve Londra'da bile La Defense ve Canary Wharf gibi örneldere dikkat ederek önlemler alınması lazım. Yükseklikle ilgili kararın altı çok dolu değil, tekrar gözden geçirilmeli.

"YABANCIYA ANLATAMIYORUZ"
» Cansel Turgut Yazıcı - Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü:
Stüdyo dairelerle ilgili düzenlemenin sektöre bir etkisi olacağını sanmıyorum. Verilen sınırın altında daire olmaz zaten. Ancak gerek bu konu olsun, gerek yükseldikle ilgili düzenleme olsun, bu kadar sık değişiklik yapılmasını yabancılara anlatamıyoruz.
Yabancı yatırımcı aldığı arsasına yan parseli örnek alarak bir proje hazırlıyor, bir hafta sonra bakıyor lki, plan değişmiş. Bu da güveni sarsıyor. İmar kanununun toptan değişmesi, yönetmelilderdeld düzenlemelerin yasalaştırılması, sınırların net çizilmesi lazım.

"OLUMLU BULUYORUZ"
» Ahmethan Yılmaz - Cathay Gayrimenkul (Stüdyo24) Yön.Kur. Bşk.:
Günümüzün sosyolojik yapısını değişmesi ile birlikte solo yaşamların dolayısı ile stüdyo daire ihtiyaçlarının arttığı bir dönemdeyiz. Ancak bildiğiniz gibi bir ürüne artan talep doğrultusunda yanlış ve ihtiyacı karşılamayan arz da hızlı bir şekilde artıyor. Bu kapsamda artan stüdyo talebi ve üretimine hükümet tarafından standartlar getiriliyor olmasını çok önemli ve olumlu buluyoruz. Yapılan düzenleme bizim uygulamalarımız ile neredeyse birebir örtüşüyor. Bu yüzden bizi birebir etkilemeyecektir.

"ZORLUKLAR ÇIKABİLİR"
»Ali Dumankaya DKY İnşaat Yön.Kur. Bşk.:
Stüdyo dairelerle ilgili düzenleme ile herhangi bir yasaldama getirildiğini düşünmüyorum. Sadece bir daire de asgari olması gereken alanlar netleşmiş oldu. Bu konuda olumsuz bir etki olmaz.
Yükseklik konusunda yapılan düzenlemenin ise yoğun iş alanlarının olduğu bölgelerde uygulanmasında zorluk çıkacaktır.
Kat sınırı getirdiğinizde emsal kullanımı için taban alanının daha geniş olması gerekiyor. Mimarinin hareket sahasını kısıtlayabilir.

"HAKSIZLIĞA YOL AÇIYORDU"
» Tamer Özyurt Özyurtlar İnşaat Yön. Kur. Bşk.:
Stüdyo dairelere  getirilen düzenlemenin doğru bir hamle olduğunu düşünüyorum. Zira bazı firmalar, fiyatlarını düşük göstermek için, talep görmese bile az sayıda da olsa ı+o daire üretiyor, belediyeler de buna göz yumuyordu. Bu da haksız rekabete yol açıyordu. Bizse sadece TÜYAP yanında yaptığımız NResidence projemizde ise yoğun talep gördüğümüz için bu tip daireler üretmek zorunda kaldık. Zira fuar için gelenlere orada bulunan Kaya Ramada oteli yetmiyordu. Bu kararın sektöre fazla bir etkisinin olacağını da sanmıyorum.


'OLUMLU SONUÇLAR ÇIKAR"
»Arda Yüksel Proje Merkezi Gayrimenkul Yatmmlan CEO'su:
Kat sınırlamasını  olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. İstanbul'un hem topoğrafik yapısı hem de firma ve müşteri arasındaki arztalep uygulaması bakımından olumlu sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Sektörel bazda yeni projelerin üretilmesi ve satış grafiğinin ivme kazanması konusunda bir değişildik yapmayacaktır ancak benzer bir çok yapının aynı güzergahta yan yana dizilmiş proje sahaları oluşturması bölgeye yöresel bir zenginlik katacaktır. Firmamız projelerini daha çok alçak ve geniş konsept seçeneklerinden yapıyor.Dolayısıyla bire bir etkilenme söz konusu değil.


"SIKINTI YARATMAZ"
» Ertürk Mavuk MVK Yapı Yon.Kur. Üyesi:
Stüdyo daireler konusunda yapılan düzenlemelerden, ticari ya da turizm imarlı arsalarda yapılacak projeler etkilenmez. Konut imarlı arsalarda yapılacak projelerde, mesken olarak planlanan birimlerin ticari amaçla kullanımın sınırlandırılması ve buralarda oluşan KDV kaybının engellenmesi bakımından düşünülmüş olabilir. Bu balamdan sektörde sılantı yaratacağını düşünmüyorum.
Yükseldik konusuna gelirsek, yol genişliğine göre kat yükseldiğinin belirlenmesinin sonucunda bölgesel olarak nüfus yoğunluğunun kontrol altına alınması sağlanabilir. Deprem riskinin yüksek olduğu yerleşim yerlerinde afet durumunda ulaşımın ve tahliyenin sağlanabilmesi için yararlı olacaktır.

"TALEP DİKKATE ALINMALI"
» Cemil öztürk Prestige Group Yön. Kur. Bşk.:
Stüdyo dairelerle ilgili  düzenlemeler Ik firmamızı bizzat etkilemeyecektir. Zira biz projelerimizde belli bir metrekarenin altına hiç düşmedik. Ancak bu tarz sınırlamalar getirilirken, 1+0 dairelerde yaşayan ya da şartları onu gerektiren bireylerin talepleri de dikkate alınmalı. Yükseldik konusunda düzenleme yaparken de şehirlerin, mimarlar ve şehir bölge planlamacıları tarafından üst ölçekte nitelikli olarak planlanması gereldyor, ilgili yönetimlere çok iş düşüyor.

"AİLELERİ RAHATSIZ EDİYOR"
» Y. Cemil Yüksekdağ  BTC İnşaat Yon. Kur.Üyesi:
Stüdyo dairelerle ilgili yapılan düzenlemeyi olumlu buluyorum. Müteahhit açısından bu küçük daireler daha kârlı, fakat bu dairelerin ticari amaçla kullanılması aileleri rahatsız ediyor. Bu konuda bazı düzenlemeler yapılması bu açıdan faydalı olacak diye düşünüyorum. Kat sınırlamasıyla ilgili düzenlemeye gelince, uygulamada bazı sıkıntılar yaşanabilir. Esld binaların yıkılıp yenilenmesinde hem mülk sahiplerinin hem de müteahhitlerin fedakârlık yapmaları gerekli olacak. Sektör açısından olumlu olmayabilir ama şahsi fikrim olumlu olduğu yönünde. Çünkü bende çok yüksek kat taraftarı değilim. Planlı ve estetik bir yapılaşma olmalı. Mesela, Levent-Maslak hattı gibi yüksek katlı binaların yapılmasının uygun olacağı bazı yerler var. Ama uygun olmayan yerlerde estetiği bozmamaya dikkat etmek gerekiyor. Bazı yanlışlar yapılmış olsa da yine de geç değil.



Taraf

Geri Dön