27 / 04 / 2024

100 bin bakkal, modernleşmek için düğmeye bastı!

100 bin bakkal, modernleşmek için düğmeye bastı!

Başbakan Erdoğan'ın 'Bakkallar dönüşsün ya da birleşip market açsın' önerisine kulak veren 100 bin bakkal, modernleşmek için düğmeye bastı. Kılıçdaroğlu'nun 'AVM'lere kısıtlama' teklifi ise esnafın kafasında seçim vaadi olarak kaldı



Hızla yayılan AVM'ler ve mahalle arasına kadar yayılan indirim marketleriyle baş edemeyeceklerini anlayan esnaf, dönüşüme hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AVM'lerin açılmasıyla birlikte dönüşümün gerekliliğini vurguladığı ve 'Bakkallar dönüşsün ya da birleşip market açsın' sözlerine kulak veren ve bu öneriyi daha gerçekçi bulan esnaf, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Hipermarket Yasası'nı Meclis'ten geçirme vaadini ise ciddiye almadı.

AVM'LER DE BU ÜLKE İçİN

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bugüne kadar AVM'leri hiçbir zaman tukaka etmediklerini, sadece haksız rekabete neden olan sorunların ortadan kaldırılmasını istediklerini söyledi. 'AVM'lere hiçbir zaman hayır demedik, onlar da ülkemiz için ama esnafa da yaşam hakkı sağlanmalı' diyen Palandöken, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile yaptıkları çalışma çerçevesinde KOSGEB desteğiyle bu yıl itibariyle yaklaşık 100 bin bakkalı dönüştürmeye başladıklarını, şimdiden 20 bin noktada çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

AB FONUNA BAşžVURU

Bakkal açmaya sınırlama getireceklerini, her isteyenin dükkan yeri bulur bulmaz bakkal açamayacağını belirten Palandöken, proje çerçevesinde 100 bin bakkalın tedarik ve lojistik desteğiyle fiziki değişimini sağlayacak maddi altyapıyı sağlamlaştırmak için Avrupa Birliği Proje Destek Fonu'na da başvuracaklarını, çalışmalar sonucunda dükkan başına 8-23 bin liralık destek sağlanacağını söyledi. Palandöken, 2013 yılında tüm taraflarıyla projeyi tamamlayacaklarını ifade etti.

Sinekli Bakkal'dan modern bakkala

Proje tamamlandığında Halide Edip Adıvar'ın eseri Sinekli Bakkal tablosu da ortadan kalkacağa benziyor. Dönüşüm öncesi 81 ildeki 7 bin 250 esnafla bir anket çalışması yaptıklarını ve anket çalışmasının sonuçlarına göre esnafın da kendini yenileme taraftarı olduğunu söyleyen Palandöken, özellikle eğitim alma konusunda çok istekli olduklarını, kendilerini geliştirmek istediklerini söyledi. Palandöken, 'Tüketici taze ürünlerin satıldığı, hijyenik, modern bakkallar istiyor. Güleryüz ise taleplerin en başında geliyor. Biz de bu talepler doğrultusunda modern bakkallar tesis edeceğiz' diye konuştu.

Kimse mağdur olmayacak

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın sektörün tüm taraflarıyla müzakere halinde bir yasa tasarısı hazırladığını belirten Başbakan Erdoğan, 'Tasarı TBMM'ye gönderilecek. Hiç kimseyi mağdur etme gayreti içinde değiliz. Esnafımızı asla haksız rekabete maruz bırakmadan dünya şartlarını gözeterek bu yasayı da çıkartacak ve sektorü rahatlatacağız' açıklamasında bulunmuştu. Erdoğan, TESK Başkanı Palandöken'i de makamına kabul etmiş ve esnafın hükümetten beklentilerini dinlemişti.
Sabah/PINAR çELİK


Geri Dön