22 / 11 / 2024
fuzul

1071 Göl-Su Projesi, 2019 sonuna kadar tamamlanacak!

1071 Göl-Su Projesi, 2019 sonuna kadar tamamlanacak!

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, bin günde 1071 Göl-Su Projesini çok hızlı ve verimli bir çalışma ile 2019 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.




 Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, bin günde 1071 Göl-Su Projesini çok hızlı ve verimli bir çalışma ile 2019 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.


Acu yaptığı yazılı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de su arzının giderek artan dünya nüfusunun taleplerini karşılayamaması sonucu, suyun stratejik bir unsur haline geldiğini ifade etti. Acu, yapılan araştırmalar ve elde edilen verilere göre dünyanın nüfusunun 2050'de 9 milyarı geçeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.


Nüfus artışı, iklim değişikliği gibi faktörler nedeniyle su kaynaklarının kullanımı ve kalitesi üzerindeki baskıların meydana geleceğini belirten Acu, bu sebeple dünyada mevcut su kaynaklarının en güncel veriler ile teknolojilerle yönetilmesi gerektiğine dikkati çekti.


Acu, "Suyu depolamak için ülkemizde 62 yıllık bir tarihe sahip kurumumuz barajlar ve göletler ile suyu depolamakta, depoladığı suyu enerjide, tarımda, içme suyunda ve sanayide olmak üzere insanoğlunun istifadesine sunmaktadır." ifadelerini kullandı.


Türkiye'de 1954 yılından 2011 yılına kadar 58 yıllık süreçte 449 gölet inşa edildiği bilgisini veren Acu, DSİ'nin 4 Nisan 2014'te Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatı ile başladığı "1000 günde 1000 Göl-Su Projesi"ni tamamlayarak vatandaşın istifadesine sunduğunu aktardı.


- 3 milyon dekar zirai alan sulanacak

Bakan Eroğlu'nun talimatıyla ülkeye ve millete çok ciddi katkılar sağlayacak ikinci yatırım hamlesine 1 Ocak'ta başlanıldığını anımsatan Acu, "Bu kapsamda 1000 günde 1071 Göl-Su Projesini tamamlayarak ülkemizin ve milletimizin istifadesine sunacağız. Başlattığımız 1071 projeyi çok hızlı ve verimli bir çalışma ile 2019 yılı sonuna kadar tamamlamayı hedeflemekteyiz." bilgisini verdi.


Acu, 2019 yılında tamamlanacak göletlerde toplanacak 2,5 milyar metreküp su ile 3 milyon dekar zirai alanın sulanacağını ve bu alanlarda taşkın riskinin azaltılacağını bildiren Acu, sulamayla ürün çeşidinin ve ürün kalitesinin artırılmasının da sağlanacağına işaret etti.


Acu, "Bu artış hem ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak hem de binlerce kişiye yeni istihdam alanlarının açılmasına vesile olacaktır. Yer altı sularından yapılan pompajlı sulamanın cazibeli sulamaya çevrilmesi ile enerji tasarrufu sağlanacak ve üretim maliyeti azaltılacaktır." değerlendirmesinde bulundu.



AA


Geri Dön