23 / 12 / 2024

İzmir'in büyük projeleri yasa ve yönetmeliklere aykırı mı?

İzmir'in büyük projeleri yasa ve yönetmeliklere aykırı mı?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, son dönemde başladığı, değeri yüz milyonlar lirayı bulan büyük projelerde yasa ve yönetmelikleri dikkate almıyor.



Anadolu Caddesi’ndeki köprülü kavşak, Konak tramvayı, Kıyı Deniz Projesi ve son olarak da İnciraltı Kent Ormanı’nda yasa ve yönetmelikler dikkate alınmadan icraat yapıldı.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, son dönemde başladığı, değeri yüz milyonlar lirayı bulan büyük projelerde yasa ve yönetmelikleri dikkate almamayı adeta alışkanlık haline getirdi. Kent genelinde yasa ve yönetmelikleri uygulamakla yükümlü  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nin "ben yaptım oldu" düşüncesi ile hayata geçirdiği projelerden ilk akla geleni. Anadolu Caddesi'ndeki Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı. Kavşağın kıyı kenar çizgisi içinde kalan bölümü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından henüz imar planları onaylanmadan kaçak olarak inşa edildi. İnşaatların imar mevzuatına uygunluğunu denetlemesi gereken İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, kıyı kenar çizgisinde kalan bölümünün imar planı onaylanmadan inşa ettiği Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı, kaçak duruma düştü. Başkan Aziz Kocaoğlu, kavşağın imar planlarının onaylanması konusunda Başbakan Binali Yıldırım'dan destek istedi. Yıldırım'ın talimatıyla beklenen onay geldi. Kavşak, "kaçak" olmaktan kurtuldu.


PLANA İŞLENEMEDİ

2015 yılında inşaatına başlanan tramvay hattında çalışmalar başladıktan sonra bu güne kadar 15'in üzerinde revizyon gerçekleştirildi. Güzergahların, daha projeye başlanmadan imar planlarına işlenmesi gerekiyordu. Ancak sık sık yapılan revizyonlar sebebiyle güzergahlar bugüne kadar imar planlarına bir türlü işlenemedi. Dolayısıyla tramvay imalatları da kaçak durumuna düştü. Yasa ve yönetmeliklerin hiçe sayıldığı son uygulama İnciraltı Kent Ormanı'nda yapıldı. Şehrin akciğeri olarak tabir edilen İnciraltı Kent Ormanı'nda bir duvar inşaatına başlandı. Ancak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen alandaki çalışma için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bilgi verilmesi ve onay alınması safhası yine atlandı. İnciraltı Kent Ormanı'nda, Engelli Merkezi'nden başlayıp 800 metre boyunca sahil kesiminde devam eden duvar imalatı, başta çevreciler olmak üzere çok sayıda vatandaşın tepkisine neden oldu. Yasal mevzuata aykırı olmasına rağmen izin alınmaksızın, kent ormanı ile kıyıdaki piknik alanını birbirinden ayırma amacıyla kaçak duvar inşa edilmesini Egeli Sabah kamuoyuna duyurdu. Haberi ihbar kabul eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 1. derece doğal sit alanında yaşanan kural tanımazlığa el koydu.


DENİZ DOLGUSU İZİNSİZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kuralları dikkate almadan giriştiği projelerden birisi de Kıyı Deniz Projesi... Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda yolun bir bölümünde araç trafiğini yer altına almak için çalışma başlattı. Kıyı kenar çizgisi içinde kalan alanlardaki çalışmalar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay alınması gerekiyordu. Büyükşehir Belediyesi, Bakanlık onayını beklemeden denize kaçak dolgu yaptı. Milyonlarca metreküp dolgu malzemesi denize dökülüp doldurulurken yasa ve yönetmelikler hiçe sayıldı.


Sabah


Geri Dön