22 / 12 / 2024

10 yıllık kiracı Temmuz 2014'te gerekçe göstermeden çıkartabilecek!

10 yıllık kiracı Temmuz 2014'te gerekçe göstermeden çıkartabilecek!

Ev ve işyeri sahipleri 10 yıllık kiracısını Temmuz 2014'te gerekçe göstermeden çıkartabilecek. Bugünlerde; 10 yıldır aynı yerde kirada olan kiracılar ile mal sahipleri arasında görüşme trafiği hızlandı...



Ev ve işyeri sahipleri 10 yıllık kiracısını Temmuz 2014'te gerekçe göstermeden çıkartabilecek. Tahliye davalarının çoğalacağı bu yıl, dükkan ve mağaza kiraları yükselecek, noterlerin iş yükü artacak Bugünlerde; 10 yıldır aynı yerde kirada olan kiracılar ile mal sahipleri arasında görüşme trafiği hızlandı. 


Çünkü Temmuz 2012'de değiştirilen yeni Borçlar Kanunu'nun 347. maddesini oluşturan kira hukuku hükümleri; 1 Temmuz 2014'te devreye girecek. Buna göre; 10 yıldır aynı yerde kiracı olan kişiler, mal sahiplerinin talep etmesi durumunda gayrimenkulü tahliye edecek. 


Davalar artacak Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, yaz döneminin kiracılar açısından çok sıcak geçeceğini söyledi. Kiraz, "Uzun süre kira artışı olmayan ve raiç bedelin çok altında kiralamaların olduğu bölgelerde tahliye bombardımanı üzerimize doğru hızla geliyor. Ev sahipleri şimdiden tahliye işleri için hazırlık yapmaya başladı" dedi. 

Kiracısını evden çıkartmak isteyen mal sahibi, 3 ay önce noterden ihtarname göndererek, kira sözleşmesini 10 yıl nedeniyle uzatmadığını ve tahliye istediğini beyan edebilecek. Kiracı, 10'uncu yılın sonunda çıkmazsa mal sahibi tahliye davası açacak. Tahliye işlemleri de kolaylaşacak. Yasa avukat ve noterlerde iş hacmini de arttıracak. 


İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, söz konusu yasadan daha ziyade dükkân ve mağazaların etkileneceğini dile getirdi. 10 yıldır aynı evde oturan kişilerin kirasını düzenli ödüyorsa mal sahibiyle anlaşacağını aktaran Nizamettin Aşa, "İşyerleri için durum farklı bu tip yerlerde kira pazarlıkları artacak, fiyatlar yükselecek" diye konuştu. 

Dükkân ve mağazalarda uzun dönemli kira anlaşmaları imzalandığını belirten Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, mal sahiplerinin tahliyeden ziyade anlaşma yöntemini seçeceğini aktardı. Aksi takdirde mal sahibinin kendisine zarar vereceğine dikkat çeken Nane, "Tahliye ederse, yerine kiracı bulmakta zorlanır. Bu nedenle tahliye olacağını sanmıyorum. Ama kira pazarlıkları hızlanacaktır. Bir dönem kiraların çok düşük olduğu ama zamanla bölgenin gelişmesiyle değerlenen bölgelerdeki gayrimenkullerde pazarlığın daha yoğun olacağını öngörüyoruz" şeklinde konuştu. 


Türkiye'de Yeniçağ


Geri Dön