27 / 04 / 2024

10 yılını doldurmuş kiracının tahliyesi 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi!

10 yılını doldurmuş kiracının tahliyesi 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi!

Kiracıların tahliyeleri, Borçlar Kanunu ile düzenleniyor. 10 yılını doldurmuş kiracının tahliyesi 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Artık ev sahipleri 10 yılını doldurmuş kiracısını gerekçesiz tahliye edebilecek...



10 yılını doldurmuş kiracının tahliyesi 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi!

Kiracıların tahliyeleri, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile düzenleniyor. Kanun gereğince, ev sahipleri haklı bir neden olmadan kiracısını süresi dolmadan evinden çıkaramıyor. Aynı şekilde kiracılar da evin herhangi bir ayıbı veya kullanımı güçleştiren bir neden olmadan evi boşaltamıyor. Aksi takdirde kiracı evi boşaltsa kira bedelini ödemek ile yükümlü oluyor.


Kanunda 2 senelik süre ile ertelenen 10 yılı doldurmuş kiracınnın tahliyesi uygulaması bugün (1 Temmuz 2014 tarihinde) yürürlüğe girdi.


Yürürlüğe giren bu uygulama ile, ev sahipleri artık 10 yılı dolduran kiracılarının tahliyesini gerekçe göstermeden isteyebilecek.


MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde!



Geri Dön