30 / 08 / 2024

1000 kişiye 50 metrekare AVM düşüyor

1000 kişiye 50 metrekare AVM düşüyor

Nurşin Oral, inşaat halinde olan 122 projenin teslim tarihlerinin bir yıl sonraya ertelendiğini vurguladı.



Soysal Danışmanlık tarafından düzenlenen 2008 Alışveriş Merkezleri Konferansı'nda konuşan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Nuşin Oral, "Dünyada ve ülkemizde bir yangının olduğu dönemdeyiz. Bugüne kadar önümüze birçok sorun çıktı. Biz bir bütün olarak hareket ettik ve hepsini savuşturduk. Bundan sonra da hep birlikte hareket etmeliyiz" dedi.

Türkiye'de hızlı büyüyen her şeyin dikkat çektiğini savunan Oral, şu değerlendirmeyi yaptı: "Üzerimize gelen birçok atış noktasını savurduk. Yasa tasarıları çıktı önümüze. Yeni yatırımların durdurulması gerektiği söylendi. Tabi bazı yerlerde zamanlama daha iyi olabilirdi. Bunları savuştururken güç birliğine ihtiyacımız olacak. 2009'da bizi bekleyenler var. Değer kaybı olacak, azalan satışlar da tehlikeyi gösteriyor. Hepimiz üstüne düşeni yapmak zorundayız. Aksi halde sonuç pozitif olmayacak gibi görünüyor. Yeniden yapılanma ihtiyacımız olduğu kesin." 2008 Alıveriş Merkezleri Konferansı'na katılan, CB Richard Ellis Avrupa Grup Direktörü Chris Igwe, Türkiye'deki alışveriş merkezlerinin gelişimini anlayabilmek için Avrupa ve yeni gelişen ülkelerdeki merkezlerle kıyaslamak gerektiğini söyledi. Igwe, şöyle konuştu: "Türkiye'de 1000 kişi başına düşen metrekare 50, Avrupa'da 220 yeni gelişen ülkelerde ise 130 metrekare. Kıyas noktası bu olabilir. Hálá ciddi fırsat var Türkiye'de. Ancak açılacak yerlerde çok önemli. Enerjiniz devam etmeli. Kendinize yapmanız gereken bir şey var mı sorusunu sorun. Her şeyi yaptım diyorsanız daha yeni başlamışsınız demektir."

Herkes sorun yaşıyor

İNGİLTERE 'de Noel'den sonra 300 perakendecinin kapanacağının konuşulduğunu anlatan Chris Igwe, şunları söyledi: "İngiltere'de ünlü markalardan bahsediyorlardı. Kriz oldu ama yaklaşımımızı belirlememiz lazım. Mal sahipleri kira indirimine gidilmesi için sıkıştırılıyor. Kiracılar tarafından tek sorun yaşayan siz değilsiniz. İngiltere'de büyük kiracılar, mal sahipleri ile sorun yaşayabiliyor. Diyalog platformu oluşturmalısınız."

Hürriyet

Geri Dön